TikTok’s zoekopdracht suggereert bijna 20 procent van de tijd verkeerde informatie, zegt rapport

0
65


Jongeren die hun nieuwsgierigheid willen bevredigen, wenden zich steeds meer tot TikTok als een vervangende zoekmachine, met de verslavende app voor het delen van video’s vol met alles, van recepten met gefrituurde kip tot diepe duiken in de muziekgeschiedenis. Dit is meestal prima als je op zoek bent naar filmaanbevelingen of een plek om te lunchen. Helaas heeft nieuw onderzoek van NewsGuard uitgewezen dat TikTok ook een zorgwekkende hoeveelheid verkeerde informatie over serieuze onderwerpen bevat.

Bij het zoeken naar prominente nieuwsberichten in september, vond de fact-checking-organisatie verkeerde informatie in bijna 20 procent van de video’s die door de zoekmachine van de app waren opgedoken. 540 TikTok-video’s werden geanalyseerd als onderdeel van dit onderzoek, en 105 bleken “valse of misleidende claims” te bevatten.

“Dit betekent dat voor zoekopdrachten over onderwerpen variërend van de Russische invasie in Oekraïne tot schietpartijen op scholen en COVID-vaccins, de gebruikers van TikTok consequent valse en misleidende beweringen krijgen”, schreef NewsGuard.

Het onderzoek van NewsGuard merkte ook op dat, hoewel de vier in de VS gevestigde analisten die aan dit onderzoek deelnamen, zowel neutrale als meer met complotten beladen zoektermen gebruikten, TikTok zelf vaak controversiële termen suggereerde. Als u “klimaatverandering” typt, kan de app suggereren dat er wordt gezocht naar “klimaatverandering bestaat niet” en als u op “COVID-vaccin” zoekt, wordt mogelijk gevraagd om “blootgesteld” op het einde te plaatsen.

Mashable’s eigen test van een bestaand Australisch account vond alleen onschuldige zinnen zoals “mijn COVID-vaccin halen” bij het zoeken naar de laatste zin, maar het typen van “klimaatverandering” zorgde ervoor dat TikTok de zoekterm “klimaatverandering is een mythe” suggereerde.

Mashable heeft contact opgenomen met TikTok voor commentaar.

ZIE OOK:

Voor Gen Z is TikTok meer dan entertainment. Het is een zoekmachine.

Verkeerde informatie over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020, de aanval op het Capitool van 6 januari, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de schietpartij op een school in Uvalde zijn al extreem gevaarlijk. Het rapport van NewsGuard vond echter ook significante verkeerde informatie over de gezondheid, die een nog directere negatieve impact zou kunnen hebben.

In het bijzonder vond de studie meerdere TikTok-video’s die valse behandelingen voor COVID en zelfgemaakte brouwsels promoten die tot doel hebben abortus te veroorzaken. In het beste geval zouden deze beweerde behandelingen absoluut geen effect kunnen hebben. In het slechtste geval kunnen ze actief gevaarlijk zijn voor de gezondheid van een persoon.

Dit is met name zorgwekkend omdat de toegang tot veilige abortussen niet langer wettelijk wordt beschermd in de VS, waardoor wanhopige mensen kwetsbaar zijn voor deze gevaarlijke verkeerde informatie.

“Hoewel een woordvoerder van TikTok NewsGuard in juli 2022 vertelde dat video’s die kruidenabortussen promoten de communityrichtlijnen van de site schonden en zouden worden verwijderd, ontdekte NewsGuard dat twee maanden later de inhoud van kruidenabortus nog steeds gemakkelijk toegankelijk is op het platform”, schreef NewsGuard.

“Hoewel niet alle methoden die op TikTok worden aangemoedigd dodelijk zijn, kunnen andere methoden die in de video’s worden gepromoot, ernstige schade aanrichten, en tientallen medische experts hebben nieuwszenders verteld dat het onveilig is om een ​​abortus met kruiden te beheersen.”

TikTok zit van nature vol met mensen die ideeën delen en inhoud maken, waarvan sommige inderdaad educatief kunnen zijn. Het is echter belangrijk om uw informatie altijd te controleren met betrouwbaardere bronnen, vooral als het gaat om zaken als politiek of gezondheid. Vrijwel iedereen kan tenslotte een TikTok maken.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in