Tiktok’s schikking van $ 92 miljoen krijgt definitieve goedkeuring

0
150


Deze week verleende een federale rechter in Illinois definitieve goedkeuring aan een schikking van $ 92 miljoen om TikTok-geschillen over privacy in meerdere districten op te lossen. In Re: Tiktok, Inc., consumentenprivacygeschillen (Zaak: 1:20-cv-04699). Deze zaak valt op door zowel de grote groepsgrootte als de oplossing van twee dozijn privacygeschillen die eerder waren aangespannen tegen TikTok en andere medeverdachten.

Eisers in de meer dan 20 zaken die bij de MDL betrokken waren, beweerden dat TikTok hun biometrische en andere persoonlijke gegevens onrechtmatig verzamelde in strijd met de staats- en federale privacywetten. Ze beweerden ook dat TikTok en de andere beklaagden de reikwijdte van hun geautoriseerde toegang tot elektronische apparaten van klasgenoten overschreden (niettegenstaande bepaalde voorwaarden in de servicevoorwaarden van TikTok). Naast het indienen van vorderingen op grond van de Illinois Biometrische Informatie Privacy Act (“BIPA”), de geconsolideerde pleitingen vermeende vorderingen die voortvloeien uit (1) de Wet Computerfraude en Misbruik; (2) de Video Privacy Protection Act; (3) California’s Comprehensive Computer Data Access and Fraud Act; en (4) De oneerlijke concurrentiewet van Californië, onder andere claims van Californië en consumentenbescherming.

De schikking omvatte certificering van een landelijke en Illinois-subklasse. Bij het verlenen van definitieve goedkeuring oordeelde het Hof dat, zoals bepaald in het bevel tot voorlopige goedkeuring, dat aan de vereisten van Regel 23 was voldaan en dat de schikking eerlijk, redelijk en adequaat was – ondanks eerdere bezwaren. Kristin Bryan van CPW behandelde eerder de voorwaarden van de schikking, die naast de geldelijke tegemoetkoming die aan de leden van de klas werd geboden, een brede verbodsbepaling bevatten. Dit omvatte onder andere verplichtingen:

  • Beperkingen op de opslag en verzending van gegevens naar buiten de US.: Beklaagden stemden ermee in zich te onthouden van het gebruik van de TikTok-app om biometrische gegevens en geolocatie-informatie van een binnenlandse gebruiker te verzamelen of op te slaan; van het opslaan of verzenden van de gegevens van een binnenlandse gebruiker buiten de VS; en van het vooraf uploaden van binnenlandse door gebruikers gegenereerde inhoud; tenzij uitdrukkelijk vermeld in het privacybeleid van TikTok en in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving.

  • Gegevensverwijdering en training van werknemers: gedaagden stemden ermee in om alle vooraf geüploade, door gebruikers gegenereerde inhoud te verwijderen die is verzameld van huishoudelijke gebruikers die de inhoud niet hebben ‘opgeslagen’ of ‘post’, en zouden een nieuw ontworpen jaarlijks trainingsprogramma voor hun werknemers en contractanten nodig hebben over de naleving van de wetgeving inzake gegevensprivacy .

  • Controle gedurende drie jaar na de schikking: gedaagden stemden ermee in om op eigen kosten een extern bedrijf in te huren om hun opleiding op het gebied van gegevensprivacy voor een periode van drie jaar te herzien en om een ​​schriftelijke verificatie van die beoordeling te verstrekken.

Veel componenten van de TikTok-schikking zijn congruent met bredere schikkingstrends in BIPA-rechtszaken, waaronder de opname van een voorlopige voorziening en het gebruik van een proces voor het indienen van claims, hoewel de klasgrootte in dit geval van 89 miljoen TikTok-gebruikers bijzonder groot was. Het totale claimpercentage in dit geval van 1,4 procent is echter vergelijkbaar met andere schikkingen voor gegevensprivacy (hoewel het een orde van grootte groter was voor de subklasse Illinois).

Blijf op de hoogte voor meer. CPW zal er zijn om u op de hoogte te houden.

© Copyright 2022 Squire Patton Boggs (VS) LLPNational Law Review, Volume XII, Number 237

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in