TikTok’s overtuigde dit geluid – en Doja Cat – manifesteerde hen geld

0
112


That One Sound is een wekelijkse column van senior internetcultuurschrijver Audra Schroeder die de oorsprong onderzoekt van populaire geluiden die op TikTok te horen zijn. Suggesties? Tips? E-mail [email protected]

Je bent waarschijnlijk een manifestatiegeluid tegengekomen op TikTok – audio die naar verluidt een speciale energie of frequentie heeft en belooft jou (en degenen die ermee omgaan) te brengen wat je zoekt.

Zoals Daily Dot-bijdrager Nicole Froio deze week schreef: “De gimmick is flagrant: door manifestatie net zo snel en gemakkelijk te laten lijken als het uploaden van een video op TikTok, helpt de hoopvolle kijker het geluid viraal te gaan, wat bijdraagt ​​aan de belofte dat dit een legitieme life hack om al je dromen te verwezenlijken in minder dan twee minuten uploadtijd.”

Een perfect voorbeeld is de recente druk om geld te manifesteren via een strandgeluid, omdat Doja Cat zei dat te doen, hoewel er geen bewijs is dat ze dat ook echt zegt.

Het geluid

De audio is eigenlijk vrij onopvallend: een standaarduitgave “Beach Waves Sounds”. Het is niet duidelijk wie de audio oorspronkelijk heeft gepost, maar het is nu gebruikt in meer dan 8 miljoen TikToks.

Een video van 16 augustus lijkt een van de eerste verwijzingen ernaar te zijn. Het bijschrift luidt: “Doja kat heeft geld gemanifesteerd voor mensen die dit geluid vóór de 31e gebruiken. Niet overslaan.” Er zijn honderden TikToks met soortgelijke bijschriften, en het specifieke bedrag van $3.111 werd ook verspreid, hoewel er geen bewijs is dat Doja dat bedrag vermeldt.

@singlxrityyy ♬ Geluiden van strandgolven – Oceaangeluiden en zeegolven Geluiden en oceaangolven

In reactie op iemand die vroeg of Doja Cat dat echt zei, zegt de originele poster in de commentaren: “Waarschijnlijk niet. Ik ben gewoon een heel paranoïde persoon.” De reacties op die video en vele anderen lezen ‘claim’ of ‘claiming this’, alsof die energie overdraagbaar is via TikTok.

Waar komt het vandaan?

De audio is een generiek oceaangeluid, gemaakt voor ontspanning en bemiddeling. Hoewel er geen originele TikTok van Doja Cat is die iets zegt over manifestatie of 1 september – haar laatste TikTok werd gepost op 17 augustus – verwees ze blijkbaar naar het manifesteren van haar samenwerking met Nicki Minaj in 2020.

Toch plaatsten mensen video’s van vermeend bewijs dat ze geld ontvingen voor het gebruik van het geluid.

@madelynsinkevicius Het engste is dat ik gisteravond $ 111 aan fooien heb verdiend #greenscreen #doja #dojacat #fyp #foryou #viral #money #moneymantra #manifestation #3111 #AEJeansSoundOn #moneytok #dojacatchallenge #dojacatedit #moneyheist #dollar @dojacat ♬ Strand Golven Geluiden – Oceaangeluiden & Zeegolven Geluiden & Oceaangolven
@wendyskin het feit dat dit bijna $ 3111 is, doet me geloven dat doja superkrachten heeft #dojacat ♬ Beach Waves Sounds – Ocean Sounds & Sea Waves Sounds & Ocean Waves

Geluid uit

Manifestatie TikTok heeft tijdens de pandemie een enorme vlucht genomen en weerspiegelt de economische (en vaak emotionele) onzekerheid van zijn gebruikers. Het gemakzuchtige, copycat-karakter van deze trend – mensen die soortgelijke bijschriften slaan over video’s van hen die naar de camera staren terwijl oceaangolven spelen – maakt het meer dwaas dan zorgwekkend.

@mar.tin.nn #dojacat #fyp #foryou ♬ Geluiden van strandgolven – Oceaangeluiden en zeegolvengeluiden en oceaangolven

Echter, zoals Froio opmerkt, kan het negatieve gevolgen hebben als je al je vertrouwen en hoop voor je toekomst in een TikTok-geluid zet. Zoals maker E. Angellé haar vertelde, ligt het “probleem in het feit dat mensen proberen een eenvoudig geluid te maken in iets dat een manifestatie kan maken of breken.”

Doja Cat is een extreem online persoon, maar ze heeft niet gereageerd op deze trend. Haar meest recente tweet lijkt een nieuwe … persona te introduceren?

*Eerste publicatie: 2 september 2022, 06:00 uur CDT

Audra Schroeder

Audra Schroeder is de senior entertainmentschrijver van de Daily Dot en richt zich op streaming, comedy en muziek. Haar werk is eerder verschenen in de Austin Chronicle, de Dallas Observer, NPR, ESPN, Bitch en de Village Voice. Ze is gevestigd in Austin, Texas.

Audra SchroederLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in