TikTok’s obsessie voor ‘maagdelijkheidstest’ bewijst dat we nog steeds gefixeerd zijn op de mythen van vrouwelijke seksualiteit

0
65


Eeuwenlang wordt het concept gebruikt om vrouwen te controleren en te belasteren (Getty)

Eeuwenlang wordt het concept gebruikt om vrouwen te controleren en te belasteren (Getty)

Het is niet elke dag dat een project van een tweedejaars kunstacademie de krantenkoppen haalt. Maar in oktober 2013 kreeg de pers lucht van het plan van een student uit Central Saint Martins voor een nieuw stuk, getiteld Kunstschool heeft mijn gestolen Maagdelijkheid. Clayton Pettets project zou, zo beweerde hij, uitmonden in een live-evenement waar hij voor het eerst seks zou hebben met een mannelijke partner, voor publiek. Toen het optreden uiteindelijk in april ronddraaide, waren sommigen echter teleurgesteld. De ongeveer 120 mensen die kaartjes hadden gekocht voor het evenement in Londen waren niet getuige van een live “ontmaagding”, maar Pettet die woorden als “NSFW” en “TEEN W****” van zijn lichaam schrobde, terwijl een topless tiener brokken afsneed van zijn haar. De aanwezigen werden vervolgens naar beneden geleid naar een privéhokje, waar iedereen werd uitgenodigd om een ​​aantal keren een banaan in Pettets mond te stoppen.

Velen waren er snel bij om het hele ding een gimmick te noemen, niet meer dan een uitgebreide kunststunt, waarbij een aantal critici suggereerden dat Pettet het mediacircus manipuleerde voor 15 minuten hondsdolle roddelfaam. Weer anderen ontdekten een diepere betekenis achter de uiteindelijke uitvoering. Want als maagdelijkheid op tafel ligt, wat is er dan mooier dan een evenement dat nooit echt heeft bestaan? Als het project van Clayton Pettet “slechts een hype” was, zou dat dan niet hetzelfde kunnen worden gezegd voor het concept van maagdelijkheid zelf?

Ness Cooper, een klinisch seksuoloog en therapeut, noemt het concept van maagdelijkheid “een culturele en sociale constructie, en vaak een die is gebruikt om onthouding, fokken of financiële waarde te rechtvaardigen.” Pettet beschreef de aanzet voor zijn project inderdaad in precies zulke bewoordingen, waarbij hij maagdelijkheid definieerde als ‘een voorstelling die is gebruikt om vrouwen te waarderen; een heteronormatieve term die constant wordt gebruikt om iemands waarde te bepalen.” Bijna een decennium verder, de vragen Kunstschool heeft mijn maagdelijkheid gestolen geposeerd zijn nog steeds, bij gebrek aan een beter woord, indringend. Zoals Pettet het uitdrukte: “Is maagdelijkheid wel echt? Of is het gewoon een onwetend woord dat werd gebruikt om de waarde van het voorhuwelijk van een vrouw te dicteren?”

Het concept van maagdelijkheid, de geldigheid en de waarde ervan, blijft controversieel. In de afgelopen weken hebben gebruikers van sociale media een golf van video’s over ‘maagdelijkheidstest’ gemeld die viraal gaan op TikTok. Het testen van maagdelijkheid is naar verluidt gebruikelijk in meer dan 20 landen, waardoor vrouwen het huwelijk of een baan waardig worden geacht. Veel van deze recente videotrend draait om ceremonies die worden uitgevoerd door Roma-gemeenschappen in West-Europa, waarbij de maagdelijkheid van een jonge vrouw wordt ‘geverifieerd’ door een oudere, professionele vrouw of een juntaora.

Deze specifieke “maagdelijkheidstest” is gebaseerd op de overtuiging dat er in het lichaam van een maagdelijke vrouw een uva (druif) – een bleke pit die haar bevat eerwaarvan wordt gedacht dat het een gele vloeistof is die wordt gemorst en “verloren” wanneer een vrouw wordt gepenetreerd tijdens geslachtsgemeenschap met een man, of wanneer ze wordt “ontmaagd” door een juntaora. Zoals veel van de TikToks laten zien, houdt de “ontmaagding” in dat een in een zakdoek gewikkelde wijsvinger in de geslachtsdelen van de jonge bruid wordt geduwd om de “druif” te “barsten”, of, in meer algemeen spraakgebruik, “de kers te laten knappen”. Een reeks vlekken of “rozen” wordt vervolgens getoond aan een toekijkende menigte. De waarde van haar waarde, voor het huwelijk, wordt publiekelijk en vernederend beoordeeld.

Terugdenkend aan Kunstschool stal mijn maagdelijkheid, het is enigszins ironisch dat uitvoeringen van maagdelijkheid op veel plaatsen in de wereld sociaal acceptabeler zijn dan uitvoeringen van het vermeende “verlies”. Ondanks dat het bij het laatste gaat om consensuele handelingen tussen volwassenen, wordt één display voorgesteld als een bewijs van waarde; de andere van vernedering. Maar toch, “maagdelijkheidstesten” – of het nu gaat om een ​​vrouw? eerof, zoals het geval is met “tweevingertests”, haar maagdenvlies – kan alleen naar waarheid worden omschreven als gimmicks en uitgebreide stunts, omdat ze gebaseerd zijn op een dicht web van valse wetenschap en angsten voor vrouwelijke seksualiteit.

Britney Spears – over wiens maagdelijkheid eindeloos werd gespeculeerd toen ze beroemd werd – tijdens een concert in 1999 (Larry Marano/Shutterstock)

Britney Spears – over wiens maagdelijkheid eindeloos werd gespeculeerd toen ze beroemd werd – tijdens een concert in 1999 (Larry Marano/Shutterstock)

Het essentiële idee dat maagdelijkheid verifieerbaar is en het lichaam zijn geheimen aan onderzoek prijsgeeft, is geworteld in dwaling en onwaarheid. In 2018 riepen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), VN-mensenrechten en VN-vrouwen regeringen op om maagdelijkheidstests wereldwijd te verbieden en vonden de praktijk “medisch niet nodig”. In plaats daarvan is het ontworpen om het belang van vrouwelijke ‘zuiverheid’ te bevestigen, een cultuur van schaamte rond vrouwelijk verlangen en belichaming te kweken, en de wet vast te leggen dat seks een geschenk is voor mannen.

Saarrah Ray is een DPhil in rechtenstudent aan de Universiteit van Oxford. Haar onderzoek richt zich op geweld tegen vrouwen, met een bijzondere interesse in de wettelijke regulering van vrouwelijke genitale praktijken en de kruisingen van lichaamsbeeld, ras, geslacht en cultuur. “Om het botweg te zeggen,” zegt ze, “‘maagdelijkheid’ is een mythe. Het is niets meer dan een idee dat vastzit aan een nutteloos, kneedbaar, vlezig membraan dat al dan niet in de vagina bestaat.”

Toch maakt Ray duidelijk dat het ontmaskeren van maagdelijkheid als een mythe de werkelijke kracht ervan niet vermindert. “De maagdelijkheidsmythe mag niet worden ondermijnd”, dringt Ray aan, “omdat de kracht van het geloof in het bestendigen van deze sociale constructie gedeeltelijk verantwoordelijk is geweest voor het veroorzaken van ernstige mentale en fysieke schade aan meisjes en vrouwen over de hele wereld.”

In feite, net toen video’s over ‘maagdelijkheidstest’ veel views op TikTok kregen, brak het nieuws door op een aantal Indiase media dat een 24-jarige vrouw in Bhilwara, Rajasthan, naar verluidt was gedwongen een ‘maagdelijkheidstest’ te doen. door haar schoonouders. Ze werd vervolgens afgeranseld en geslagen door haar man en zijn familie nadat ze het had “gefaald”. De politie meldde later aan de pers dat de vrouw haar schoonfamilie had verteld dat een buurvrouw haar enige tijd voor haar huwelijk had verkracht.

De criminalisering van maagdelijkheidstests en hymenoplastiek kan het begin zijn van feitelijke discussies over seks en het ontmantelen van dubbele standaarden

Dit soort geweld komt overal voor. “We weten nu dat meisjes en vrouwen hier zoveel schade hebben geleden,” zegt Ray, “in Britse klinieken, door toedoen van gezondheidswerkers.” Ze zijn “onderworpen aan twee specifieke praktijken waarin de maagdelijkheidsmythe zich expliciet manifesteert: maagdelijkheidstesten en hymenoplastie”. Vorig jaar onthulde een undercoveronderzoek dat tientallen privéziekenhuizen in het VK beloofden “maagdelijkheid te herstellen” door middel van hymenoplastie – een chirurgische ingreep die ervoor moet zorgen dat een vrouw zal bloeden de volgende keer dat ze penetrerende seks heeft, zodat ze kan passeren de maagdelijkheidstest. Gezondheidswerkers en actievoerders hebben beide praktijken veroordeeld als een vorm van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Toch zijn er tekenen dat, in ieder geval in het VK, de wet eindelijk de schade aan het inhalen is die de maagdelijkheidsmythe veroorzaakt. Eerder dit jaar voegde de regering een wijziging toe aan de Health and Care Bill die hymenoplastie en maagdelijkheidstests illegaal maakte. Ray beschrijft de stap als “monumentaal voor de feministische beweging”, aangezien het duidelijk aantoont dat de Britse wet “gedwongen acties tegen meisjes en vrouwen verbiedt die hun lichaam reduceren tot seksuele vaten, en die de waarde of waarde van hun leven degraderen en ondergeschikt maken.”

Maar als de wet verschuift, hoe zit het dan met cultuur? Het veranderen van wetten is misschien niet voldoende om een ​​einde te maken aan schadelijke, pseudo-wetenschappelijke opvattingen over maagdelijkheid, noch de sociale verwachtingen van vrouwelijke seksuele ‘zuiverheid’. Ray geeft toe dat het “onwaarschijnlijk” is dat de wet alleen de opvattingen van mensen over seks kan veranderen. Ze hoopt echter dat de criminalisering van maagdelijkheidstests en hymenoplastie in het VK “misschien het begin is [of] het voeren van feitelijke discussies over seks, in het bijzonder sekspositiviteit, en het ontmantelen van dubbele standaarden die geweld tegen vrouwen en meisjes effectief verhullen.”

Kalila Bolton en Holly Jackson zijn de mede-oprichters van SheSpot, het merk voor seksuele wellness voor vrouwen. Beiden erkennen het belang van de wijziging van de Health and Care Bill, maar zeggen dat ze “nog steeds het gevoel hebben dat er veel werk aan de winkel is om archaïsche ideeën over seks en maagdelijkheid volledig af te breken”. Na de lancering van SheSpot in 2021, zegt Jackson dat ze vaak “verrast is door hoe diepgeworteld seksuele schaamte en stigma is onder de vrouwen met wie we spreken”, en hoe dit door alle leeftijden heen gaat. “Er zijn nog steeds hardnekkige taboes rond zelfplezier in het bijzonder”, zegt Jackson. In hun onderzoek hoorden ze “verschillende verhalen over mannelijke partners die hun ongenoegen uitten over het feit dat hun vrouw/vriendin masturbeerde buiten seks met een partner”, iets dat, voor Jackson, “voelt als een uitbreiding van verouderde opvattingen over maagdelijkheid en het idee om mannen seks te schenken .”

Jason Biggs, Thomas Ian Nicholas en Eddie Kaye Thomas beramen een plan om hun maagdelijkheid te verliezen in 'American Pie' uit 1999 (Moviestore/Shutterstock)

Jason Biggs, Thomas Ian Nicholas en Eddie Kaye Thomas beramen een plan om hun maagdelijkheid te verliezen in ‘American Pie’ uit 1999 (Moviestore/Shutterstock)

Voor Elena Zaharova, CEO en mede-oprichter van seks- en relaties-app Purpur, is het essentiële probleem een ​​breder gebrek aan aandacht of respect voor plezier als het gaat om seksuele voorlichting. Volgens haar behandelt het seks nog steeds als “een daad van intieme fysieke interactie tussen mensen, niet als een poging tot communicatie of plezier”. Jackson en Bolton zijn het daarmee eens en suggereren dat dit “gebrek aan kennis over gezonde seks en plezier, gecombineerd met een toegenomen consumptie van ongecontroleerde online inhoud” leidt tot “een perfecte storm” voor jonge mensen. Ze geloven dat het deze giftige combinatie is die “schadelijke ideeën met betrekking tot seks en maagdelijkheid in stand houdt” en “het virale karakter van de TikTok-video’s die maagdelijkheidstests tonen” aanwakkert. Ness Cooper, oprichter van The Sex Consultant, benadrukt ook dat een deel van de uitdaging bij het veranderen van diepgewortelde culturele ideeën over puurheid en plezier erin bestaat te werken tegen conservatief ingestelde algoritmen. “TikTok-algoritmen stigmatiseren helaas en zullen eerder sekspositieve berichten verwijderen”, merkt ze op, “en houden berichten bij die zich richten op seksnegatieve en stigmatiserende opvattingen zoals maagdelijkheidstesten.”

Er zijn echter ook redenen om optimistisch te zijn. “Seksuele voorlichting in het VK verschuift van op onthouding gebaseerd onderwijs”, zegt Cooper. Nu, “de focus ligt meer op lesgeven over consensuele seks en het normaliseren van gezond seksueel gedrag in plaats van schaamte.” Een breder, meer sekspositief curriculum – waarin queer-seks en relaties, zelfplezier en toestemming centraal staan ​​- in combinatie met een wetswijziging, zal, hoopt Cooper, een heel eind bijdragen aan het tegengaan van de “perfecte storm” van mythe en ongecontroleerde online inhoud . “Ik voorspel dat dingen als maagdelijkheidstests in de loop van de tijd minder populair zullen worden.”

Wat er uiteindelijk nodig is, zijn misschien meer hectische discussies, openbare optredens en uitgebreide stunts van kunstacademiestudenten. Behalve, in plaats van te werken vanuit shock, schaamte en mythe, beginnen en eindigen met acceptatie, troost en plezier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in