TikTok’s nettowaarde: hoeveel is TikTok nu waard?

0
107


TikTok is een van de nieuwste in een reeks gloeiend hete apps die voornamelijk gericht zijn op tieners en millennials. TikTok omschrijft zichzelf als de “leidende bestemming voor mobiele video in korte vorm”, met een missie om “creativiteit te inspireren en vreugde te brengen”. De app is gevestigd in China en is opgericht door Zhang Yiming, die een mysterie blijft en niet veel interviews geeft.

In tegenstelling tot de relatief onbekende en geheimzinnige oprichter van de miljardair, is TikTok bekend op het wereldtoneel. ByteDance, de moedermaatschappij van het bedrijf, heeft nog steeds kantoren van Los Angeles en Londen tot Peking, Warschau, Singapore, Tokio, Dubai, Ho Chi Minh City en Bordeaux, om er maar een paar te noemen. Lees verder om meer te weten te komen over de uitvinding van Zhang, hoe deze wordt gebruikt en of het in de toekomst een goede investering kan zijn.

TikTok Company Snapshot
Hoofdkwartier Beijing, China
Jaar van Oprichting 2012
Oprichter Zhang Yiming
Directeur Shouzi Chew

TikTok’s netto waarde: $ 50 miljard

De waarde van TikTok wordt geschat op $ 50 miljard. Recente schattingen plaatsen de waarde van TikTok’s moederbedrijf, ByteDance, op $ 275 miljard, volgens Bloomberg. Dat is een aanzienlijke daling ten opzichte van afgelopen november, toen de South China Morning Post meldde dat de waardering de afgelopen maanden tussen $ 325 en $ 450 miljard schommelde.

De huidige waardering is gebaseerd op recente handel, die ByteDance op een waarde van $ 250 miljard heeft geschat. Vorig jaar kocht Tiger Global Management, dat al in ByteDance had geïnvesteerd, extra aandelen tegen een gemengde waardering van $ 460, volgens documenten die zijn beoordeeld door Bloomberg.

TikTok zelf is gewaardeerd op $ 50 miljard door investeerders die bereid zijn zoveel te bieden om het bedrijf van ByteDance te scheiden. De app zou zijn omzet in 2022 kunnen verdrievoudigen, meldde Bloomberg.

TikTok’s oprichter netto waarde

Zhang Yiming richtte TikTok op in 2012. Hij is een onverdeeld succes geworden in de zakenwereld. De 37-jarige voormalige software-engineer is nu meer dan $ 49,5 miljard waard, volgens Forbes’ Real Time Billionaires List, waarmee hij de 25e rijkste persoon ter wereld is. De China Rich List van Forbes plaatst Yiming op de tweede plaats van de rijkste van China.

Wat is het primaire product en de bron van inkomsten van TikTok?

TikTok is een app waarmee gebruikers korte video’s kunnen maken en delen. Het wordt geleverd met een buitengewoon breed scala aan functies die gebruikers kunnen gebruiken, van muziekclips tot beroemde tv-showmomenten tot andere TikTok-video’s.

Als die algemene beschrijving van TikTok vaag bekend klinkt, komt dat omdat het enigszins doet denken aan de app Vine, die in 2013 een rage was. Ten minste gedeeltelijk vanwege de populariteit van Vine, video als een uitdrukkingsmethode – en het genereren van inkomsten – explodeerde in het midden van de jaren 2010 en werd nog verder gepopulariseerd met de explosieve groei van Snapchat, Instagram – eigendom van Meta – en YouTube.

Hoe werkt TikTok precies?

Met TikTok kunnen gebruikers hun eigen video’s van maximaal 10 minuten filmen. Een database met geluidsbytes, liedjes of effecten kan video’s naar eigen inzicht verbeteren. Aanvankelijk duurden video’s maximaal 15 seconden en bestonden ze voornamelijk uit lipsynchronisatie of het uitbeelden van komische sketches. Hoewel video’s met het label ‘entertainment’ nog steeds het meest worden bekeken, gevolgd door dansvideo’s en grappen, wordt het aantal categorieën alleen beperkt door de verbeeldingskracht van de makers.

ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, genereerde naar verluidt in 2021 ongeveer $ 58 miljard aan inkomsten, volgens Reuters. Dat was een stijging van 70% op jaarbasis, wat een langzamere groei betekende dan het voorgaande jaar als gevolg van China’s toegenomen regelgeving voor technologiebedrijven.

Volgens analisten van Business of Apps genereerde TikTok in 2021 $ 4,6 miljard aan inkomsten en was het vanaf juni 2021 drie miljard keer gedownload.

Susquehanna International Group was een van de grootste investeerders van ByteDance, maar in oktober probeerde het bedrijf tevergeefs $ 500 miljoen van zijn aandelen te verkopen, aldus Bloomberg. Susquehanna probeert naar verluidt nog steeds een deel van haar belang te verkopen.

De Chinese tak van Sequoia Capital geldt ook als een van de vroege investeerders in ByteDance. Extra investeerders in TikTok-ouder ByteDance zijn de volgende, volgens CrunchBase:

TikTok’s beste aandeelhouders

Hoe ziet de toekomst eruit voor TikTok?

Het bedrijf was perfect gepositioneerd om te profiteren van de wereldwijde quarantaine die is ontstaan ​​door de COVID-19-pandemie. De app is meer dan drie miljard keer gedownload en had in het vierde kwartaal van 2021 1,2 miljard maandelijkse actieve gebruikers, meldt Business of Apps.

In de VS is TikTok de op drie na populairste sociale app, die Twitter achter zich laat maar achter Facebook, Facebook Messenger en Instagram komt, aldus Oberlo.

Een wegversperring voor TikTok was de bezorgdheid van de Amerikaanse regering over de app. Er is een deal gesloten voor Oracle en Walmart om de Amerikaanse activiteiten van TikTok . over te nemenmaar die deal is naar verluidt voor onbepaalde tijd ingediend terwijl de Biden-administratie beveiligingsbedreigingen van Chinese technologiebedrijven beoordeelt, volgens CNBC.

De langverwachte beursintroductie van ByteDance is volgens de South China Morning Post ook opgeschort tot eind 2022, als gevolg van een regelgevend hardhandig optreden tegen technologiebedrijven door de Chinese overheid. Als gevolg hiervan hebben enkele particuliere investeerders geprobeerd te desinvesteren.

TikTok heeft nog een lange weg te gaan voordat het kan concurreren met de waardering van $ 2 biljoen van bedrijven als Apple. Het komt er echter op neer dat gebruikerspenetratie en in-app-inkomsten beide sterke, consistente winsten laten zien, wat de weg wijst naar een mooie toekomst voor TikTok op korte termijn, zolang het niet buitenspel wordt gezet door regelgeving in de VS en China.

Moet ik investeren in TikTok?

Overweeg dit voordat u investeert: TikTok is geen beursgenoteerd bedrijf. In tegenstelling tot zoveel van zijn ‘eenhoorn’-broeders die waarderingen van meerdere miljoenen dollars hebben opgebracht en vervolgens een spetterende IPO hadden, zul je TikTok niet verhandeld vinden op bijvoorbeeld de New York Stock Exchange. Omdat TikTok privé blijft, moet je een manier vinden om het management te overtuigen om je investering te accepteren, wat voor de meesten niet waarschijnlijk is.

Er zou echter later dit jaar goed nieuws kunnen zijn, als ByteDance naar de beurs gaat. Als er een beursgang plaatsvindt, wilt u bepalen of investeren in TikTok zelfs voor u als individuele belegger zinvol is.

Overweeg deze voordat u investeert

  • Reputatie: In tegenstelling tot een bedrijf als Disney of Walmart, is TikTok verre van een ‘blue chip-voorraad’.
  • Besloten bedrijf: TikTok is niet onderworpen aan dezelfde openbaarmakingen als een beursgenoteerd bedrijf, wat betekent dat u geen toegang hebt tot driemaandelijkse inkomstenrapporten en andere financiële openbaarmakingen.
  • Hoog risico/hoge beloning: Gecombineerd met de hoge waardering en het lot van vergelijkbare bedrijven die eerder zijn geweest – bijvoorbeeld Vine – bevindt TikTok zich stevig in het kamp met “hoog risico / hoge beloning”.
  • Veiligheid: Mogelijke zorgen over de veiligheid die door de Amerikaanse regering naar voren zijn gebracht, zijn onder meer de vrees dat informatie over miljoenen Amerikanen zou kunnen worden doorgegeven aan de Chinese Communistische Partij.

Waar het op neerkomt, is dat elke investering in TikTok op dit moment als zeer speculatief moet worden beschouwd.

Als u nog steeds geïnteresseerd bent om in TikTok te investeren, kunt u overwegen om de hulp in te roepen van een fiduciair financieel adviseur, zoals een geregistreerd beleggingsadviseur of een gecertificeerde financiële planner.

Dit soort professionals kan niet alleen helpen bij het analyseren van uw eigen beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie, maar hebben mogelijk ook betere toegang tot informatie over wat een investering in TikTok zou inhouden.

Gidsen over bedrijfsvermogen

Daria Uhlig heeft bijgedragen aan de rapportage voor dit artikel.

Informatie is correct vanaf 25 augustus 2022.

Noot van de redactie: deze inhoud wordt niet geleverd door een entiteit die in dit artikel wordt behandeld. Alle meningen, analyses, recensies, beoordelingen of aanbevelingen in dit artikel zijn die van de auteur alleen en zijn niet beoordeeld, goedgekeurd of anderszins onderschreven door een entiteit die in dit artikel wordt genoemd.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op GOBankingRates.com: TikTok’s Net Worth: hoeveel is TikTok nu waard?

De standpunten en meningen die hierin worden uitgedrukt, zijn de meningen en meningen van de auteur en komen niet noodzakelijk overeen met die van Nasdaq, Inc.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in