TikTok’s #HotGirlsHaveIBS-trend doorbreekt een opgeblazen stigma

0
39


Als je, net als wij, ongeveer 78% van je dag door TikTok scrolt, ben je waarschijnlijk de nieuwste trend tegengekomen llllll via het sociale mediaplatform. En nee, we hebben het niet over een ander omg-dat-er-zo-goed-recept of virale slaap-hack.

Er zijn zelfs meer dan 14 miljoen video’s (en er zijn er nog steeds) die de #HotGirlsHaveIBS-hashtag gebruiken, en de virale trendtrend neemt niet alleen onze TikTok-feeds over, maar helpt ook om het stigma als het gaat om een ​​opgeblazen gevoel te doorbreken – iets dat veel mensen zich schamen om te ervaren en daardoor veel te lang in stilte mee lijden.

Zoals je misschien al geraden had van de hashtag, is de trend gecentreerd rond de problemen die gepaard gaan met het hebben van IBS – een aandoening die ongeveer een op de vijf mensen in het VK op een bepaald moment in hun leven zal ervaren, waarbij tweederde van de getroffen mensen Dames.

Wat is IBS?

Voordat we ingaan op de #HotGirlsHaveIBS-trend die TikTok overneemt, laten we eerst begrijpen wat IBS eigenlijk is.

Prikkelbare Darm Syndroom – of IBS zoals het beter bekend is – is een veelvoorkomende aandoening die het spijsverteringsstelsel aantast, volgens de NHS. Wat IBS precies veroorzaakt, is niet bekend, maar men denkt dat het verband houdt met voedsel dat te snel of te langzaam door je darm gaat, overgevoelige zenuwen in je darmen, stress en een familiegeschiedenis van IBS.

Tiktok's hotgirlshaveibs-trend doorbreekt een opgeblazen stigma

globalmomentsGetty Images

Symptomen van IBS kunnen maagkrampen, een opgeblazen gevoel, diarree en constipatie zijn – hoewel ze de neiging hebben om na verloop van tijd te komen en gaan, kunnen de symptomen dagen, weken of maanden aanhouden.

Dat gezegd hebbende, IBS is typisch een levenslange kwestie, die de NHS beschrijft als “zeer frustrerend om mee te leven” met het potentieel om “een grote impact te hebben op uw dagelijks leven”.

Er is geen remedie voor IBS, hoewel veranderingen in levensstijl en dieet – evenals medicatie – vaak kunnen helpen om de symptomen onder controle te houden.

Wat is de #HotGirlsHaveIBS TikTok-trend?

Met zo velen van ons die lijden aan IBS – onthoud die statistieken waaruit blijkt dat tweederde van de mensen die door IBS worden getroffen, vrouwen zijn – is het een wonder dat we niet meer open zijn over de strijd van de aandoening, daarom is de #HotGirlsHaveIBS TikTok-trend is gekomen als een welkome verademing.

Het is begrijpelijk dat niet iedereen zich op zijn gemak voelt om te praten over hun opgeblazen buik en drie uur gebogen over het toilet. Maar als vrouwen tot het besef komen dat er… niets om je voor te schamen als je IBS hebt – steeds meer van hen gaan naar TikTok om hun ervaring met de aandoening te delen.

Deze inhoud wordt geïmporteerd vanuit TikTok. Mogelijk kunt u dezelfde inhoud in een ander formaat vinden, of u kunt meer informatie vinden op hun website.

Deze inhoud wordt geïmporteerd vanuit TikTok. Mogelijk kunt u dezelfde inhoud in een ander formaat vinden, of u kunt meer informatie vinden op hun website.

Deze inhoud wordt geïmporteerd vanuit TikTok. Mogelijk kunt u dezelfde inhoud in een ander formaat vinden, of u kunt meer informatie vinden op hun website.

Deze inhoud wordt geïmporteerd vanuit TikTok. Mogelijk kunt u dezelfde inhoud in een ander formaat vinden, of u kunt meer informatie vinden op hun website.

“Mensen die hun IBS-verhalen delen, hebben een enorme impact gehad op het IBS-bewustzijn”, zegt Charles Instone, oprichter van Wild Dose, dat ‘natuurlijke verlichting biedt voor natuurlijke problemen’.

“Met betrekking tot de symptomen hebben meer mensen kunnen begrijpen wat er met hun lichaam zou kunnen gebeuren in plaats van alleen maar te lijden zonder te weten waarom,” voegt hij eraan toe.

Instone – die ook lijdt aan IBS – vervolgt: “Door het vaker te zien en erover te praten… heeft het het stigma van IBS doorbroken en laten zien hoe vaak het voorkomt.

Vermijd IBS-zelfdiagnose

Dat gezegd hebbende, hoewel het geweldig is dat er meer aandacht wordt besteed aan een aandoening die zo velen van ons treft, is het geen goed idee om jezelf te diagnosticeren met IBS op basis van wat je via TikTok hebt geleerd.

“[The trend has] hielp mensen zich meer op hun gemak te voelen, [but] het kan ook hebben geholpen mensen aan te moedigen om zelf een diagnose te stellen, “zegt Instone. “Omdat veel van de symptomen herkenbaar zijn, zoals een opgeblazen gevoel, denken sommige mensen met maagproblemen misschien dat ze IBS hebben.”

Hij voegt eraan toe: “Het gevaar hiervan is dat als mensen zichzelf gaan behandelen voor IBS, dit meer problemen kan veroorzaken als ze het niet echt hebben. Als je regelmatig symptomen ziet optreden, zoals een regelmatig opgeblazen gevoel, dan is het het beste om te zien een arts om te helpen met een diagnose.”

Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies of diagnose. Vraag altijd advies aan uw arts of andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen heeft over een medische aandoening.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in