TikTok’s Hooked-Nose-filter geslagen voor ongevoeligheid: ‘Made Me Feel Ugly’

0
7


Een ongemakkelijk TikTok-filter heeft gebruikers laten zien hoe ze eruit zien met een haakneus, wat online een golf van controverse veroorzaakte.

Het filter geeft gebruikers een grote neus met een prominente brug, een kenmerk dat historisch wordt geassocieerd met mensen van Joodse, Midden-Oosterse, Zuid-Aziatische en Indiaanse afkomst. De “Joodse neus” is sinds de 13e eeuw een hardnekkig element van antisemitische stereotypen, volgens het Media Diversity Institute, en was alomtegenwoordig in nazi-propaganda in de jaren dertig.

Tegenwoordig is er een TikTok-trend waarin deelnemers hun gezicht laten zien met een door een filter gegenereerde haakneus en vervolgens overschakelen naar hun echte neus – meestal veel kleiner en platter. Veel van deze video’s gaan vergezeld van een bijschrift dat een “vertrouwensboost” van het filter beschrijft.

Andere TikTok-gebruikers blazen de trend van raciale ongevoeligheid op.

“Jullie gebruiken dit filter voor een ‘vertrouwensbooster’, niet in de gaten [you’re] spottende Afrikaanse/Midden-Oosterse en [Jewish] neuzen, gewoon om je beter te voelen over jezelf”, zei een gebruiker genaamd Jenna in een video met 2,1 miljoen views op 22 oktober.

Een andere vrouw danste grillig in een video van 19 oktober met het bijschrift: “Hitler kijkt hoe mensen deze trend op etnische neuzen slaan om te pronken met hun kleine witte westerse.”

“Door dit filter voelde ik me f****** lelijk voor wat?” vroeg gebruiker Mona, die op 19 oktober pronkte met haar eigen brugneus in een clip met 1 miljoen views. “Alsjeblieft, grote etnische neuzen zijn hot.”

Andere TikTokers slaan terug op de trend met afbeeldingen van bewonderde filmsterren, zoals de joodse acteurs Adrien Brody en Barbra Streisand, die een aquilineneus hebben.

Streisand vertelde Playboy Magazine in 1977 dat ze in haar jeugd vaak onder druk werd gezet om een ​​neuscorrectie te ondergaan, maar dat weigerde ze.

“Het was als een rage, alle Joodse meisjes die elke week hun neus lieten doen, […] perfect goede neuzen nemen en ze tot niets verkleinen,’ zei ze. ‘Het eerste wat iemand zou hebben gedaan, zou zijn mijn bult eraf te snijden. Maar ik hou van mijn bult, ik zou mijn bult er niet afsnijden.”

Onderzoek heeft het gebruik van filters voor sociale media en fotobewerking gekoppeld aan ontevredenheid over het lichaam. In een onderzoek uit 2020 ontdekten Australische onderzoekers van de Flinders University dat het nemen en bewerken van een selfie de negatieve stemming en ontevredenheid over het gezicht bij jonge vrouwen verhoogde, waarbij de mate van bewerken de mate van ontevredenheid voorspelde met hoe ze er in het echte leven uitzagen.

Adrien Brody op Tiff Film Festival Gala
Hier woonde Adrien Brody het Tiff Film Festival Gala 2013 bij op 9 september 2013 in Toronto, Canada. Brody is een van de vele filmsterren wiens neus een prominente brug heeft.
Walter McBride / Medewerker/Corbis Entertainment

Mensen die hun werkelijke gezicht en lichaam beoordelen aan de hand van filters, zullen ook eerder overwegen om hun uiterlijk chirurgisch te veranderen. Een studie uit 2019 in JAMA Gezichtsplastische chirurgie ontdekte dat gebruikers van bepaalde sociale media en fotobewerkingsapplicaties cosmetische chirurgie meer accepteerden.

Naast het verhogen van zelfobjectivering en dysmorfie, zijn filters in het verleden berucht geworden omdat ze de nadruk leggen op eurocentrische schoonheidsnormen door de huid gladder en lichter te maken, het gezicht slanker te maken, de neus te verkleinen en de ogen te vergroten.

TikTok heeft sindsdien zijn hooked-nose-filter verwijderd. Nieuwsweek reikte naar het platform voor commentaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in