TikTok’s geheim voor explosieve groei? ‘Miljarden en miljarden dollars’, zegt Snap CEO Evan Spiegel

0
71


Op de Code Conference in LA uitten tech- en media-CEO’s en politici allemaal hun bezorgdheid over de Chinese app – als een concurrent en als een nationaal veiligheidsrisico.


Amerikaanse sociale-mediabedrijven voelen steeds meer de druk van TikTok, het snelst groeiende videoplatform ter wereld, eigendom van ByteDance uit Peking.

“Het voelt alsof ze iedereen de stuipen op het lijf jagen”, zegt Scott Galloway, co-host van de Scharnier podcast en een marketingprofessor aan NYU Stern, vertelde Snap CEO Evan Spiegel op de Code Conference in Los Angeles op woensdag.

TikTok heeft jongere gebruikers agressief weggetrokken van Meta en is nu populairder onder tieners dan Instagram en Snapchat, volgens gegevens van augustus van het Pew Research Center. (De pandemie hielp TikTok ook om te landen bij een ouder publiek in de VS dat het eerder moeite had om te bereiken.) Deze Amerikaanse spelers kunnen niet in China opereren, maar toch staan ​​ze terrein af aan een Chinees bedrijf op hun eigen terrein – als Code-host en journalist Kara Swisher zei het al: TikTok is “hun lunch aan het eten”.

Tijdens de Code Conference van dit jaar uitten enkele van ’s werelds beste tech- en media-CEO’s en prominente politieke stemmen hun bezorgdheid over de kracht, snelle groei en bewakingscapaciteiten van het Chinese platform, en riepen in sommige gevallen op om het helemaal te verbieden. TikTok was met name een van de weinige grote, reguliere sociale-mediabedrijven die niet aanwezig waren.

“De reden waarom bedrijven in de Verenigde Staten, maar ook over de hele wereld, hier zo moeilijk op konden reageren, is de omvang van de investering van TikTok”, zegt Spiegel van Snap, dat onlangs zo’n 20% van zijn eigen personeel ontsloeg.

“Wat niemand in de Verenigde Staten had verwacht, was het investeringsniveau dat ByteDance deed in de Amerikaanse markt, en natuurlijk in Europa, omdat het gewoon iets was dat onvoorstelbaar was – geen enkele startup kon het zich veroorloven om miljarden en miljarden en miljarden dollars te investeren in dergelijke gebruikersacquisitie over de hele wereld”, zei Spiegel woensdagavond. “Het was een totaal andere strategie dan enig technologiebedrijf eerder had verwacht, omdat het geen door innovatie geleide strategie was; het ging echt om het subsidiëren van grootschalige gebruikersacquisitie .”

Die grote gebruikersbasis heeft ervoor gezorgd dat het aanbevelingsalgoritme van TikTok zo sterk is geworden, voegde Spiegel eraan toe. “TikTok kreeg al vroeg deze geweldige voorsprong door echt agressief uit te breiden en een enorme hoeveelheid geld uit te geven om dat te doen, zodat mensen het algoritme kunnen trainen en uiteindelijk een veel persoonlijkere feed krijgen die moeilijker te krijgen is op een nieuwe service”, hij legde uit.

Spiegel zei dat Snap zal concurreren met TikTok door zich te blijven concentreren op verbindingen met familie en vrienden, in plaats van vreemden – een benadering die volgens hem de kern van het succes van Snap is geweest. (TikTok opent de pagina ‘Voor jou’, die video’s toont van gebruikers die je misschien niet volgt en die zijn aanbevolen door het algoritme van de app.)

Google-CEO Sundar Pichai wees TikTok ook aan als een van de nieuwste, grootste rivalen van zijn bedrijf, vooral met betrekking tot YouTube. Hij zei dinsdag in een Code-interview dat “de concurrentie in technologie hyperintens is”, en dat een deel van die hitte, zoals van TikTok, schijnbaar uit het niets is gekomen.

Democratische senator Amy Klobuchar, die de technologische antitrustwetgeving leidt die gericht is op de macht van Google, Apple, Amazon en Meta, waarschuwde dat TikTok binnenkort ook deel zou kunnen uitmaken van die mix.

“Waarom zouden we toestaan ​​dat ze zo’n dominante rol spelen in onze vrijemarkteconomie?”

Mathias Dopfner, CEO van Axel Springer

“Er zou heel goed wetgeving kunnen zijn op TikTok”, vertelde de senator van Minnesota dinsdag aan Swisher. Ze zei dat hoewel dat wetgeving zou kunnen zijn die verband houdt met de nationale veiligheid, haar antitrustwet ook TikTok zou aanpakken als de Amerikaanse tak van het bedrijf de grootte van de Amerikaanse techreuzen zou bereiken. “Als TikTok de status van poortwachter zou bereiken… dan zouden ze ook worden opgenomen.”

Misschien wel de sterkste kritiek op TikTok bij Code kwam van Mathias Dopfner, CEO van Axel Springer, die eigenaar is van nieuwskanalen zoals Insider, Politico en Protocol. Dopfner beschreef TikTok als zijn “meest prominente” concurrent in de media, inhoud en creatieve industrie en riep op tot het verbieden van het platform.

“TikTok zou in elke democratie verboden moeten worden”, zei Dopfner. “Ik vind het stom om dat niet te doen. We kunnen China niet binnenkomen… met Facebook, met Google, met Amazon, met andere platforms – [so] waarom zouden we toestaan ​​dat ze zo’n dominante rol spelen in onze vrijemarkteconomie?”

Op de lange termijn, voegde hij eraan toe, “zullen we de gevolgen van deze afhankelijkheid voelen, en het zal niet alleen een zakelijk gevolg zijn; Ik denk dat het ook echt een politiek gevolg gaat worden met een enorme impact.”

Toch, hoewel Axel Springer een van de weinige grote uitgeverijen in Duitsland en Europa is die niet met TikTok werkt, zei Dopfner dat er binnenkort misschien geen alternatief is.

“Ik kan je niet garanderen hoe lang we dat kunnen volhouden, want we bevinden ons misschien op een punt waar we het ons gewoon niet kunnen veroorloven, omdat we daar te veel verliezen bij een jong publiek”, zei hij.

Voormalig perssecretaris van het Witte Huis Jen Psaki herhaalde dat soort afweging – een die ze een ‘moreel dilemma’ noemde.

Hoewel het potentieel voor Chinese surveillance lastig is, “is het ook een enorme belemmering om TikTok niet te gebruiken”, vertelde Psaki woensdag aan Swisher. “Als je deze platforms niet gebruikt… gezien hoe krachtig ze zijn en hoeveel ze mensen bereiken, haal je jezelf van het speelveld.”

Zelfs Apple-CEO Tim Cook leek een mening te hebben. In een panel op woensdagavond met Laurene Powell Jobs en de voormalige Chief Design Officer van Apple, Sir Jony Ive, over de erfenis van Steve Jobs en de evolutie van Apple, werd Cook gevraagd naar apps die nu op de iPhone staan ​​en hebben bijgedragen aan de huidige politieke en sociale verdeeldheid. waar Steve Jobs een hekel aan zou hebben gehad.

Zonder namen te noemen, zei Cook tegen Swisher: “We hebben nooit iemand de telefoon gegeven om eindeloos, gedachteloos door een feed te scrollen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in