TikTok ‘zou in elke democratie moeten worden verboden’, zegt Politico-eigenaar

0
100


De baas van het Duitse mediaconglomeraat dat eigenaar is van Amerikaanse verkooppunten zoals Politico, riep dinsdag op tot een ingrijpend verbod op TikTok, met het argument dat de banden van de app voor het delen van video’s met de Chinese regering een bedreiging vormen voor democratische landen.

Mathias Döpfner, het hoofd van Axel Springer, betoogde dat democratische naties “naïef en gevaarlijk” zijn om TikTok te laten werken.

“TikTok zou in elke democratie verboden moeten worden”, zei Döpfner tijdens een optreden op de Vox Media Code Conference in Los Angeles, volgens The Wrap.

Döpfner, wiens bedrijf ook Insider en Morning Brew bezit, beweerde dat TikTok een “spionagetool” is waarmee de Chinese overheid de persoonlijke gegevens van miljoenen buitenlandse gebruikers kan volgen.

“TikTok zou in elk land verboden moeten worden”, herhaalde Döpfner. “We hebben op dit moment een naïviteit in de omgang met China… We geven persoonsgegevens door aan de Chinese overheid.”

Mathias Döpfner
Mathias Döpfner betoogde dat TikTok een spionagetool is voor de Chinese overheid.
Getty Images

The Post heeft contact opgenomen met Axel Springer en TikTok voor commentaar op de opmerkingen van Döpfner.

TikTok is een dochteronderneming van het in China gevestigde ByteDance. De populaire app voor het delen van video’s heeft meer dan 1 miljard actieve gebruikers over de hele wereld.

De app heeft de afgelopen jaren ongekende kritiek gekregen, waarbij prominente wetgevers en anderen hun bezorgdheid uitten dat Peking ongepast zou kunnen snuffelen aan in de VS gevestigde gebruikers. TikTok werd bijna verboden onder de regering-Trump, die beweerde dat de app een nationaal veiligheidsrisico vormde, maar een federale rechter blokkeerde de poging.

TikTok
TikTok is een dochteronderneming van het in China gevestigde ByteDance.
SOPA-afbeeldingen/LightRocket via Gett

Beveiligingsproblemen escaleerden eerder dit jaar nadat BuzzFeed News meldde dat gelekte audioclips van interne vergaderingen onthulden dat in China gevestigde werknemers van ByteDance herhaaldelijk toegang hadden tot de gegevens van Amerikaanse gebruikers.

De gelekte opnames suggereerden dat de mogelijkheid van ByteDance om toegang te krijgen tot Amerikaanse gebruikersgegevens uitgebreider was dan eerder bekend was. Op een gegeven moment zei een TikTok-directeur dat een niet nader genoemde ingenieur in China ‘Master Admin’ was die ’toegang heeft tot alles’.

TikTok heeft de zorgen teruggedraaid met het argument dat het los van ByteDance opereert en dat Peking geen toegang heeft tot Amerikaanse gebruikersgegevens. Het bedrijf heeft onlangs gegevens voor Amerikaanse gebruikers gemigreerd naar servers die worden beheerd door Oracle.

TikTok
TikTok ontkent banden te hebben met de Chinese overheid.
SOPA-afbeeldingen/LightRocket via Gett

Maar FCC-commissaris Brendan Carr riep Apple en Google op om TikTok uit hun app-winkels te weren.

“In de kern functioneert TikTok als een geavanceerde bewakingstool die grote hoeveelheden persoonlijke en gevoelige gegevens verzamelt”, schreef Carr in een brief aan Apple en Google. “Inderdaad, TikTok verzamelt alles, van zoek- en browsegeschiedenis tot toetsaanslagpatronen en biometrische identificatiemiddelen, inclusief gezichtsafdrukken … en stemafdrukken.”

In een aparte ontwikkeling deze week kreeg Döpfner kritiek op Twitter nadat uit een rapport bleek dat hij de voormalige president Donald Trump had geprezen in e-mails voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van 2020.

“Willen we allemaal op 3 november een uur in de ochtend samenkomen en bidden dat Donald Trump weer president van de Verenigde Staten van Amerika wordt?” Döpfner schreef in de e-mail, die voor het eerst werd gemeld door de Washington Post.

Döpfner ontkende aanvankelijk het schrijven van de e-mail, maar gaf later toe dat hij het “zou kunnen” als een ironische, provocerende verklaring in de kring van mensen die Donald Trump haten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in