Tiktok-zorgen op agenda voor inlichtingengesprekken

0
78


De Nieuw-Zeelandse regering is niet van plan om Australië te volgen bij het onderzoeken van maatregelen om Tiktok’s data-oogst te beteugelen, maar Andrew Little, de minister die verantwoordelijk is voor inlichtingendiensten, heeft gebruikers hier gewaarschuwd voorzichtig te zijn.

De Australische minister van Binnenlandse Zaken, Clare O’Neil, heeft haar afdeling gevraagd te onderzoeken hoe Australië zou kunnen reageren op de gegevenspraktijken van Tiktok en sociale media-apps in China.

“Het feit dat we miljoenen Australiërs toegang hebben tot een app waarbij het gebruik van hun gegevens twijfelachtig is, is een moderne beveiligingsuitdaging … geen enkel land ter wereld heeft de gemakkelijke oplossing gevonden om dit te beheren,” vertelde ze aan de Sydney Morning Heraldin een interview dat zondag is gepubliceerd.

Little – die O’Neil maandagavond in Canberra ontmoette – zei dat hij verwachtte Tiktok met de minister te bespreken. Maar de regering was niet van plan om Tiktok en andere soortgelijke apps op dezelfde manier te onderzoeken, en werkte niet aan de kwestie, behalve proberen mensen bewust te maken van de risico’s.

LEES VERDER:
* Biden-administratie laat Trump-bestelling vallen die gericht zijn op TikTok en WeChat, plant zijn eigen beoordeling
* Amerikaanse rechter blokkeert TikTok-verbod in tweede uitspraak tegen Trumps pogingen om populaire Chinese diensten aan banden te leggen
* Waarom het Amerikaanse verbod op WeChat een veel grotere deal is dan TikTok

Andrew Little, de minister die verantwoordelijk is voor inlichtingendiensten, bezoekt de andere vier leden van het Five Eyes-blok voor het delen van inlichtingen.

Mark Taylor/Dingen

Andrew Little, de minister die verantwoordelijk is voor inlichtingendiensten, bezoekt de andere vier leden van het Five Eyes-blok voor het delen van inlichtingen.

“We zeggen al een tijdje dat mensen die bepaalde apps gebruiken, vooral waar ze gegevens uploaden en zo, moeten weten dat dit altijd de veiligheid en privacy van gegevens in gevaar brengt”, zei hij in een interview voor zijn vergadering met O’Neil.

“Tiktok is niet anders, en we weten dat het via China wordt geleid, en dat brengt extra risico’s met zich mee… vanwege de verplichtingen die Chinese bedrijven hebben om samen te werken met hun inlichtingendiensten.

“Nou, niet alleen om samen te werken, maar in feite om te voldoen aan hun eisen van openbaarmaking van informatie.”

Tiktok, een op video gebaseerd platform voor sociale media dat eigendom is van het Chinese bedrijf ByteDance, is enorm populair geworden, met 1 miljard gebruikers over de hele wereld en naar verluidt 1 miljoen in Nieuw-Zeeland.

Maar de populariteit van de app heeft geleid tot bezorgdheid over de hoeveelheid verzamelde gebruikersgegevens en hoe deze kunnen worden gebruikt. Buzzfeed in juni meldde het bewijs dat in China gevestigd personeel toegang heeft tot de Amerikaanse gegevens van de app.

Vorige maand werden parlementsleden in Nieuw-Zeeland door de spreker gewaarschuwd dat Tiktok niet mag worden gebruikt op apparaten van de parlementaire dienst omdat “uw apparaten toegankelijk zijn voor ByteDance (de eigenaar van TikTok) en de Chinese regering”.

Het Witte Huis heeft ook een evaluatie gelanceerd van de nationale veiligheidsrisico’s van Tiktok en WeChat, een Chinese berichten-app, nadat het had besloten de poging van voormalig president Donald Trump om beide apps te verbieden, niet voort te zetten.

Tiktok was een van de bijna 60 Chinese apps die verboden waren in India 2020, een maatregel die volgens de regering werd genomen om de gegevens van burgers te beschermen, maar die ook een vergelding leek voor een botsing aan de grens van het land met China.

Amerikaanse functionarissen vrezen dat China de populaire app voor het delen van video’s voor snode doeleinden zou kunnen gebruiken, maar het bedrijf ontkent banden met Peking (voor het eerst gepubliceerd in augustus 2020).

Een verbod op de app is in Australië van tafel. O’Neil zei dat hoewel er geen “zilveren kogel” voor het probleem is, gebruikers mogelijk meer bescherming van de overheid nodig hebben.

“Mensen weten dat hun gegevens niet goed worden beschermd en ze blijven de app gebruiken”, zegt ze.

Little was maandag in Canberra voor de eerste stop in zijn 10-daagse tour van Five Eyes-partners in Nieuw-Zeeland. Hij zei dat elk verbod of elke maatregel om dergelijke apps te beteugelen een probleem vormt voor “aanzienlijke belangen op het gebied van vrijheid van meningsuiting en vrijheid van meningsuiting”.

“Het gaat er niet om mensen te stoppen dingen te doen, want sommige mensen beleven er enorm veel plezier aan. Maar mensen moeten zich er gewoon van bewust zijn dat de gegevens die worden geüpload, overal kunnen opduiken … op elk moment.”

Adam Boileau, een beveiligingsexpert van CyberCX, zei dat de toegang van de Chinese autoriteiten tot de gegevens van Tiktok slechts een van de zorgen was die de app naar voren bracht.

CyberCX security testing en assurance executive director Adam Boileau.

Geleverd

CyberCX security testing en assurance executive director Adam Boileau.

Een ander probleem was de toegang van de app tot de microfoon van een telefoon, het adresboek en mogelijk het toetsenbord wanneer je in de app op internet surft. Hij zei dat er alleen een update van de software van de app nodig is om dergelijke mogelijkheden “iets anders te laten doen”.

‘Weet je, Tiktok is erg populair in Taiwan. Maar je kunt je voorstellen dat als China besluit Taiwan binnen te rollen, ze gemakkelijk een update kunnen uitbrengen om de geïnstalleerde app iets te laten doen wat het voorheen niet deed.”

Boileau zei dat er ook een potentieel was dat het zou kunnen worden gebruikt voor buitenlandse inmengingsoperaties – het gebruiken van gegevens van de gebruikers van een land in een campagne om “gesprekken of discoursen vorm te geven”, zoals Rusland had geprobeerd via andere platforms in de VS en Europa.

Nieuw-Zeeland was een te kleine markt voor Tiktok om invloed uit te oefenen op de werking van de app, en zou waarschijnlijk “de vacht van de EU of Australië volgen”, zei hij.

“Er valt niet veel meer aan te doen, en weet je, alle andere socialemediabedrijven hebben soortgelijke zorgen. Het is gewoon dat we, ten goede of ten kwade, meer vertrouwen op Facebook en Google enzovoort dan in China, wat niet onredelijk is.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in