TikTok-zoekresultaten bezaaid met verkeerde informatie: rapport | Chicago Nieuws

0
111


Het TikTok-app-logo verschijnt op 28 september 2020 in Tokio. (AP Photo / Kiichiro Sato, File)Het TikTok-app-logo verschijnt op 28 september 2020 in Tokio. (AP Photo / Kiichiro Sato, File)

TikTok is misschien het platform bij uitstek voor pakkende video’s, maar iedereen die het gebruikt om meer te weten te komen over COVID-19, klimaatverandering of de Russische invasie van Oekraïne, zal waarschijnlijk misleidende informatie tegenkomen, volgens een onderzoeksrapport dat woensdag is gepubliceerd.

Onderzoekers van NewsGuard zochten naar inhoud over prominente nieuwsonderwerpen op TikTok en zeggen dat ze ontdekten dat bijna 1 op de 5 van de video’s die automatisch door het platform werden voorgesteld, verkeerde informatie bevatten.

Zoekopdrachten naar informatie over ‘mRNA-vaccin’ leverden bijvoorbeeld vijf video’s op (van de eerste 10) die verkeerde informatie bevatten, waaronder ongegronde beweringen dat het COVID-19-vaccin ‘permanente schade aan de kritieke organen van kinderen’ veroorzaakt.

Onderzoekers die op zoek waren naar informatie over abortus, de verkiezingen van 2020, de opstand van 6 januari in het Capitool van de VS, klimaatverandering of de Russische invasie van Oekraïne op TikTok, vonden soortgelijke misleidende video’s verspreid over nauwkeuriger clips.

De hoeveelheid verkeerde informatie – en het gemak waarmee deze kan worden gevonden – is vooral verontrustend gezien de populariteit van TikTok bij jongeren, volgens Steven Brill, oprichter van NewsGuard, een bedrijf dat desinformatie controleert.

TikTok is het op één na populairste domein ter wereld, volgens online prestatie- en beveiligingsbedrijf Cloudflare, alleen overtroffen door Google.

Brill vroeg zich af of ByteDance, het Chinese bedrijf dat eigenaar is van TikTok, genoeg doet om desinformatie te stoppen of dat het opzettelijk verkeerde informatie laat verspreiden als een manier om verwarring te zaaien in de VS en andere westerse democratieën.

“Het is of incompetentie of het is iets ergers”, vertelde Brill aan The Associated Press.

TikTok heeft een verklaring uitgebracht in reactie op het rapport van NewsGuard, waarin wordt opgemerkt dat de communityrichtlijnen schadelijke verkeerde informatie verbieden en dat het werkt aan het promoten van gezaghebbende inhoud over belangrijke onderwerpen zoals COVID-19.

“We staan ​​geen schadelijke verkeerde informatie toe, inclusief medische verkeerde informatie, en we zullen deze van het platform verwijderen”, aldus het bedrijf.

TikTok heeft andere stappen ondernomen waarvan het zegt dat ze bedoeld zijn om gebruikers naar betrouwbare bronnen te leiden. Dit jaar heeft het bedrijf bijvoorbeeld een verkiezingscentrum opgericht om Amerikaanse kiezers te helpen bij het vinden van stemplaatsen of informatie over kandidaten.

Het platform heeft in het eerste kwartaal van 2022 meer dan 102 miljoen video’s verwijderd die de regels overtreden. Toch was slechts een klein percentage daarvan in strijd met de regels van TikTok tegen verkeerde informatie.

Onderzoekers ontdekten dat de eigen zoektool van TikTok is ontworpen om gebruikers in sommige gevallen naar valse claims te leiden. Toen onderzoekers bijvoorbeeld de woorden ‘COVID-vaccin’ in de zoektool typten, stelde de tool zoekopdrachten voor op sleutelwoorden zoals ‘COVID-vaccin blootgesteld’ en ‘COVID-vaccinschade’.

Toen dezelfde zoekopdracht echter op Google werd uitgevoerd, suggereerde die zoekmachine zoekopdrachten met betrekking tot nauwkeurigere informatie over vaccinklinieken, de verschillende soorten vaccins en boostershots.

De stijgende populariteit van TikTok heeft de aandacht getrokken van staatsfunctionarissen en federale wetgevers, van wie sommigen hun bezorgdheid hebben geuit over de gegevensprivacy en -beveiliging.

De commissie Binnenlandse Veiligheid en Regeringszaken van de Senaat zal woensdag een hoorzitting houden over de impact van sociale media op de veiligheid van het land. TikTok’s chief operating officer, Vanessa Pappas, zal getuigen samen met vertegenwoordigers van YouTube, Twitter en Meta, die eigenaar zijn van Instagram en Facebook.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in