TikTok wordt snel een belangrijk zoek- en ontdekkingsplatform voor een jonger publiek

0
104


Zou TikTok echt een concurrent kunnen worden op het gebied van zoeken en ontdekken op het web en het territorium van Google betreden?

Senior Vice President van Google Prabhakar Raghavan deelde onlangs dat de zoekgigant dit inderdaad als een risico ziet, en merkt op dat:

“In onze onderzoeken gaat zo’n 40% van de jongeren, wanneer ze op zoek zijn naar een plek om te lunchen, niet naar Google Maps of Zoeken. Die gaan naar TikTok of Instagram.”

Dat is niet echt verrassend, maar het aantal zoekopdrachten dat dit zou kunnen inhouden, is aanzienlijk, met honderden miljoenen zoekopdrachten die elke minuut worden uitgevoerd via de apps van Google. Als TikTok en Instagram daar op inspelen, kan dat grote gevolgen hebben, niet alleen voor Google zelf, maar ook voor merken die contact willen maken met een jonger publiek en hun ontdekkingsmogelijkheden willen maximaliseren.

Heb je een TikTok SEO-plan? Zou je?

Het idee van TikTok als zoekmachine is niet nieuw.

In 2019 benadrukte investeringsmaatschappij Andreesen Horowitz het potentieel van TikTok als zoekmachine, gebaseerd op hoe Chinese gebruikers hun gebruik van Douyin, de Chinese versie van de app, evolueerden.

Douyin zoeken

Wat betreft AH:

Aangezien veel Douyin-video’s geo-tagged zijn en automatisch worden gecategoriseerd in buckets – restaurants, toeristische attracties, hotels, cultuur, entertainment, winkelen, sporten – kunnen gebruikers ze doorbladeren om interessante plaatsen te vinden om te bezoeken en dingen om te doen. Bedrijven kunnen ook nieuwe klanten aantrekken door Douyin aan te vullen met basisinformatie, wachtlijstondersteuning en coupons.

Douyin is een e-commerce-krachtpatser in China geworden en moederbedrijf ByteDance heeft geprobeerd TikTok op dezelfde manier te transformeren in westerse markten – met tot nu toe gemengde resultaten.

Maar De opmerkingen van Raghavan wijzen erop dat met name ontdekking een belangrijke kans is, en met steeds meer jonge gebruikers die verwijzen naar TikTok-clips om de nieuwste trends en producten te ontdekken, die op de radar van alle merken zouden moeten staan, als een mogelijke manier om nieuwe doelgroepen en het maximaliseren van de interesse online.

Dit sentiment komt steeds vaker voor en TikTok neigt ook naar ontdekking, met een reeks nieuwe functies, afgezien van de belangrijkste eCommerce-push.

Onlangs begon TikTok te experimenteren met gekoppelde trefwoorden in opmerkingen en videobeschrijvingen, die gebruikersdetectie begeleiden door ze te verbinden met bredere trends.

TikTok-productlinks

Zoals je kunt zien in dit voorbeeld, gepost door gebruiker Olivia Dengbepaalde zoekwoorden, waaronder productnamen, worden nu automatisch doorgelinkt naar zoekresultaten voor die term, waardoor meer zoekactiviteit mogelijk wordt en gebruikers betrokken raken bij productontdekking in de app.

Dat leunt natuurlijk ook in het in-stream winkelen van TikTok. Maar zelfs los van dit element, zou meer ontdekking een aanzienlijk potentieel kunnen bieden voor veel merken die het bewustzijn willen vergroten en specifieke producten in de app willen benadrukken.

Voeg daarbij het feit dat, volgens gegevens van Cloudflare, TikTok.com Google heeft ingehaald als het meest bezochte domein ter wereld in 2021 en er is een vrij duidelijk beeld ontstaan, met betrekking tot TikTok als een belangrijke bestemming voor ontdekking in 2022.

Volgens Mashable:

Mensen zijn ziek van het Google-receptalgoritme dat prioriteit geeft aan obscure, voor zoekmachines geoptimaliseerde blogs. Het is een lopende grap op internet geweest dat om een ​​recept te lezen, je het hele levensverhaal van de blogger moet doornemen, maar dit weerhoudt de jonge mensen met wie ik sprak er eigenlijk van om op Google naar recepten te zoeken. Omdat een TikTok snel je aandacht moet trekken, zijn receptvideo’s op het platform to the point, waarbij de focus op het eten ligt, niet op de maker.”

Dat kan van toepassing zijn op meer dan alleen receptensites, en met een recent onderzoek waaruit ook blijkt dat TikTok de snelst groeiende nieuwsbron is voor gebruikers van 16 tot 24 jaar, is de bredere trend duidelijk.

Dus zou je een TikTok SEO-strategie moeten ontwikkelen? Het lijkt misschien ongebruikelijk, maar de statistieken liegen niet, en de inzichten hier suggereren dat productontdekking toeneemt in de app, het snelstgroeiende sociale platform ter wereld op dit moment.

Dat zou grote kansen kunnen bieden – en misschien is het nu het moment om in te stappen en een aanwezigheid te vestigen, voordat iedereen begint te optimaliseren voor TikTok-zoekopdrachten.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in