TikTok wordt geconfronteerd met ‘opstapeling’ van staten na vervolging door Indiana

0
13


Staten onderzoeken TikTok Inc. zullen naar verwachting het voorbeeld van Indiana volgen bij het aanklagen van de app vanwege de potentiële risico’s voor het welzijn van jonge gebruikers en de zorgen over het delen van gegevens met China.

In een paar eersteklas rechtszaken tegen het socialemediaplatform Indiana Attorney General Todd Rokita (R) beweerde dat TikTok consumenten misleidt over zijn geschiktheid voor de leeftijd en zijn bescherming voor het afschermen van Amerikaanse gebruikersgegevens op de app, eigendom van het in Peking gevestigde ByteDance Ltd., tegen toegang door de Chinese overheid.

Het proces, dat op 7 december is ingediend, zal waarschijnlijk leiden tot een “opstapeling”-effect met andere procureurs-generaal die soortgelijke acties ondernemen in hun staten, zei Fred Cate, een professor in de rechten en vice-president van onderzoek aan de Universiteit van Indiana, gespecialiseerd in informatie. privacy- en veiligheidsrecht.

“Dit zal niet de laatste keer zijn dat je een procureur-generaal ziet die TikTok verantwoordelijk wil houden”, vertelde procureur-generaal Doug Peterson (R) van Nebraska aan Bloomberg Law.

Peterson leidt een tweeledige coalitie van procureurs-generaal, waaronder Rokita, die onderzoekt of TikTok’s marketing voor jonge gebruikers bijdraagt ​​aan lichamelijke en geestelijke schade, wat in strijd is met de nationale wetgeving inzake consumentenbescherming. Peterson zei dat de online veiligheid van kinderen een algemene zorg is voor procureurs-generaal die politieke partijen overstijgt.

Vertegenwoordigers van Connecticut, New Jersey en andere staten die betrokken zijn bij de multistatelijke inspanning weigerden commentaar te geven op de vraag of ze ook van plan zijn TikTok aan te klagen. Het kantoor van Rokita besloot dat “het gevaar groot genoeg was” en ze hadden voldoende bewijs om door te gaan met het indienen van een rechtszaak, zei een woordvoerder.

Beveiligingsproblemen

Indiana’s rechtszaken beweren dat TikTok een staatswet inzake consumentenbescherming schendt die oneerlijke of misleidende handelspraktijken verbiedt. De rechtszaken eisen boetes tot $ 5.000 per overtreding en een gerechtelijk bevel van de staat voor TikTok om te stoppen met het maken van vermeend misleidende claims met betrekking tot de veiligheid van kinderen en de toegang tot gegevens in China.

Een TikTok-woordvoerder weigerde commentaar te geven op de lopende rechtszaak, maar zei dat de veiligheid en beveiliging van de gemeenschap een topprioriteit is.

“We bouwen jeugdwelzijn op in ons beleid, beperken functies op leeftijd, geven ouders hulpmiddelen en middelen en blijven investeren in nieuwe manieren om van inhoud te genieten op basis van geschiktheid voor de leeftijd of gezinscomfort”, zei Brooke Oberwetter van TikTok in een e-mail .

TikTok is in gesprek met het Witte Huis over een deal om gegevens van Amerikaanse gebruikers op te slaan Oracle Corp. servers in een poging om de bezorgdheid van de VS over de gegevensbeveiliging van het bedrijf weg te nemen.

Oberwetter zei dat TikTok er “ervan overtuigd” is dat deze onderhandelingen “alle redelijke zorgen over de nationale veiligheid van de VS volledig zullen wegnemen”, eraan toevoegend dat “we al aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt bij het implementeren van die oplossingen.”

Gouverneurs in staten, waaronder South Dakota en Maryland hebben het gebruik van de app op apparaten die eigendom zijn van de overheid verboden vanwege beveiligingsproblemen. Oberwetter zei dat deze verboden grotendeels worden aangewakkerd door verkeerde informatie over TikTok en dat het geen Amerikaanse gegevens deelt met de Chinese regering, zoals gouverneurs beweerden.

Openbaarmakingen van het bedrijf

Indiana beschuldigt TikTok ervan consumenten te misleiden over de veiligheid en privacy van hun gegevens door de risico’s van toegang door de Chinese overheid te bagatelliseren.

In het privacybeleid van TikTok staat dat gebruikersgegevens buiten de VS kunnen worden verzonden voor opslag- of verwerkingsdoeleinden, en dat gegevens kunnen worden vrijgegeven als reactie op juridische onderzoeken.

De staatsrechtbank van Indiana zal moeten beslissen of die onthullingen robuust genoeg zijn, zei Amy Keller, de leidende procesadvocaat voor gegevensbeveiliging en consumentenprivacy bij DiCello Levitt.

“Rechtbanken zullen technologiebedrijven ter verantwoording moeten roepen omdat ze veel te vaak hebben kunnen wijzen op, weet je, een heel kleine onthulling en met veel wegkomen”, zei Keller.

Het verkrijgen van bewijs dat zou aangeven of Amerikaanse gebruikersgegevens van TikTok worden gedeeld met China, kan ook moeilijk zijn, zei Keller, omdat het waarschijnlijk de betrokkenheid van het Chinese ministerie van Justitie en het Hooggerechtshof vereist, wat een verzoek om informatie zou kunnen beperken of afwijzen.

Veiligheid voor kinderen

De op veiligheid gerichte aspecten van de kinderen in de rechtszaak van Indiana bekritiseren hoe TikTok de geschiktheid van zijn app voor jonge gebruikers beschrijft. Het pak verwijst naar voorbeelden van hoe kinderen en tieners seksuele inhoud, godslastering en verwijzingen naar drugs in de app kunnen bekijken.

“Indiana’s benadering is interessant”, zegt Josh Golin, uitvoerend directeur van Fairplay, non-profitorganisatie voor kinderen. “Het is erg belangrijk om ze verantwoordelijk te houden voor valse marketing.”

Fairplay en andere groepen hebben Amerikaanse toezichthouders bij de Federal Trade Commission onder druk gezet om te onderzoeken of TikTok informatie van kinderen verzamelt zonder toestemming van de ouders, wat in strijd is met een federale privacywet. TikTok’s voorganger Musical.ly bereikte in 2019 een schikking van $ 5,7 miljoen met het bureau voor het niet beschermen van de gegevens van app-gebruikers die jonger waren dan 13 jaar.

Procureurs-generaal van 44 staten en territoria ondertekenden in maart een brief waarin ze hun bezorgdheid uitten over het feit dat de app onvoldoende ouderlijk toezicht bood en kinderen blootstelde aan volwassen en schadelijke inhoud.

“Als je iets hebt dat te maken heeft met blootstelling aan kinderen, dan is dat iets dat veel aandacht zal krijgen van procureurs-generaal”, zegt Ketan Bhirud, een lid van advocatenkantoor Troutman Pepper Hamilton Sanders LLP’s staatsprocureurs-generaal en regelgevende onderzoekspraktijk. Bhirud was eerder plaatsvervangend algemeen adviseur van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en als algemeen adviseur van de procureur-generaal van Nevada.

Cate van de Universiteit van Indiana zei dat het nog te bezien is hoe een rechter zou reageren op claims tegen TikTok die moeilijk te bewijzen of op te lossen zijn voor de rechtbank, vooral omdat de staat geen wetten heeft die specifiek zijn ontworpen om toezicht te houden op zaken als leeftijdsclassificaties voor kinderen.

Dat is “een van de uitdagingen van het gebruik van rechtszaken om iets aan te pakken dat je normaal gesproken zou beschouwen als een kwestie van openbare orde”, zei Cate.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in