TikTok wordt geconfronteerd met groeiende bezorgdheid over de nationale veiligheid: “Het gaat niet alleen om het verzamelen of stelen van die gegevens”

0
10


Met meer dan 1 miljard maandelijkse gebruikers wereldwijd heeft TikTok veel gebruikers aan de grond genageld met een platform dat lijkt te weten wie ze zijn. Maar critici zeggen dat TikTok misschien te veel weet.

De populaire app voor sociale media houdt de voorkeuren, antipathieën en persoonlijke informatie van zijn gebruikers bij, waaronder e-mailadressen, telefoonnummers en wifi-netwerken.

Thomas Germain, senior technologieverslaggever van Gizmodo, liet CBS News zien hoe TikTok gebruikersgegevens verzamelt, inclusief toegang tot de contacten van gebruikers.

“Ze doorzoeken al mijn contacten om te zien of die mensen op TikTok zitten, maar wie weet wat ze ermee doen”, zei Germain. “Ze houden absoluut alles bij wat erin zit, of die mensen nu op TikTok zitten of niet. En het interessante is dat mijn vrienden er niet mee instemden dat hun telefoonnummers en e-mails in TikTok werden geüpload.”

Terwijl andere apps ook vergelijkbare gegevens gebruiken, is TikTok’s moederbedrijf ByteDance in Chinese handen, en Amerikaanse functionarissen hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat de Chinese overheid het bedrijf zou kunnen dwingen de gegevens die het over zijn gebruikers verzamelt, te delen.

“We maken ons zorgen over de nationale veiligheid”, zei FBI-directeur Christopher Wray in november. “Ze omvatten de mogelijkheid dat de Chinese overheid het zou kunnen gebruiken om de gegevensverzameling van miljoenen gebruikers te controleren.”

Een groeiend aantal staten en het Amerikaanse leger hebben het gebruik van TikTok verboden op door de overheid uitgegeven apparaten vanwege die angsten.

John Carlin, die eerder de National Security Division van het ministerie van Justitie leidde, zei dat de verzamelde gegevens zeer waardevol kunnen zijn.

“We denken aan data zelf – mensen hebben het de nieuwe olie genoemd”, zei Carlin.

Hij maakt zich zorgen dat Chinese functionarissen ook kunnen beïnvloeden welke video’s aan Amerikanen worden getoond.

“Het is niet alleen het verzamelen of stelen van die gegevens”, zei Carlin. “Het manipuleert ook wat je ziet. En de vraag is voor de nationale veiligheidsprofessionals: willen we dat China bepaalt wat we hier in Amerika zien?”

Michael Beckerman, hoofd van het openbare beleid van TikTok voor Amerika, zei dat de bezorgdheid overdreven is en “zorgt voor goede politiek”. Hij zei dat TikTok minder gegevens verzamelt dan andere sociale media-apps en werkt ook aan het verplaatsen van gebruikersgegevens naar servers in de VS – buiten het bereik van China.

“Dit zou de firewall zijn,” zei Beckerman. “Niets is kogelvrij, maar voor de zorgen die hierover worden geuit, ja, dit is kogelvrij.”

De regering-Biden onderzoekt het plan van TikTok om zijn gegevens in de VS onder te brengen als onderdeel van een ingrijpende, jarenlange beoordeling van de vraag of de banden van het bedrijf met China een bedreiging voor de nationale veiligheid vormen. Het is onduidelijk wanneer de sonde zal eindigen.

En er is meer controle onderweg. Een topmedewerker van het Republikeinse Huis vertelde CBS News dat het onderzoeken van de banden van TikTok met China een prioriteit zal zijn, aangezien de GOP in januari de controle over het Huis overneemt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in