TikTok vond spionage van de locatie van specifieke Amerikanen

0
9


Volgens materiaal dat is beoordeeld door Forbes, een in China gevestigd bedrijf voor korte videoplatforms en het moederbedrijf van TikTok, was ByteDance van plan het platform te gebruiken om toegang te krijgen tot en toezicht te houden op de locatie van specifieke Amerikaanse inboorlingen.

ByteDance’s afdelingsteam voor interne audit en risicobeheersing staat achter het monitoringproject dat wordt geleid door Song Ye, een in Beijing gevestigde leidinggevende die rechtstreeks rapporteert aan medeoprichter en CEO van ByteDance, Rubo Liang.

TikTok-woordvoerder Maureen Shanahan zei dat TikTok geschatte locatie-informatie verzamelt op basis van de IP-adressen van gebruikers om “onder andere relevante inhoud en advertenties aan gebruikers te tonen, te voldoen aan toepasselijke wetten en fraude en niet-authentiek gedrag op te sporen en te voorkomen.”

Maar volgens beoordeeld materiaal door Forbes, geeft het aan dat het interne auditteam van ByteDance van plan was deze locatie-informatie te gebruiken om Amerikaanse individuen te observeren om deze gegevens niet te gebruiken om advertenties of iets dergelijks te targeten, maar iets anders. De aard en het doel van toegang tot locatiegegevens worden nog niet vrijgegeven door Forbes om de bronnen te beschermen.

TikTok en het moederbedrijf hebben geen commentaar gegeven op de vraag of de interne audit in het bijzonder gericht was op leden van de Amerikaanse regering, activisten, publieke figuren of journalisten of niet.

“Zoals de meeste bedrijven van onze omvang, hebben we een interne auditfunctie die verantwoordelijk is voor het objectief controleren en evalueren van het bedrijf en de naleving door onze medewerkers van onze gedragscodes”, aldus ByteDance-woordvoerder Jennifer Banks in een verklaring. “Dit team geeft zijn aanbevelingen aan het leiderschapsteam.”

Tiktok tekent mogelijk een contract met het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) van het ministerie van Financiën dat zich bezighoudt met het nationale veiligheidsrisico dat wordt opgelegd door buitenlandse bedrijven. De commissie heeft onderzocht of het Chinese eigendom van het bedrijf de Chinese overheid in staat zou kunnen stellen om toegang te krijgen tot persoonlijke informatie over de gebruikers van TikTok in de VS.

In september ondertekende president Biden een uitvoeringsbesluit met een opsomming van specifieke risico’s dat het Comité voor buitenlandse investeringen in de Verenigde Staten (CFIUS) zou moeten onderzoeken bij het beoordelen van bedrijven in buitenlandse handen. Het bevel, waarin wordt verklaard dat het voornemens is “te benadrukken . . . de risico’s van de toegang van buitenlandse tegenstanders tot gegevens van Amerikaanse personen”, richt zich specifiek op het mogelijke gebruik van gegevens door buitenlandse bedrijven “voor het bewaken, opsporen, volgen en richten van individuen of groepen van individuen, met mogelijk nadelige gevolgen voor nationale veiligheid.”

Het ministerie van Financiën heeft geen commentaar gegeven op de kwestie.

Ook TikTok reageerde niet op vragen van Forbes over de stand van de onderhandelingen van het bedrijf met CFIUS. Maar in een verklaring aan Bloomberg die vanmorgen vroeg werd gepubliceerd, zei TikTok-woordvoerder Brooke Oberwetter: “We zijn ervan overtuigd dat we op weg zijn om volledig tegemoet te komen aan alle redelijke zorgen over de nationale veiligheid van de VS.”LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in