TikTok-video’s over geestelijke gezondheid ‘onnauwkeurig en onverantwoordelijk’

0
126


Een groeiend aantal TikTok-video’s over geestelijke gezondheid wordt gepost door mensen zonder kwalificaties, en de informatie die ze plaatsen is vaak onnauwkeurig en onverantwoordelijk, zeggen experts…

Bezorgdheid over TikTok-video’s

Een stuk in De Washington Post begint met het voorbeeld van een tiener met 5,9 miljoen volgers, van wie de meesten tienermeisjes zijn tussen 14 en 18.

17-jarige Issey Moloney […] verbonden met mensen online omdat de pandemie haar isoleerde van echte vrienden. Uiteindelijk begon ze haar eigen inhoud te maken […]

Sommige van haar clips zijn algemeen, zoals een korte ode aan de relatie tussen geesteszieken en pasta, terwijl andere ingaan op echte diagnoses, zoals ’tekenen dat u mogelijk borderline heeft’ of een borderline-persoonlijkheidsstoornis. Soms vragen mensen haar om bepaalde voorwaarden aan te pakken. Ze probeert minstens een week onderzoek te doen, websites en prikborden te controleren en te interviewen door mensen met directe berichten die de specifieke diagnose hebben […]

Ze heeft geen officiële opleiding genoten en praat vaak over gevoelens die tot op zekere hoogte universeel zijn, zoals angst en depressie. Commentatoren beschuldigen haar af en toe van pathologiseren van alleen maar “tiener zijn” of het aanmoedigen van zelfdiagnose.

Het wordt nog erger als makers financiële motieven hebben om een ​​bepaalde agenda door te drukken.

Veel makers verkopen cursussen en boeken of gaan reclamepartnerschappen aan, waardoor de deur wordt geopend voor belangenverstrengeling. Veel online content vertelt luisteraars gewoon wat ze willen horen.

Er zijn enkele TikTok-video’s over geestelijke gezondheid gepost door echte experts, die proberen verkeerde informatie te corrigeren.

Psychologieprofessor Inna Kanevsky van San Diego Mesa College, een TikTok-creator met een publiek van 1,1 miljoen, weerlegt regelmatig wat zij ziet als onverantwoordelijke beweringen in video’s die door andere makers zijn geplaatst. Sommige van de onderwerpen van haar kritiek hebben gezegd dat Kanevsky tegen hen praat, hun ervaringen ongeldig maakt of hun bedoelingen verkeerd interpreteert.

“Het is grappig omdat mensen zullen zeggen: ‘Je bent passief-agressief'”, zei Kanevsky. “En ik heb zoiets van: ‘Nee, ik ben agressief-agressief.’ Als je onzin hebt gepost, zal ik het je vertellen.”

Amateurmakers sloegen terug en zeiden dat professionele geestelijke gezondheidszorg misschien niet beschikbaar of onbetaalbaar is, en ze delen gewoon hun eigen ervaringen en proberen te helpen.

Dit is ontegensprekelijk een van de redenen voor de populariteit van deze pop-psychkanalen. Maar professionals wijzen erop dat een kijker geen op feiten gebaseerde inhoud kan onderscheiden van de meningen of obsessies van iemand zonder echte kennis van het onderwerp.

Het bredere probleem is dat apps voor sociale media zelf kunnen zijn bijdragen aan mentale gezondheidsproblemen.

Er is het voor de hand liggende probleem van zeer samengestelde inhoud, waarbij influencers een “Instagram-perfect” beeld van zichzelf of hun leven neerzetten. Wanneer kijkers hun eigen echte leven vergelijken met deze zeer selectieve stukjes van de schijnbare ervaring van iemand anders, kan dat gevoelens van ontoereikendheid aan de oppervlakte brengen.

Zelfs het interne onderzoek van Instagram heeft dit als een groot probleem geïdentificeerd.

Een intern rapport beschrijft een aantal manieren waarop Instagram schadelijk is voor maar liefst 20% van de tienermeisjes die de app gebruiken. Het kan zorgen over fysieke aantrekkelijkheid, sociaal imago en geld vergroten en zelfs het zelfmoordrisico vergroten, volgens het eigen onderzoek van Facebook […]

“We maken problemen met het lichaamsbeeld erger voor een op de drie tienermeisjes”, zei een dia uit 2019, een samenvatting van onderzoek over tienermeisjes die de problemen ervaren.

“Tieners geven Instagram de schuld van de toename van angst en depressie”, zei een andere dia. “Deze reactie was ongevraagd en consistent in alle groepen.”

Onder tieners die zelfmoordgedachten meldden, herleidde 13% van de Britse gebruikers en 6% van de Amerikaanse gebruikers de wens om zelfmoord te plegen op Instagram, zo bleek uit een presentatie.

Maar apps als TikTok kunnen gebruikers ook in een neerwaartse spiraal sturen.

Na 224 video’s in de totale reis van de bot, of ongeveer 36 minuten totale kijktijd, krijgt TikTok’s begrip van kentucky_96 vorm. Er zijn meer video’s over depressie en geestelijke gezondheidsproblemen dan die over relaties en uiteenvallen. Vanaf nu is de feed van kentucky_96 een stortvloed aan depressieve inhoud. 93% van de video’s die op het account worden getoond, gaat over verdriet of depressie.

Betrouwbare bronnen voor hulp bij geestelijke gezondheid

Als u merkt dat u worstelt met geestelijke gezondheid, zijn er een breed scala aan hulpmiddelen voor u beschikbaar. De National Council for Mental Wellbeing heeft een reeks bronnen en hulplijnen verzameld.

Als u zelfmoord overweegt, of bang bent dat iemand in uw naaste omgeving dit is, is de 988 Suicide and Crisis Lifeline (voorheen de National Suicide Prevention Lifeline) beschikbaar om u te helpen. U kunt 988 eenvoudig bellen of sms’en vanaf elke telefoon in de VS. In andere landen, Google gewoon op ‘zelfmoordhulplijn’ voor lokale hulp.

Foto: Eric Ward/Unsplash

FTC: we gebruiken auto-affiliate links die inkomsten genereren. Meer.


Bekijk 9to5Mac op YouTube voor meer Apple-nieuws:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in