TikTok-video’s met advies over anticonceptie worden miljoenen keren bekeken. Experts waarschuwen ze niet te vertrouwen

0
62


Miljoenen wenden zich tot TikTok voor advies over het voorkomen van zwangerschap zonder hormonale interventies zoals de pil, maar het sociale platform staat vol met verkeerde informatie en experts waarschuwen dat het een bijzonder gevaarlijk moment is voor Amerikaanse vrouwen om anticonceptie-adviezen van niet-doorgelichte bronnen in te winnen.

Interesse in inhoud die vruchtbaarheidsbewustzijnsmethoden (FAM’s) van anticonceptie bespreekt – technieken die ongeplande zwangerschappen voorkomen door zich te onthouden van seks of andere vormen van anticonceptie te gebruiken rond de ovulatie – is enorm gestegen op TikTok, met zoektermen geassocieerd met FAM’s die miljoenen scoren klikken op de site.

Veel deskundigen op het gebied van reproductieve zorg maken zich echter zorgen over de stijgende belangstelling, die zeggen dat na de recente vernietiging door het Hooggerechtshof van Roe v. Wadede historische uitspraak die abortus tot een grondwettelijk recht maakte, zetten vrouwen die zich tot sociale media wenden, hun gezondheid zelfs nog meer op het spel dan in vroeger tijden.

Nu individuele staten de toegang tot abortus verder kunnen beperken, bestaat de zorg dat vrouwen die geen correcte informatie over FAM’s krijgen, per ongeluk zwanger kunnen worden en gedwongen worden om zwanger te worden.

“Spreek met iemand die goed thuis is in reproductieve gezondheid, en dat is duidelijk geen beïnvloeder op TikTok”, zegt Kimberly McFerron, hoofd geboortewerk bij zwangerschaps- en telezorgkliniek voor vrouwen Ruth Health. “Met hoe bedreigd reproductieve rechten hier in de VS zijn, [getting FAMs wrong] wordt heel, heel snel een astronomisch probleem.”

FAM’s gebruiken

In tegenstelling tot hormonale anticonceptie – die in verband is gebracht met bijwerkingen zoals acne, hoofdpijn en gewichtstoename – hebben FAM’s geen fysieke bijwerkingen.

Er zijn drie belangrijke manieren waarop vrouwen die ervoor kiezen om FAM’s te gebruiken hun ovulatie kunnen volgen, volgens Planned Parenthood: elke ochtend hun lichaamstemperatuur opnemen voordat ze uit bed komen, hun baarmoederhalsslijm controleren en hun menstruatiecyclus volgen.

Over het algemeen adviseren artsen dat twee of meer van deze methoden in combinatie met elkaar moeten worden gebruikt om de werkzaamheid te vergroten. Wanneer meerdere FAM’s worden gecombineerd, wordt dit de symptothermische methode genoemd.

Volgens de Britse National Health Service (NHS) kan het tot 99% effectief zijn als natuurlijke gezinsplanning “consistent en correct” wordt gevolgd.

Planned Parenthood zegt echter dat FAM’s doorgaans slechts ongeveer 76% tot 88% effectief zijn, wat betekent dat 12 tot 24 paren op elke 100 die een FAM gebruiken, elk jaar zwanger worden.

“Hoe beter je FAM’s op de juiste manier gebruikt – dagelijks je vruchtbaarheidssignalen volgen en seks vermijden of anticonceptie gebruiken op ‘onveilige’ dagen – hoe effectiever ze zullen zijn”, adviseert de organisatie. “Maar er is een kans dat je toch zwanger wordt, ook al gebruik je ze altijd perfect.”

Hormonale anticonceptiva, zoals de pil en injecties, zijn tot 99% effectief bij perfect gebruik, terwijl condooms 98% effectief zijn in het voorkomen van zwangerschap.

‘Ik heb nooit anticonceptie gebruikt’

Video’s met betrekking tot de zoekterm ‘ritmemethode’ zijn bijna 1 miljard keer bekeken op TikTok, terwijl inhoud met betrekking tot het onderwerp ‘fam geboortebeperkingsmethode’ 3,1 miljoen views heeft op het korte videoplatform.

“Ik ben 24 jaar oud en heb nooit anticonceptie gebruikt, en ik ben alleen zwanger geraakt toen we probeerden zwanger te worden”, beweert een vrouw in een TikTok-video die meer dan 20.000 keer is geliket.

“Er is eigenlijk elke maand een heel klein venster waarin je zwanger kunt worden, en dat is wanneer je ovuleert, het wordt je vruchtbare venster genoemd.”

Ze vertelt kijkers verder dat hormoonvrije gezinsplanning ‘een stuk eenvoudiger is dan je zou denken’.

“Het enige wat je hoeft te doen is je cyclus volgen, uitzoeken wanneer je ovuleert en veel voorzichtiger zijn als je vruchtbaar bent”, zegt ze. “Je kunt de basale lichaamstemperatuur meten, ovulatietesten doen en ook gewoon naar je baarmoederhalsslijm kijken. Het is mogelijk om geen traditionele anticonceptie te gebruiken en niet zwanger te worden.”

De vrouw die de video maakte, reageerde niet op Fortuinhet verzoek om een ​​interview.

Hormoonvrij gaan is niet eenvoudig. Verschillende factoren kunnen FAM’s meer of minder effectief maken – sperma kan bijvoorbeeld meerdere dagen in de juiste omgeving leven en de eisprong kan op een andere dag in elke cyclus plaatsvinden. Onregelmatige menstruatiecycli bemoeilijken het proces en zorgverleners adviseren over het algemeen enkele maanden te nemen om uw lichaam te leren kennen voordat u een FAM gebruikt.

‘Veel verkeerde informatie’

Medische experts hebben gewaarschuwd dat vrouwen mogelijk niet genoeg – of correcte – informatie krijgen via TikTok.

Vertegenwoordigers van TikTok hebben niet gereageerd op Fortuin’s verzoek om commentaar.

Dr. Hiba Sher Khan, een clinicus bij de Britse vrouwenkliniek Naytal, vertelde: Fortuin dat FAM’s “lastig” waren en niet de vorm van anticonceptie die ze aanvankelijk zou aanbevelen aan patiënten bij wie het vermijden van zwangerschap de belangrijkste prioriteit was.

“De FAM is over het algemeen slechts 76% effectief, waardoor het een van de minst betrouwbare vormen van anticonceptie is”, legt ze uit. “Maar met wat zorgvuldige planning, en indien gevolgd tot een T, kan het 91% tot 99% effectief zijn. Mijn advies hangt dus echt af van je persoonlijke voorkeuren en overtuigingen.”

Ze voegde eraan toe dat ze een toegenomen interesse in FAM’s had opgemerkt, maar zei dat het belangrijk was voor elk individu om met een arts te praten om er zeker van te zijn dat ze begrepen of hormoonvrij gaan wel of niet een geschikte methode van anticonceptie voor hen was.

“Ik denk dat hormonale anticonceptie helaas een slechte reputatie krijgt en FAM wordt waarschijnlijk niet goed begrepen, aangezien er veel verkeerde informatie is over beide,” zei Khan.

“Sociale media zijn nooit bedoeld als platform voor medisch advies, dus neem wat je daar ziet met een korreltje zout. Iedereen heeft andere ervaringen en verhalen te vertellen, dus gebruik sociale media alleen als springplank om meer te weten te komen en persoonlijk medisch advies in te winnen.”

‘Half geïnformeerde beslissingen’

Ondertussen waarschuwde Kimberly McFerron van de zwangerschaps- en vrouwentelegezondheidskliniek Ruth Health dat er een steile leercurve was als het erom ging FAM’s goed te krijgen.

“Het is niet iets dat je volgende maand kunt beginnen als je het met succes wilt doen,” vertelde ze Fortuin.

McFerron noemde de ritmemethode – een FAM die de menstruatiecyclus bijhoudt om te berekenen wanneer de eisprong zal plaatsvinden – ‘verouderd’, omdat wordt aangenomen dat alle cycli 28 dagen duren en de eisprong altijd plaatsvindt op dag 14, en geen van beide is waar.

Video’s met betrekking tot de term ‘ritmemethode’ op TikTok hebben meer dan 905 miljoen views gehad.

“We weten ook dat het leven van sperma erg afhankelijk is van de omgeving waarin het zich bevindt, nu zien we dat sommige sperma tot 10 dagen kunnen leven, en dus als we niet al die informatie aan mensen verstrekken en zeggen ‘gewoon oefen de ritmemethode, heb geen onbeschermde seks terwijl je ovuleert, het is een klein venster’ het is desinformatief en voorkomt veel kansen voor mensen om echt weloverwogen beslissingen te nemen over hun lichaam, “voegde McFerron eraan toe.

“Het wordt dan een grotere kwestie van het bestendigen van het idee dat vrouwen slechts gedeeltelijke informatie krijgen als het gaat om reproductieve opvoeding en reproductieve rechten, en het laat ons achter met dit soort situatie waarin we ons al geruime tijd bevinden waarin we moeten deze half geïnformeerde beslissingen.”

‘Gevaarlijker dan ooit om fout te zitten’

De collega van McFerron, Alison Greenberg, mede-oprichter en CEO van Ruth Health, woog ook en drong er bij mensen op aan “TikTok te beschouwen als één stem onder velen.”

“Je zorgverlener kent je lichaam het beste, ik wil echt iedereen aanmoedigen om input te krijgen van een medische zorgverlener en niet alleen van sociale media,” zei ze, en voegde eraan toe, in een verwijzing naar de recente omverwerping van Roe v. Wade“Dit is gevaarlijker dan het ooit is geweest om fout te gaan” [in the United States].”

Volgens het Guttmacher Institute zijn er sinds ten minste 43 abortusklinieken in 11 staten gestopt met het aanbieden van abortuszorg Roe werd opgeheven, een beweging waarvan de organisatie waarschuwt dat “de ongelijkheid in de toegang tot zorg verder zal toenemen”.

Sinds het Hooggerechtshof de uitspraak heeft vernietigd, hebben wetgevers in het hele land opgeroepen tot aanscherping van de abortusregels.

De procureur-generaal van Oklahoma, John O’Connor, heeft onlangs richtlijnen voor wetshandhaving uitgegeven waarin hij zei dat er aanklachten moeten worden ingediend tegen degenen die electieve abortussen uitvoeren, terwijl de gouverneur van Virginia, Glenn Youngkin, naar verluidt in juni zei dat hij “gelukkig en vrolijk” elke rekening zou steunen die zou leven te beschermen – waarvan hij gelooft dat het begint bij de conceptie.

Vorige maand vertelde Laura Huss, een onderzoeker naar vervolging van abortus in de VS, aan: NPRdat met het opheffen van Roe v. Wadezal Amerika “waarschijnlijk meer en meer gevallen van abortuscriminalisering zien”.

Oversimplificatie van korte video’s

Voor Greenberg en McFerron dreigde de oversimplificatie die inherent is aan korte video’s op sociale media, problemen te veroorzaken bij het omgaan met het maandenlange project om FAM’s te leren gebruiken.

“Planned Parenthood suggereert dat een bevallen persoon zes maanden besteedt aan het volgen van hun cyclus, dus dat is zes maanden zonder seks, omdat je gewoon reguleert en uitzoekt hoe de ritmemethode op jou van toepassing is,” zei Greenberg. “Gaat iedereen die over de ritmemethode op TikTok hoort en ermee aan de slag gaat, er zes maanden over doen om het goed te krijgen? Waarschijnlijk niet. En dat is waar ik denk dat de voorzichtigheid moet zijn – ben je bereid die toezegging te doen?”

McFerron benadrukte dat de suggestie van zes maanden ook bedoeld was voor mensen met een regelmatige menstruatiecyclus – voor mensen met een onregelmatige cyclus zou de voorgestelde leerperiode zelfs nog langer zijn.

Reproductierechten ‘bedreigd’

Dr. Elina Berglund, mede-oprichter en CEO van Natural Cycles – een app die een algoritme gebruikt om de vruchtbare vensters van vrouwen te volgen – vertelde Fortuin het was belangrijk om te weten dat “niet alle methoden voor vruchtbaarheidsbewustzijn gelijk zijn.”

“Zoals bij elke vorm van anticonceptie, is het belangrijk om te begrijpen hoe het werkt, hoe effectief het is en, belangrijker nog, hoe je het correct kunt gebruiken om de effectiviteit te maximaliseren,” zei ze. “Natural Cycles gebruikt lichaamstemperatuur en andere vruchtbaarheidsindicatoren om de ovulatie te bevestigen – niet alleen voorspellen zoals de ritmemethode doet, en wat nog belangrijker is, het risico op menselijke fouten vermindert.”

Berglund zei dat de belangrijkste reden waarom vrouwen zich tot FAM’s wendden, was een verlangen om de bijwerkingen te vermijden die hormonale anticonceptie zou kunnen veroorzaken.

Nicole Bendayan, oprichter van The Sync Society Academy, creëert inhoud voor vruchtbaarheidsbewustzijn voor TikTok. Ze heeft meer dan 808.000 volgers op het platform en haar video’s hebben 6,2 miljoen likes.

Zij zei Fortuin dat ze na bijna tien jaar hormonale anticonceptie te hebben gebruikt, een reeks negatieve bijwerkingen kreeg, maar ze zei dat deze binnen drie jaar door vier artsen werden afgewezen.

“Toen ik eenmaal besloot dat ik moest stoppen met hormonale anticonceptie, verdwenen mijn symptomen en begon ik er onderzoek naar te doen,” zei Bendayan. “Ik ontdekte dat al mijn symptomen een bewezen bijwerking waren van de anticonceptie die ik gebruikte. Ik ontdekte ook dat ik eigenlijk maar zeven dagen van de maand vruchtbaar was en dat ik zwangerschap kon vermijden door de signalen te begrijpen die mijn lichaam me gaf.”

Bendayan, die zichzelf omschrijft als een holistische voorlichter op het gebied van menstruatiegezondheid, zei dat ze besloot haar bedrijf te starten om ervoor te zorgen dat vrouwen weloverwogen beslissingen konden nemen als het gaat om gezondheids- en reproductieve keuzes.

“Ik zou alleen maar aanraden om de symptothermische methode te gebruiken en dat is wat ik vrouwen leer,” zei ze. “Helaas zijn niet alle natuurlijke methoden voor gezinsplanning op dezelfde manier gemaakt, en een video-formaat in korte vorm kan vaak leiden tot verkeerde informatie of ontbrekende informatie en uiteindelijk misleidende kijkers.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in