TikTok vertelt Europese gebruikers dat hun personeel in China toegang krijgt tot hun gegevens | TikTok

0
77


TikTok vertelt zijn Europese gebruikers van het platform dat hun gegevens toegankelijk zijn voor werknemers buiten het continent, inclusief in China, te midden van politieke en regelgevende zorgen over Chinese toegang tot gebruikersinformatie op de site.

De Chinese sociale video-app werkt zijn privacybeleid bij om te bevestigen dat personeel in landen, waaronder China, toegang heeft tot gebruikersgegevens om ervoor te zorgen dat hun ervaring van het platform “consistent, plezierig en veilig” is.

De andere landen waar Europese gebruikersgegevens toegankelijk zijn voor TikTok-medewerkers zijn Brazilië, Canada en Israël, evenals de VS en Singapore, waar momenteel Europese gebruikersgegevens worden opgeslagen.

TikTok’s hoofd privacy in Europa, Elaine Fox, zei: “Op basis van een aangetoonde noodzaak om hun werk te doen, onderworpen aan een reeks robuuste beveiligingscontroles en goedkeuringsprotocollen, en door middel van methoden die worden erkend onder de AVG [the EU’s general data protection regulation]geven we bepaalde medewerkers binnen onze bedrijfsgroep in Brazilië, Canada, China, Israël, Japan, Maleisië, de Filippijnen, Singapore, Zuid-Korea en de Verenigde Staten externe toegang tot TikTok Europese gebruikersgegevens.”

Gegevens kunnen worden gebruikt om aspecten van het platform te controleren, inclusief de prestaties van de algoritmen, die inhoud aanbevelen aan gebruikers, en om vervelende geautomatiseerde accounts te detecteren. TikTok heeft eerder erkend dat sommige gebruikersgegevens worden geopend door werknemers van de moedermaatschappij van het bedrijf, ByteDance, in China.

In een brief aan de Republikeinse senatoren die in juli werd bekendgemaakt, zei de CEO van TikTok, Shou Zi Chew, dat een “smalle reeks niet-gevoelige” Amerikaanse gebruikersgegevens door buitenlandse werknemers kunnen worden bekeken als ze worden goedgekeurd door een in de VS gevestigd TikTok-beveiligingsteam. Hij voegde eraan toe dat geen van de gegevens werd gedeeld met Chinese overheidsfunctionarissen.

De update van het privacybeleid, die van toepassing is op het VK, de Europese Economische Ruimte en Zwitserland, en die op 2 december live gaat, vindt plaats tegen een achtergrond van politieke en regelgevende druk over het gebruik van gegevens die door de app worden gegenereerd, die meer dan een miljard gebruikers wereldwijd.

De Amerikaanse president, Joe Biden, heeft de uitvoerende bevelen van zijn voorganger, Donald Trump, geschrapt, waarin de verkoop van de Amerikaanse activiteiten van TikTok werd bevolen, maar in plaats daarvan heeft hij de Amerikaanse handelsafdeling gevraagd aanbevelingen te doen om de gegevens van mensen in de VS te beschermen tegen “buitenlandse tegenstanders”. Het Comité voor buitenlandse investeringen in de VS, dat zakelijke deals met niet-Amerikaanse bedrijven onderzoekt, voert ook een beveiligingsonderzoek uit naar TikTok.

De Ierse datawaakhond, die jurisdictie heeft over TikTok in de hele EU, is ook een onderzoek gestart naar “doorgifte door TikTok van persoonlijke gegevens naar China”.

Michael Veale, universitair hoofddocent digitale rechten aan het University College London, zei dat onder een recente EU-uitspraak gegevensoverdrachten tussen het blok en China moeten worden gecontroleerd op veiligheid. “Het is buitengewoon moeilijk om routinematig EU-gebruikersgegevens naar China te sturen, omdat contracten tussen een Chinees en een Europees bedrijf de toegang van de staat niet kunnen verhinderen.”

Volgens een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, genaamd Schrems II, moet bij bepaalde gegevensoverdrachten buiten de EU rekening worden gehouden met “het beschermingsniveau”, met bijzondere aandacht voor de toegang door overheidsinstanties tot de gegevens van de gebruiker aan de andere kant.

Veale zei dat de gegevenswetten in China ertoe kunnen leiden dat er vragen worden gesteld over de veiligheid van zelfs beperkte gegevensoverdrachten. Hij voegde er echter aan toe: “Ik ben er niet van overtuigd dat de focus van de Chinese overheid momenteel ligt op het bespioneren van TikTok-gegevens van individuen. Ze hebben andere middelen om persoonlijke informatie te verkrijgen. Het laten groeien en verdiepen van een invloedrijk platform is op zich al een krachtig doel.”

In een blogpost vorig jaar zei TikTok dat het “in overeenstemming was” met de regelgevende richting die is uiteengezet door de Schrems II-uitspraak.

In het VK overlegt het Information Commissioner’s Office, de datawaakhond van het land, over nieuwe richtlijnen voor gegevensoverdrachten na de Brexit. De regering heeft echter een nieuw wetsvoorstel voor gegevenshervorming stopgezet.

In oktober ontkende TikTok een bericht in de zakelijke publicatie Forbes dat het was gebruikt om Amerikaanse burgers te ’targeten’. Forbes had gemeld dat het van plan was om de locatie van ten minste twee mensen te volgen via de app voor het delen van video’s.

In de update van het privacybeleid zei Fox dat TikTok geen “precieze locatie-informatie” van gebruikers in Europa verzamelde, of deze nu gebaseerd is op GPS-technologie of anderszins. In de huidige versie van het privacybeleid staat: “Met uw toestemming kunnen we ook nauwkeurige locatie-informatie verzamelen (zoals GPS).”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in