TikTok-verslaafde leerlingen verwijderen app tijdens tentamens

0
94


Ellie Crabbe

Eleanor zegt dat haar TikTok-pagina veel inhoud bevatte waardoor ik de druk voelde om er op een bepaalde manier uit te zien

Sommige studenten besloten TikTok tijdens hun examenperiode te verwijderen nadat ze verslaafd waren geraakt en te veel tijd op de populaire sociale video-app hadden doorgebracht.

Een psycholoog zei dat het gepersonaliseerde algoritme op TikTok ertoe kan leiden dat jonge mensen verslaafd raken.

Dr. Nia Williams, van de Universiteit van Bangor, zei dat TikTok verslavend wordt omdat het dopamine in de hersenen afgeeft, waardoor je je goed voelt.

TikTok is gevraagd om commentaar.

Eleanor Crabbe, 22, verwijderde TikTok in mei nadat ze zich realiseerde dat ze te veel tijd aan de app besteedde in plaats van te herzien voor haar examens aan de Universiteit van Cardiff.

Ze zei: “Ik verwijder TikTok regelmatig en installeer het opnieuw omdat ik merkte dat ik er te veel tijd aan besteed en erg verslaafd raak.

“Als ik het opnieuw download, probeer ik het algoritme me grappige dingen te laten zien, maar uiteindelijk krijg ik altijd fitness- en mode-inhoud, waar ik van geniet, maar ik weet wanneer ik ernaar kijk dat ik meer wil zijn zoals die mensen.”

Ellie Crabbe

Eleanor had moeite om zich te concentreren tijdens haar masterexamens aan de universiteit van Cardiff

Ze voegde eraan toe: “Ik ben dol op TikTok, er staan ​​een aantal van de grappigste dingen op, maar er is ook veel inhoud waardoor ik de druk voel om er op een bepaalde manier uit te zien of bepaalde dingen te kopen.

“Ik ben niet iemand die meestal worstelt met dieet en fitness, maar als dat alles is wat ik zie, kan het een beetje zijn alsof ik beter moet eten en meer moet bewegen.”

Ed Barnes, 24, zei ook dat hij TikTok had verwijderd om zich te concentreren op zijn examens en proefschrift, maar dat hij nog niet de drang had gevoeld om terug te keren.

“Ik heb altijd ontdekt dat TikTok, van elke app voor sociale media, degene is waar ik het moeilijkst vanaf kom”, legt de student van Cardiff University uit.

“Je verliest een algemeen besef van tijd omdat het video is en elke video zo anders is dat het heel gemakkelijk is om te blijven kijken.

“Je kijkt op je klok en realiseert je dat er een half uur is verstreken in plaats van twee minuten.”

Hij voegde eraan toe: “Om eerlijk te zijn, sinds ik de app heb verwijderd, heb ik niet meer de neiging gehad om terug te gaan.”

Waarom is TikTok zo verslavend?

Dr. Williams, een docent en onderzoeker die gespecialiseerd is in de geestelijke gezondheid van kinderen en adolescenten, legde uit waarom TikTok zo populair was.

“Omdat TikTok-video’s kort en krachtig zijn, houden ze je aandacht van de ene naar de andere”, zei ze.

“De manier waarop het verslavend wordt – wanneer dingen ons een goed gevoel geven – is de afgifte van dopamine in de hersenen en je wilt steeds meer.

“TikTok heeft video’s die je misschien grappig vindt, en je wilt ze zien omdat ze je een goed gevoel geven. Dat is de belangrijkste kern van allerlei verschillende verslavingen.”

Dr. Nia Williams

Dr. Williams zegt TikTok

Daarnaast zei dr. Williams dat het gepersonaliseerde algoritme op TikTok de gebruikersvideo’s laat zien die ze waarschijnlijk willen bekijken of interessant zouden moeten vinden.

“Wat je ook zoekt op TikTok, dat algoritme blijft behouden. Hoe meer je zoekt naar dingen die je leuk vindt, ze zullen weten wat je leuk vindt en dat is wat je te eten krijgt.

“Het is een industrie van miljoenen ponden en ze zullen geld verdienen met advertenties die in verschillende algoritmen zullen worden verwerkt.”

Dr. Williams zei dat advertenties op een vergelijkbare manier werkten op andere sociale-mediaplatforms, zoals Facebook, die uw zoekopdrachten online kunnen volgen en u gerichte advertenties kunnen tonen.

“Het zal onmiddellijk beginnen met het oppikken van uw zoekgegevens, en hoe meer u het gebruikt, hoe geavanceerder het wordt”, zei ze.

“Het is heel slim en het kan nuttig zijn, maar het kan ook erg destructief zijn omdat het kan leiden tot verslaving aan sociale media.”

Dr. Williams sprak ook over de impact van sociale media op de geestelijke gezondheid.

“Er is veel onderzoek gedaan naar Instagram en hoe dit een negatief effect heeft op het zelfvertrouwen van jonge meisjes, omdat ze op een bepaald persoon willen lijken of in deze gefilterde online wereld willen leven”, legt ze uit.

“Gefilterd is duidelijk niet wat we in de spiegel zien, dus dat kan natuurlijk een negatieve impact hebben op mensen.”

Vraag en antwoord met psycholoog Dr. Nia Williams

Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan TikTok?

“Als het je ervan weerhoudt om je dagelijkse taken uit te voeren. Als er een behoefte of drang is om terug te gaan, dan moet je jezelf afvragen, hoeveel tijd besteed ik aan deze app?

‘Houdt het je tegen om te studeren of je werk te doen?’

Wat moet ik doen?

“Probeer je telefoon weg te leggen, begin met een uur per dag en probeer daar op voort te bouwen.

“Verwijder de app, ook al is het maar voor een week of twee, of zelfs een maand. Neem een ​​pauze en let op de tijd die je doorbrengt.

“Je hebt de controle over je telefoon, laat je telefoon je niet beheersen!”

Catherine Keenan, uit Newport, heeft 2,3 miljoen volgers op TikTok en vindt dat studenten de app niet helemaal hoeven te verwijderen, maar wel een uur schermtijd per dag moeten toestaan.

Ze zei: “TikTok kan op veel manieren nuttig zijn en er zijn zelfs nuttige tips over hoe om te gaan met examens en stress.

“Hoezeer examens ook belangrijk zijn, ik denk dat geestelijke gezondheid dat ook is en ik weet dat veel van mijn volgers me hebben bedankt voor mijn inhoud wanneer ze een slechte dag hebben gehad of zich gestrest voelen.”

Ze voegde eraan toe: “TikTok kan je ook succesvol maken, dus als je denkt dat sociale media iets voor jou is, is het een geweldige opstap om je talent te laten zien.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in