TikTok vergeleken met crack-cocaïne door top internetanalisten van Wall Street

0
118


  • Geleid door het succes van TikTok, maakt elk groot Amerikaans technologiebedrijf korte videofuncties.
  • Reels wordt nu voor 25% van de tijd op Instagram doorgebracht en YouTube Shorts heeft 1,5 miljard kijkers.
  • Het genereren van inkomsten met korte video vormt een probleem voor platforms, makers en adverteerders, aldus topanalisten.

TikTok is zo populair en verslavend gebleken dat topanalisten van Wall Street deze week maar met één steekhoudende vergelijking konden komen: crack-cocaïne.

De korte video-app, die in ongeveer vijf jaar is gestegen tot meer dan 1 miljard maandelijkse gebruikers, heeft “de wrijving van beslissen wat te kijken en ‘saaie’ statusupdatebeelden” vervangen door een “zintuiglijke stroom van hapklare video’s aangedreven door een Chinees- eigendom, black-box-algoritme”, schreven analisten van Bernstein Research.

“Het algoritme duwde de meest virale inhoud rechtstreeks naar de gebruiker en leverde endorfine hit na hit met elke swipe”, aldus de analisten. “De effecten van cocaïne hebben tijd nodig om in te werken, terwijl het effect van Crack onmiddellijk is, maar snel verdwijnt, waardoor de gebruiker op zoek gaat naar een nieuwe ‘hit’. Crack is ongelooflijk verslavend.”

De andere grote technologieplatforms, geleid door Facebook (de cocaïne in deze uitgebreide analogie), haastten zich om te concurreren en creëerden een “digitale crack-epidemie”, volgens een onderzoeksnota van de analisten getiteld “Heeft TikTok het internet verpest?”

Een van de meest opvallende klonen is Reels, gelanceerd op Instagram in 2020. Snapchat Spotlight kwam in hetzelfde jaar, gevolgd door YouTube Shorts, WeChat Video Accounts, Pinterest’s Idea Pins en Netflix’s Fast Laughs. Amazon komt ook in het spel, met naar verluidt iets dat “Inspire” heet.

Ondanks de tot dusver beperkte mogelijkheid om inkomsten te genereren met korte video door middel van effectieve advertenties (mensen kunnen snel voorbij scrollen en advertenties volledig negeren), is het waar de aandacht van gebruikers groeit. TikTok alleen al is klaar om dit jaar 16% van de wereldwijde digitale advertentie-uitgaven op zich te nemen. Facebook zegt dat Reels nu goed is voor 25% van de totale tijd die op Instagram wordt doorgebracht en YouTube zegt dat 1,5 miljard mensen elke maand 30 miljard Shorts kijken.

Hoewel de analisten toegaven dat internet altijd “evolueert of sterft” en korte video gewoon de nieuwste media-evolutie is, zien ze potentiële nadelen voor gebruikers, professionele makers en adverteerders. Er is waarschijnlijk een verdere erosie van de menselijke aandachtsspanne, terwijl platforms, makers en adverteerders hun bedrijf zullen zien afnemen, omdat korte video’s de inkomsten van gebruikerstijd in de digitale advertentie-industrie structureel kunnen afzwakken.

Een van de centrale problemen voor platforms en adverteerders op dit moment is de beperkte en in sommige gevallen niet-bestaande mogelijkheid om direct-response-advertenties te maken in korte video. Een direct response-advertentie is een advertentie waarbij een gebruiker wordt gevraagd iets te doen, zoals klikken, zich aanmelden of een aankoop doen, waardoor adverteerders een beter idee krijgen of hun advertenties werken en hoeveel ze ervoor moeten betalen.

Bernstein verwacht dat nog meer sociale media-achtige inhoud korte video zal worden, zelfs gezien de mogelijkheid dat de huidige tekst- en beeldzware nieuwsfeeds van bijna alle sociale platforms worden vervangen door alle korte video. Als mensen als Facebook en YouTube en TikTok er niet achter kunnen komen hoe ze direct response-advertenties in korte video kunnen laten werken, “kunnen de gevolgen ernstig zijn”, waarschuwden de analisten.

“Wat als er iets afschuwelijks plaatsvindt dat de economie van de adverteerder, de creatieve kunst en de aandacht van de consument verpest… allemaal wanhopig op zoek naar die volgende hit van 15 seconden”, voegde ze eraan toe.

Ben jij een tech medewerker of iemand met inzicht om te delen? Neem contact op met Kali Hays via khays@insider.com, via de beveiligde berichten-app Signaal op 949-280-0267, of via Twitter DM op @hayskali. Reik uit met een niet-werkapparaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in