TikTok-trends: stadsactivisten uit LA maken korte video

0
116


TikTok staat bekend als een platform voor dansende tieners en wordt ook een gemeenschapsruimte voor jonge gebruikers om aandacht te vragen voor wankele maatschappelijke kwesties zoals huisvesting en vervoer.

Een groeiend aantal TikTok-gebruikers gebruikt de app om te bespreken hoe moeilijk het kan zijn om in Los Angeles te bestaan. In één voorbeeld klaagt een gebruiker over Google Maps dat beweert dat een weg zonder trottoir beloopbaar is. In andere landen voeren gebruikers exorbitante huizenprijzen aan, terwijl fietsers het gebrek aan fietspaden demonstreren.


Video’s, variërend van homogene voorstedelijke ontwikkelingen tot toegankelijk openbaar vervoer, hebben een groeiend publiek gevonden. #Urbanism heeft bijna 60 miljoen views verzameld, #suburbs heeft meer dan 194 miljoen views en #urbanplanning heeft 184 miljoen views. Over de hele linie schilderen de topvideo’s onder elke hashtag Amerikaanse steden niet in een positief daglicht.

Dergelijke inhoud is niet uniek voor Los Angeles. Jonge gebruikers op TikTok bespotten de steeds groter wordende snelwegen en niet te onderscheiden kruispunten. Maar Zuid-Californië, waar auto’s de boventoon voeren en de buitenwijken steeds groter worden, lijkt vooral centraal te staan ​​in de groeiende discussie over transport en stadsplanning.

Max Dubler, de communicatiemanager bij Abundant Housing LA, zei dat het publieke discours over stedelijke kwesties zich heeft verplaatst van academici en beleidsmakers naar online ruimtes. Het eerste huis was op de Facebook-groep New Urbanist Memes for Transit-Oriented Teens, die samen met de Yes In My Back Yard-beweging aan populariteit won. Sindsdien zei Dubler dat mensen grote aanhang hebben gekregen op verschillende platforms door stedenbouwkundige problemen te bespreken. De verschuiving van meer traditionele verkooppunten, zoals academische tijdschriften, heeft een nieuw publiek aangetrokken door te benadrukken hoe deze onderwerpen hun leven beïnvloeden. Het visuele element van TikTok helpt de conceptuele onderwerpen begrijpelijker te maken.

“Veel van deze dingen zijn zeer visueel,” zei Dubler. “Je kunt alle diagrammen en grafieken hebben zoals je wilt, maar mensen begrijpen hoe dit soort lompe kleine afgebroken huis dat in 15 appartementen is veranderd eruitziet en ze kunnen begrijpen dat deze zesbaans verkeersader is vernieuwd met enkele bomen op een fietspad . Je zou mensen dat kunnen laten zien en ze begrijpen het en ze hebben zoiets van, ik wil dat voor mijn leven.”

Hoe korte video’s de grotere concepten bereiken

Een van TikTok’s vroege stedenbouwkundigen is Jake Gotta, die naar TikTok ging vanwege verveling veroorzaakt door een pandemie.

Gepropt tussen video’s van danstrends, zei Gotta dat zijn video’s een specifieke niche voor kijkers konden creëren. In korte clips kon hij ingaan op zaken als betaalbare huisvesting of bestemmingsplannen om mensen te informeren over problemen die hun leven beïnvloeden.

@beachboyz2men

Zuinig ijs is levende geschiedenis (en slechts $ 2!!) #icecream #thrifty #california #riteaid #sodafountain #dessert #history #foodhistory #vestige #remnant #socal #helado

“Hopelijk krijgen mensen hierdoor het idee dat dit allemaal een groter systemisch probleem is en dat er niet slechts één snelle oplossing is,” zei Gotta. “Ze beginnen meer van het grotere concept te begrijpen door al deze kleine consumeerbare hapjes te krijgen”

TikTok biedt Greg Ruben een platform om met frisse ogen naar Los Angeles te kijken na negen jaar in New York te hebben doorgebracht. Hij heeft zich verdiept in de geschiedenis van de oude huizen in zijn buurt, Highland Park. Een video over El Mio, ook wel bekend als het Smith Estate, deed het goed, en dat bracht Ruben ertoe te onderzoeken waarom LA de stad is die het is. Zelfs enkele van LA’s iconische, torenhoge palmbomen laten zien hoe de stad door de mens is gemaakt; op het land stonden voornamelijk chaparral-planten. Met TikTok onderzoekt Ruben hoe specifieke keuzes de stad hebben gevormd.

“Alles is hier door iemand gebracht,” zei Ruben. “Er is echt een interessante historische en culturele context wanneer je probeert uit te zoeken waarom die planten, waarom deze architecturale stijlen, waarom deze lay-out van de stad.”

Het markeren van specifieke locaties kan helpen om context te bieden voor de huidige staat van Los Angeles, zei Ruben. Een video over bungalowhoven – een stijl van huisvesting die uniek is voor LA aan het begin van de 20e eeuw – kan wijzen op de geschiedenis van betaalbare huisvestingsoplossingen in de stad, terwijl de bespreking van de trappen in LA laat zien dat de stad ooit prioriteit gaf aan trams.

“Ik zou me graag voorstellen wat er zou zijn gebeurd als we dat soort infrastructuur hadden blijven bouwen – meer voetgangers- en traminfrastructuur – en die in leven hadden gehouden.” zei Ruben.

Beleid persoonlijk maken

Het menselijke aspect van stedelijke problemen laten zien, is wat TikTok zo nuttig maakt voor John Yi, de uitvoerend directeur van Los Angeles Walks. De discussie spitst zich vaak toe op stadspolitiek en infrastructuur. Met zijn persoonlijke TikTok-account kan hij pronken met zijn buurt, Koreatown, en demonstreren hoe die ideeën op straat worden gerealiseerd. Volgens Yi kan het benadrukken van trottoirs die zijn gebouwd voor auto’s of ontoegankelijke parken mensen ertoe aanzetten hun eigen gemeenschapsruimtes te heroverwegen.

“Ik denk dat het op een iets andere manier herkaderen van iets dat alledaags is, echt de aandacht van mensen heeft kunnen trekken,” zei Yi.

Het formaat van TikTok helpt context te bieden voor de theoretische inhoud die dergelijke makers vaak onderzoeken. Van Gotta door de heuvels van UCLA lopen terwijl hij over universiteitshuisvesting praat tot Ruben die trappen laat zien tot Yi die kijkers door de straten van Koreatown leidt, waarbij visuals kijkers kunnen helpen conceptuele ideeën te begrijpen. De tijd die wordt besteed aan het doorkruisen van de stad om inhoud te filmen, bovenop het onderzoek dat naar elke video gaat, kan snel oplopen. Reuben zei dat hij ongeveer vijf uur aan elke video besteedt, maar de uitbetalingen van TikTok’s controversiële fonds voor makers bedragen niet veel.

Door communitydiscussies aan te moedigen, blijven makers teruggaan naar het platform. Het algoritme van TikTok helpt bij het pushen van inhoud naar gemeenschappen waarvan Ruben niet eens wist dat ze bestonden – een video over luchtaanvalsirenes uit de Koude Oorlog bereikte een hele groep gebruikers die toegewijd waren aan het onderwerp. Maar naast zelfverklaarde experts, zei Gotta dat het algoritme mensen kan bereiken die misschien nooit hebben overwogen hoe zaken als lokale bestemmingsplannen hun dagelijks leven beïnvloedden.

Gen Z is op zoek naar antwoorden

Volgens een Credit Karma-rapport woont ongeveer een derde van Gen Z bij familie en moet de rest ongeveer de helft van hun maandinkomen opzij zetten voor huisvesting. Maxwell Alejandro Frost, die het eerste Gen Z-lid van het congres zou kunnen worden, richtte een deel van zijn platform op betaalbare huisvesting. En naarmate de klimaatverandering voortschrijdt, stappen zowel generatie Z als millennials over op het openbaar vervoer, terwijl minder tieners een rijbewijs krijgen.

Yi zei dat jongere generaties, die meestal geïnteresseerd zijn in duurzaamheid en milieubewustzijn, de beweging voor transportrechtvaardigheid nog niet volledig hebben aangeboord. Social-mediaplatforms zoals TikTok bieden ruimte om met deze ideeën om te gaan, zei hij.

“Sociale media zijn net als elk ander medium dat we in de geschiedenis hebben gehad, zoals televisie of radio,” zei Yi. “[These] dingen hebben geholpen om ideeën te verspreiden en een gemeenschap op te bouwen. Ik denk dat sociale media gewoon dezelfde pagina inslaan als al die anderen, maar het is nu gewoon een ander medium.”

Het verplaatsen van complexe gesprekken weg van ruimtes die worden gedomineerd door geloofwaardige experts, kan echter leiden tot verkeerde informatie. Dubler zei dat huisvesting een moeilijk te begrijpen technisch onderwerp kan zijn, vooral omdat sommige ideeën in de ruimte contra-intuïtief lijken. Net zoals het visuele element van TikTok helpt om het probleem te vermenselijken, zei hij dat het ook kan profiteren van die onderbuikreacties met verkeerd geïnterpreteerde feiten. Grote claims – zoals Los Angeles met een bepaald aantal lege huizen in vergelijking met de dakloze bevolking – verbinden mensen op menselijk niveau, maar kunnen ertoe leiden dat ze onjuiste conclusies trekken. Veel van wat Abundant Housing LA op sociale media doet, is reageren op valse claims, zei Dubler.

“Het is alsof er een klein beetje nuance verloren gaat in de vertaling als je van het beleid, de pers en de academische tijdschriften gaat naar 280 tekens op Twitter of 30 seconden op TikTok,” zei Dubler.

TikTok-gebruikers vragen om het stedelijk beleid vorm te geven, kan een grote stap zijn. Voor Gotta dient het als een handig hulpmiddel om mensen te informeren over problemen. Een video van een minuut zal de huisvestingsproblemen van Los Angeles niet oplossen, maar Gotta zei dat het mensen ertoe kan brengen grotere systemische problemen in overweging te nemen. Het helpt ook om antwoorden te vinden op onderwerpen die een steeds grotere zorg zijn voor een jonge generatie die opgroeit naar volwassenheid.

“Er groeit een hele generatie op… die nooit had gedacht dat ze een kans zouden hebben om een ​​huis te kopen, tenzij ze afkomstig zijn van familievermogen, [or] tenzij ze super veel geluk hebben gehad,’ zei Gotta. “Iedereen realiseert zich dat naarmate ze ouder worden en zoekt naar een reden waarom.”

Van uw site-artikelen

Gerelateerde artikelen op internetLAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in