TikTok-trends die je carrière schaden

0
71


We zijn opgebrand, zeggen de experts tenminste. Hoewel we niet zeker weten of we een onpartijdige deskundige nodig hebben om ons te vertellen dat de stress van de afgelopen twee jaar in combinatie met stijgende inflatiekosten, aanhoudende politieke onrust en veranderende normen op de werkplek zijn tol hebben geëist. We hebben het meegemaakt.

Experts, en psychologen, economen en loopbaancoaches onder de gelederen, zijn bezorgd dat TikTok-trends die in ons persoonlijke leven zijn geworteld in onze meer professionele sferen doorsijpelen en ons daardoor meer kwaad dan goed doen.

We hebben allemaal gehoord van ghosting – wanneer een romantische partner gewoon verdwijnt – maar wist je dat ghosting is overgegaan naar de bedrijfswereld? Het grote ontslag, in combinatie met de huidige krappe arbeidsmarkt, heeft werkzoekenden een gevoel van recht gegeven, terwijl personeelsmanagers meer gewend zijn aan bijna een houding van “er is veel meer talent in de zee”.

Dit perspectief manifesteert zich in wervingsmanagers die kandidaten ghosten na interviews, en nieuwe medewerkers die bedrijven ghosten wanneer er een beter aanbod komt. Psychologen zeggen dat deze trend zijn oorsprong heeft in dating-apps waardoor romantische partners overvloediger en gemakkelijker te vervangen zijn, en het wordt nu gerepliceerd op de arbeidsmarkt. Bevalt dit contract niet? We kunnen gemakkelijk een andere vinden.

Ghosting is niet de enige TikTok-trend die je professionele leven binnensijpelt. Er zijn ook de fenomenen van stil schieten, stil stoppen en openbaar stoppen, die, hoewel schijnbaar ongevaarlijk en leuk, uiteindelijk je carrière schaden. Ontdek hieronder meer over elk.

Rustig stoppen

Voor millennials is het idee van stil stoppen helemaal nieuw. Voor de Gen X en babyboomers onder ons is het vergelijkbaar met het idee van een “go slow”. In wezen doet het het absolute minimum op uw werk. Net genoeg doen om op de loonlijst te blijven, maar anderen de rust laten oppakken, verbeteringen voorstellen en helpen tijdens drukke periodes.

Terwijl voorstanders van deze rage beweren dat het hun recht is om gewoon hun werk te doen en naar huis te gaan, en die gespaarde uren te besteden aan persoonlijke projecten en tijd voor het gezin, zeggen experts dat het je carrière op de lange termijn zal schaden, en niet alleen op je huidig ​​bedrijf.

Denk er over na. Alle bedrijfstakken zijn klein als je er maar lang genoeg in werkt, en of je het eerlijk vindt of niet, je reputatie zal je voorgaan. Natuurlijk, Mike en Claire zijn nu je collega’s, maar over vijf jaar, wanneer ze verder zijn gegaan, hun carrière hebben ontwikkeld en mensen aanwerven voor een nieuw team, wil je echt bekend staan ​​als de persoon die geen teamspeler was en dat niet deed? geeft u niet echt om het grotere geheel?

Stil schieten

Met zijn wortels in de datingwereld, is rustig vuren het professionele equivalent van de relatie “lang vervagen”. Persoonlijk is de lange fade wanneer je contact houdt, maar elke keer een beetje meer terugtrekt totdat uiteindelijk de andere persoon het bericht krijgt.

Professioneel gezien is stille ontslaan wanneer uw baas uw verzoeken om salarisverhogingen, promoties, niet-financiële voordelen afwijst en zelfs voorkomt dat u toegang krijgt tot professionele ontwikkelingsmogelijkheden. Dit wordt gedaan totdat de werknemer geen andere keuze heeft dan een kans te vinden bij een ander bedrijf.

Psychologen schrijven de opkomst van stil vuren toe aan onze veranderende werkplekken en de langzame maar gestage beweging naar hybride werken. Het verzoek van een werknemer praktisch weigeren is een veel gemakkelijkere taak dan het face-to-face doen, vooral als je de vergadering kunt beëindigen zonder hun teleurstelling en boosheid te zien. Dat is waarschijnlijk de reden waarom 39% van de werknemers toegaf dat ze hun baas veel agressiever vonden in een virtuele omgeving dan in een echte.

Openbaar stoppen

Een veel meer Gen Z-trend die aan kracht wint, is openbaar stoppen, wat inhoudt dat je een video opneemt van het moment dat je je baan opzegt, zodat je de reactie van je baas krijgt. Potentieel grappig voor je vrienden, waarschijnlijk gênant voor je baas en absoluut schadelijk voor je carrière.

Ja, je krijgt misschien een paar honderd of duizend likes en reacties op je sociale media-accounts, maar jezelf laten zien als zo onprofessioneel, met een slecht beoordelingsvermogen en in staat om zo indiscreet te zijn, zal je vermogen om een ​​nieuwe rol te vinden schaden. Houd er rekening mee dat arbeidsaanbiedingen kunnen worden ingetrokken. Je hebt nu een nieuwe baanaanbieding, plaats een video als deze en je hebt hem misschien niet lang meer.

Uiteindelijk worden alle drie de trends gevoed door een gebrek aan communicatie – of het nu een onwil is om de moeilijke gesprekken te voeren of een onvermogen om aan jezelf toe te geven hoe ongelukkig je bent in een rol en de oorzaak aan te pakken.

Wat de oorzaak ook is, het blijft een feit dat als u denkt dat het aannemen van een houding van stil stoppen de enige manier is om gelukkig te zijn met uw huidige bedrijf of als u ziet dat collega’s stilletjes worden ontslagen, dan zijn wij hier om u te vertellen dat het tijd is om verder te gaan.

In plaats van dat niveau van dagelijkse stress aan je leven toe te voegen, zoek je een nieuwe functie bij een bedrijf dat jou en je vaardigheden waardeert.

De Finextra Job Board is gevuld met bedrijven die personeel aannemen in alle sectoren en op alle niveaus – wat betekent dat er iets voor jou bij zit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in