TikTok-trend van ‘slugging’ is slecht voor je huid en kan acne veroorzaken, blijkt uit onderzoek

0
85


Het is een Koreaanse schoonheidsrage die TikTok heeft veroverd en de goedkeuring heeft gekregen van apotheken en huidverzorgingsmerken.

Maar ‘slugging’ kan acne veroorzaken, waarschuwen dermatologen.

Het houdt in dat je je gezicht insmeert met vaseline voordat je gaat slapen, met als doel om ’s ochtends wakker te worden met een stralende, zachte teint.

Het gebruik van dikke zalven zoals vaseline kan helpen om vocht vast te houden door te voorkomen dat de huid ’s nachts uitdroogt.

Clips op sociale media die de trend promoten, zijn de afgelopen maanden door miljoenen bekeken.

Sommigen, waaronder een van de Britse apotheekketen Boots, zeggen dat het zelfs een ‘geweldige optie’ kan zijn voor mensen met een vette huid, waardoor ze vatbaarder worden voor acne.

Maar experts van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston, Massachussetts, hebben nu de beweringen die online worden verspreid in twijfel getrokken.

In het tijdschrift Clinics in Dermatology schrijven de academici: ‘Slugging houdt in dat je een op petrolatum gebaseerde zalf op de huid smeert als laatste stap in je avondverzorgingsroutine en is momenteel trending op TikTok.

‘Vanwege zijn occlusieve karakter kan slugging acne veroorzaken.’

Gen Z-ers die hun gezicht verstikken in vaseline vanwege een nieuwe TikTok-huidverzorgingstrend kunnen in feite acne veroorzaken, beweert een studie

Een TikTok-video van apotheker Boots moedigt mensen aan om 's nachts te sluggen voor een 'gezonde gloed morgen'

Een TikTok-video van apotheker Boots moedigt mensen aan om ’s nachts te sluggen voor een ‘gezonde gloed morgen’

Wat is ‘slugging’ en veroorzaakt het acne?

Slugging dook voor het eerst op in de K-beauty-wereld voordat het grip kreeg na een bericht op Reddit in 2014.

Maar de populariteit is enorm gestegen sinds de trend op TikTok eerder dit jaar van start ging, waarbij steeds meer jonge mensen zich aangetrokken voelden tot de beloften van een gezonde, stralende huid.

De schoonheidsroutine omvat het bedekken van het gezicht met op vaseline gebaseerde zalven zoals vaseline over het hele gezicht om een ​​fysieke barrière te creëren die waterverlies van de huid voorkomt.

Dit helpt het gezicht gehydrateerd te houden, vooral voor mensen die last hebben van eczeem en een bijzonder droge huid.

Maar het kan ook voorkomen dat de natuurlijke oliën in de huid vrijkomen en de poriën verstoppen, waardoor de kans op acne toeneemt, vertelden experts aan MailOnline.

Dr. Anjali Mahto, dermatoloog-consulent en woordvoerder van de British Skin Foundation, zei: ‘Ik zou het niet aanraden om een ​​acne-gevoelige huid te gebruiken vanwege het risico dat de poriën verstopt raken.

‘Er zijn veel betere vochtinbrengende middelen voor een huid die gevoelig is voor acne en die minder snel comedogeen zijn.’

De trend, die aan populariteit won na een bericht op Reddit in 2014, helpt het gezicht gehydrateerd te houden, vooral voor mensen die last hebben van eczeem en een bijzonder droge huid.

Maar tegelijkertijd kan de vaseline ook voorkomen dat de natuurlijke oliën in de huid vrijkomen, waardoor het zich kan vermengen met dode huidcellen en de poriën kunnen verstoppen.

Dit kan leiden tot acne, wat resulteert in het uitbreken van puistjes, mee-eters en puistjes.

Het is een bijzonder risico bij mensen met een vette huid, die al risico lopen op acne omdat hun klieren meer talg produceren, wat tot verstopping kan leiden.

Verschillende video’s op TikTok bevelen slugging aan voor mensen, ongeacht hun huidtype.

One by Boots onderschrijft het zelfs voor een vette huid. Een clip adviseert mensen om te gebruiken een gelei gemaakt door Aquaphor ’s nachts voor een ‘gezonde gloed in de ochtend’.

In de video zegt een woordvoerder: ‘Slugging is de gewoonte om ’s avonds voor het slapengaan een dikke laag occlusieve vaseline op het gezicht te smeren.

‘En je zou gelijk hebben dat het nogal rommelig is.

‘Maar het is het allemaal waard, want het ondersteunt het eigen regeneratieproces van de huid en zorgt voor een gezonde gloed ’s ochtends.

‘En dit Aquaphor-nummer blokkeert de poriën niet, waardoor het een geweldige optie is voor een vettere huid.’

Maar experts voerden aan dat slugging-crèmes altijd meer comedogeen zijn – waarschijnlijk de poriën verstoppen – dan andere, olievrije vochtinbrengende crèmes, die zijn ontworpen voor mensen die vaker acne krijgen.

Dr. Anjali Mahto, dermatoloog-consulent en woordvoerder van de British Skin Foundation, vertelde MailOnline: ‘Ik zou het niet aanraden om een ​​acne-gevoelige huid aan te pakken vanwege het risico dat de poriën verstopt raken.

‘Er zijn veel betere vochtinbrengende middelen voor een huid die gevoelig is voor acne en die minder snel comedogeen zijn.’

Het BIDMC-team waarschuwde dat slugging ‘onbedoeld de potentie van lokale medicijnen (bijv. steroïden) kan vergroten wanneer ze gelaagd zijn’.

Dit komt omdat de steroïde crèmes op de huid kunnen worden vastgehouden, waardoor de huid wordt gedwongen ze dieper te absorberen en het risico dat ze de bloedbaan bereiken groter wordt.

Het kan leiden tot zeldzame bijwerkingen zoals het syndroom van Cushing – wanneer het lichaam te veel van het stresshormoon cortisol aanmaakt – of bijniersuppressie, waarbij het tegenovergestelde gebeurt.

is gepromoot door influencers en huidverzorgingsmerken, waaronder Clinique (foto) op TikTok, met de top 50 video's die meer dan 26 miljoen keer bekeken zijn

Een Clinique TikTok laat zien hoe je moet sluggen

is gepromoot door influencers en huidverzorgingsmerken, waaronder Clinique (foto) op TikTok, met de top 50 video’s die meer dan 26 miljoen keer bekeken zijn

Geneeskundestudent Kyla Pagani en collega’s screenden de 50 populairste Engelstalige video’s over slugging op TikTok.

Video’s bevatten video’s die zijn geüpload door zorgverleners, evenals ‘influencers’ met meer dan 5.000 volgers.

Ze beoordeelden de video’s op hoe goed ze de risico’s en voordelen bespraken.

Slechts een vijfde van alle berichten noemde de mogelijke risico’s van de routine, zoals acne en het krachtiger maken van steroïde crèmes.

Onderzoekers zeiden dat de resultaten de gevaren van schoonheidstrends op TikTok benadrukken, waarbij gebruikers van sociale media worden blootgesteld aan andere potentieel schadelijke praktijken zonder bewust te worden gemaakt van de risico’s.

Boots en Clinique zijn benaderd voor commentaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in