TikTok-trend van het gebruik van calaminelotion als make-up kan huidbeschadiging veroorzaken, waarschuwen gezondheidsexperts

0
65


Jongeren die een TikTok-trend volgen om calaminelotion als make-up te gebruiken, lopen mogelijk risico op ernstige reacties en huidbeschadiging, waarschuwen experts.

Het medicijn, dat in apotheken te koop is voor slechts £ 1,60 per fles, wordt gebruikt om pijn en jeuk te verminderen die worden veroorzaakt door kleine huidproblemen, waaronder zonnebrand, insectenbeten en steken.

Het is vooral nuttig bij huilende huidaandoeningen die ervoor zorgen dat de huid sijpelt, en wordt vaak aanbevolen voor kinderen die lijden aan waterpokken.

Maar een zogenaamde ‘beautyhack’ op TikTok moedigt kijkers aan om een ​​laag calaminelotion op grote delen van het gezicht, of zelfs het hele gezicht, aan te brengen voordat foundation en andere make-up erop worden aangebracht.

Het is bedoeld voor mensen met een vette huid en zal, zoals een TikTok-ster beweert, ‘een barrière vormen tussen hun huid en de foundation die ze aanbrengen, om te voorkomen dat de oliën de foundation afbreken’. Het gezicht ziet er ‘vlekkeloos’ uit en ‘poriën worden geminimaliseerd’, zeggen anderen.

Op het platform volgen duizenden video’s vergelijkbare thema’s. In één clip die meer dan 7,3 miljoen keer is bekeken, brengt TikTok-gebruiker @BrittanyBowman de lotion aan op haar hele gezicht met een make-upborstel.

Het bijschrift luidt: ‘Ik heb gehoord dat calaminelotion acnelittekens en donkere vlekken wegwerkt.’ In een andere, met meer dan 700.000 views, brengt ze haar foundation aan over de calaminelaag en beweert: ‘Het droogt je huidige puistjes uit, maar voorkomt toekomstige acne niet.’

De maker van TikTok ziet hoe ze calaminelotion op haar gezicht aanbrengt voordat ze foundation en andere make-up aanbrengt

De maker van TikTok ziet hoe ze calaminelotion op haar gezicht aanbrengt voordat ze foundation en andere make-up aanbrengt

De hashtag #calamine is alleen al op TikTok meer dan 2,3 miljoen keer gebruikt, terwijl de trend de vraag enorm heeft doen stijgen – en een nationaal tekort aan de lotion, beweren apothekers.

Eerder deze maand gaf Well Pharmacies, dat meer dan 750 winkels in het hele land heeft, een waarschuwing nadat hun winkels op waren.

Nou, apotheker-apotheker Ifti Khan zei: ‘Een deel hiervan is te wijten aan een recente piek in waterpokken, maar er is ook een trend op sociale media die pleit voor calaminelotion voor cosmetische doeleinden.

‘Calaminelotion behandelt een breed scala aan huidaandoeningen die jeuk veroorzaken, waaronder waterpokken, insectenbeten, steken, mazelen en zonnebrand. Maar het mag alleen worden gebruikt door degenen die het nodig hebben, en voor de behandeling van medische aandoeningen.’

Twee leveranciers, Thornton & Ross en Alliance Healthcare, zouden al maanden geen voorraad hebben.

Abell Chemist in London Road, Bushey, is een openbare apotheek die wordt getroffen door het tekort.

De woordvoerder zei: ‘Calaminelotion is volledig niet beschikbaar en is dat al heel lang. Tegen waterpokken hebben we verder weinig te bieden.’

Het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zorg bevestigde dat het op de hoogte was van ‘intermitterende leveringsproblemen’ en zei dat begin september meer leveringen worden verwacht.

Artsen vrezen dat de rage blijvende huidbeschadiging kan veroorzaken. Het belangrijkste actieve ingrediënt van de lotion is zinkoxide, een mild antisepticum dat de witte kleur geeft. Het bevat ook fenol, een conserveermiddel met milde anesthetische eigenschappen dat verboden is voor gebruik in cosmetica.

De geschiedenis van de lotion is onduidelijk – die teruggaat tot een 16e-eeuwse Duitse alchemist of tot een Griekse arts in de 1e eeuw na Christus.

Consultant dermatoloog Dr. Alia Ahmed van Frimley en Barts Health NHS Trusts legde uit dat het bij langdurig gebruik schade aan de huid kan veroorzaken.

‘De lotion trekt vocht uit de huid en kan ook keratolytisch werken, wat betekent dat het de huid kan exfoliëren. Dit is handig bij natte, jeukende huiduitslag, maar als u calaminelotion langdurig op gebieden zoals het gezicht, onder of als make-up laat zitten, kan dit leiden tot overmatige droogheid van de huid, wat zich zal manifesteren als schilferige of schilferige plekken met roodheid .

‘Te veel exfoliëren leidt tot problemen als uitslag en gevoeligheid, en kan uiteindelijk leiden tot schade aan de huidbarrière.’

De trend van calaminelotion volgt ander social-media-gedreven make-upadvies om laxerende vloeibare magnesiummelk op een vergelijkbare manier te gebruiken, als goedkope make-upbasis.

Vrouwenblad Marie Claire keurde de praktijk goed en beweerde ‘het is echt geweldig voor een vette huid omdat het overtollig vet opzuigt, de glans onder controle houdt en de poriën strakker maakt’ – en zei dat realityster Kylie Jenner het gebruikte om ‘onder hete lampen’ glansvrij te blijven. .

Eerder deze maand heeft Well Pharmacies, dat meer dan 750 winkels in het hele land heeft, een waarschuwing afgegeven nadat hun winkels geen Calamine-lotion meer hadden (stock afbeelding)

Eerder deze maand heeft Well Pharmacies, dat meer dan 750 winkels in het hele land heeft, een waarschuwing afgegeven nadat hun winkels geen Calamine-lotion meer hadden (stock afbeelding)

Melk van magnesiumoxide bevat magnesiumhydroxide – een kalkachtige substantie die vocht absorbeert, vandaar het cosmetische effect bij gebruik op de huid – en ook kleine hoeveelheden natriumhypochloriet, algemeen bekend als bleekmiddel. Hoewel het onschadelijk is wanneer het in kleine hoeveelheden als medicijn wordt ingenomen, kan het op de huid ook schade veroorzaken en tot infecties leiden.

Een YouTube-schoonheidsster, Youkeyy, onthulde dat ze vijf jaar lang bijna elke dag magnesiummelk op haar gezicht gebruikte, met rampzalige gevolgen.

‘Ik heb altijd een vette huid gehad, dus toen de hele melk van magnesiumoxide voorbij kwam, dacht ik: dit is wat ik nodig heb. Make-up blijft eindelijk op zijn plaats’, zei ze.

Maar na verloop van tijd werd haar huid ‘vreselijk’ droog en kreeg ze last van acne. Ze stopte met het gebruik van magnesiummelk, maar de problemen blijven bestaan.

Ze zegt: ‘Mijn huid was nooit zo.’

Dr. Ahmed zegt: ‘Er lijkt een algemene trend op sociale media te zijn om dingen als cosmetica uit te proberen die niet voor dit gebruik zijn bedoeld, of het nu gaat om magnesiummelk, calaminelotion of anderszins.

‘Dit moet vermeden worden. Schade is misschien niet onmiddellijk, maar kan na verloop van tijd behoorlijk onaangenaam worden. Je ziet er op korte termijn misschien goed uit, maar het is het risico gewoon niet waard.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in