TikTok-trend als gevaarlijk beschouwd

0
189Mond tapen

Mond tapen

De populariteit van entertainment-app TikTok blijft stijgen. Het is wereldwijd meer dan drie miljard keer op apparaten geïnstalleerd en heeft overtroffen Google en Facebook als ’s werelds populairste webdomein.

De app voor het delen van video’s lijkt voor elk wat wils te hebben – van make-uptrends en relatieadvies tot komische sketches en lifehacks. In werkelijkheid, tDe slogan van het bedrijf in tv-commercials is zelfs: “TikTok heeft me geleerd.” Hoewel recepten, modevondsten of schoonmaakhacks in de app zeker een glimlach kunnen opleveren, je leven kunnen verbeteren of je tijd kunnen besparen, kan het advies van TikTok-beïnvloeders soms mislukken, vooral als dat advies medisch van aard is.

Een van de nieuwste TikTok-trends waar medische professionals zich zorgen over maken, is mondtapen, dat wordt aangeprezen als een slaapbehandeling. Het is precies hoe het klinkt; mensen plakken hun mond dicht voordat ze naar bed gaan. Dr. Kaninika Verma, de klinische slaapdirecteur van OSF HealthCare, legt uit.

“Dus dit begon met deze TikTok-uitdaging, waarbij mensen hun mond zouden afplakken voordat ze gingen slapen”, zegt ze. “Ze dachten dat ze beter sliepen omdat ze hierdoor hun mond niet konden openen, en op de een of andere manier sliepen ze beter omdat ze gedwongen werden door hun neus te ademen.”

Maar voordat u naar die tape grijpt, moet u er rekening mee houden dat veel medische zorgverleners, waaronder Dr. Verma, van mening zijn dat de risico’s van mondtapes veel groter zijn dan de voordelen. De mond dichtplakken tijdens het slapen kan ademhalingsproblemen verergeren, sommige risicofactoren voor slaapapneu verergeren of gewoon slaapverstoring veroorzaken.

“Toen we dit voor het eerst zagen, dachten de meesten van ons artsen dat dit een grap was. Maar dat is het duidelijk niet. Je kunt deze mondtapes kopen op Amazon en CVS, en al deze plaatsen. Het is dus duidelijk echt, maar het is helemaal niet veilig”, waarschuwt Dr. Verma.

Liefhebbers van mondtape beweren dat de praktijk helpt bij een droge mond, slechte adem, mondhygiëne en preventie van snurken. Dr. Verma is het daar niet mee eens en zegt dat het dichtplakken van je mond om de shuteye te verbeteren niet alleen gevaarlijk is, maar ook de oorzaak van een slaapprobleem kan maskeren.

“Dus de grotere vraag is, waarom gebruik je die mondtape? Is het omdat je snurkt? Is het omdat je een mondademer bent? Is het omdat je neusgangen geblokkeerd zijn, of wat er aan de hand is waardoor je dit doet? Er moet dus een grotere vraag zijn die gesteld moet worden, en om daar dieper op in te gaan met een arts of een getrainde professional”, zegt Dr. Verma.

Mond tapen is slechts de meest recente TikTok-trend die wordt gebrandmerkt als gezondheids- of welzijnsadvies. Dr. Verma waarschuwt dat gezondheidstrends die via sites als TikTok worden gepopulariseerd, aanzienlijke gevolgen kunnen hebben, en dat gezondheidsadviezen van deze platforms met de nodige voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd. Vraag bij twijfel een vakman.

“Veel hiervan zijn gewoon rages. Er zijn mensen die dit doen voor entertainment. Wees dus heel voorzichtig en heel voorzichtig met wat je gelooft. Als u een probleem heeft – een gezondheidsprobleem – neem dan contact op met uw zorgverlener. Weet je, de meesten van ons – we hebben ons hele leven getraind om dit te doen. We hebben ons leven hieraan gewijd.”

Slaapproblemen zijn ernstige medische aandoeningen. Hardlopen met een slaaptekort brengt uw leervermogen in gevaar, belemmert het immuunsysteem en kan uw risico op andere gezondheidsproblemen verhogen.

Als u denkt problemen te hebben met snurken of mondademhaling, raadpleeg dan uw arts of een slaapspecialist. Bezoek osfhealthcare.org/sleep voor meer informatie over OSF Sleep, inclusief beschikbare programma’s en services.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in