TikTok-tip voor gewichtsverlies zorgt voor een tekort aan medicijnen voor diabetes type 2

0
19


Een wereldwijde toename van de vraag naar medicijnen die worden gebruikt voor gewichtsverlies door Amerikaanse beroemdheden ligt aan de basis van het tekort aan een essentieel medicijn dat wordt gebruikt door type 2-diabetici in Nieuw-Zeeland.

Tiktok-gebruikers delen ervaringen met het gebruik van dulaglutide voor gewichtsverlies.

Door lokale democratieverslaggever Stephen Forbes

Miljardair Elon Musk schreef zijn nieuwe “fit, gescheurde en gezonde” uiterlijk toe aan diabetesmedicijn Wegovy in een recente Twitter-post en Kardashian-fans plaatsen virale TikTok-berichten over Ozempic, een ander diabetesmedicijn, ervan overtuigd dat het achter Khloe Kardashian’s recente grote gewichtsverlies zit.

Vorige maand brak het nieuws uit dat duizenden mensen met diabetes mogelijk getroffen zouden kunnen worden door een tekort aan een ander GLP-1-agonist diabetesmedicijn: Trulicity (dulaglutide).

Door een wereldwijd tekort aan GLP-1-agonistgeneesmiddelen – die naar verwachting tot volgend jaar zal duren – heeft fabrikant Lilly Nieuw-Zeelandse zorgverleners gevraagd om te overwegen Trulicity niet voor te schrijven aan nieuwe patiënten.

Volgens Pharmac krijgen momenteel 14.000 Kiwi-diabetici dit medicijn voorgeschreven. Chief executive Sarah Fitt zei dat het samenwerkt met Eli Lilly om alle mogelijke alternatieven te onderzoeken.

Maar een enorme toename van de vraag naar GLP-1-agonistgeneesmiddelen voor gewichtsverlies wordt gevoed door mensen die naar TikTok en andere sociale-mediaplatforms gaan om erover te praten.

De medicijnen gaan onder verschillende merknamen, van Trulicity (dulaglutide) en Ozempic (semaglutide) tot Wegovy (semaglutide). Terwijl Elon Musk bevestigde dat hij Wegovy heeft ingenomen, schrijven de Kardashians hun gewichtsverlies toe aan dieet en lichaamsbeweging.

Graham King, inwoner van de provincie Manukau, kreeg in 1990 de diagnose diabetes en begon dit jaar met het innemen van dulaglutide. Hij zei dat zijn insuline-inname is gehalveerd en dat hij 15 kg is afgevallen sinds hij ermee begon.

King zei dat de medicatie zijn leven had veranderd en hij maakte zich zorgen over mensen die het “off-label” gebruiken om af te vallen.

“Het is moeilijk om hier geen last van te hebben, omdat dulaglutide zo goed is voor de behandeling van diabetes,” zei King.

Provincies Manukau inwoner en diabetes type 2, Graham King.

“Het mag zeker niet alleen worden gebruikt als een middel om af te vallen, het mag alleen voor medicinale doeleinden worden gebruikt. Anders lopen mensen die het om medische redenen nodig hebben, zoals diabetici, mis.”

Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat er in 2020 277.803 mensen met diabetes waren in Aotearoa, en alleen al in de provincies Manukau 47.988.

Dr. David Simmons is een professor aan de School of Medicine van de Western Sydney University, maar werkte eerder als specialist in Counties Manukau en is een internationaal erkende expert op het gebied van diabetes.

Hij zei dat de wereldwijde vraag naar de medicijnen als hulpmiddel voor gewichtsverlies aanzienlijk is toegenomen en dat de tekorten die diabetici in Nieuw-Zeeland ervaren, ook in Australië worden gevoeld.

Simmons zei dat het feit dat dergelijke medicijnen effectief zijn voor zowel de behandeling van diabetes als gewichtsverlies, de oorzaak is van de piek in de wereldwijde vraag.

“Maar [the shortage is] zeker vanwege hun gebruik buiten diabetes, “zei hij. “Mensen kennen deze groep medicijnen en ze zijn effectief.”

Hij zei dat diabetes en obesitas grote problemen zijn in de meeste westerse landen en dat het geen verrassing is dat mensen er graag gebruik van maken.

“Dus het is begrijpelijk, maar het leveringsprobleem dat we nu hebben is daar een direct gevolg van”, zei Simmons.

  Dr. David Simmons, professor aan de School of Medicine van de Western Sydney University.

Hij zei dat mensen met diabetes bij dergelijke tekorten vooraan in de rij moeten staan.

“Ze zouden voorrang moeten hebben omdat mensen met diabetes dit medicijn nodig hebben om de complicaties die ze kunnen oplopen, zoals hypoglykemie, te verminderen.”

Zijn gedachten worden gedeeld door Heather Verry, CEO van Diabetes New Zealand.

“Het is triest dat deze mensen met diabetes type 2 de toegang tot een zeer goed medicijn wordt ontzegd,” zei ze.

Verry zei dat in Nieuw-Zeeland Trulicity (dulaglutide) beperkt is tot mensen met diabetes type 2 die aan strikte criteria voldoen.

Ze voegde eraan toe dat mensen met diabetes type 2 eerst toegang moeten hebben.

Local Democracy Reporting is Public Interest Journalism gefinancierd door NZ On Air.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in