TikTok-sterren boycotten Amazon in activisme-push

0
105


TikTok-influencers redeneren dat de kracht om tientallen miljoenen jonge internetgebruikers te bereiken gepaard gaat met een verantwoordelijkheid om s

TikTok-beïnvloeders redeneren dat de macht om tientallen miljoenen jonge internetgebruikers te bereiken gepaard gaat met de verantwoordelijkheid om standpunten in te nemen over gelijkheid of sociale rechtvaardigheid.

TikTok-beïnvloeders die samen meer dan 51 miljoen volgers hebben, zeggen dat ze niet met Amazon zullen samenwerken totdat de e-commerce-gigant belangrijke concessies doet aan werknemers en de inspanningen tegen vakbonden stopt.

Het is het nieuwste voorbeeld van makers die hun online podium uitlenen aan een doel op het enorm groeiende platform dat meer bekend staat om zijn dansgekte en pakkende liedjes.

Een belangenorganisatie die zichzelf Gen-Z for Change noemt, zei dat het de belofte coördineerde van meer dan 70 populaire TikTok-talenten om solidair te zijn met Amazon-werknemers door middel van een “People Over Prime Pledge”.

De gelofte verwijst naar Amazon Prime – een betaald abonnement van de online gigant met voordelen zoals snelle leveringen – maar ook de druk die het legt op degenen die werken om de bestellingen uit te voeren.

“We roepen Amazon op om naar hun werknemers te luisteren en tastbare veranderingen aan te brengen in hun werkomgeving”, zei de groep in een brief en merkte op dat TikTok meer dan een miljard gebruikers heeft.

“Tenzij er wijzigingen worden aangebracht, zullen we voorkomen dat Amazon inkomsten genereert met een van de grootste sociale-mediaplatforms ter wereld.”

De coalitie dringt erop aan dat de werknemers van het bedrijf een minimumuurloon van $30 krijgen, verbeterd ziekteverlof en versoepeling van de productiviteitseisen.

De groep roept ook Amazon op, dat zich al lang verzet tegen vakbondsinspanningen in zijn Amerikaanse faciliteiten, om zijn oppositie te stoppen.

“We hebben altijd geweten hoe essentieel makers zijn voor het Amazon-marketingmodel”, vertelde Gen-Z for Change-directeur strategie Elise Joshi maandag aan AFP.

“Creators, vooral TikTok-makers, zijn de toegangspoort tot jonge mensen; we eisen die macht terug”, voegde de 20-jarige eraan toe.

Een Amazon Influencer-programma dat vijf jaar geleden werd gelanceerd, biedt makers op TikTok, YouTube, Instagram en andere sociale-mediaplatforms manieren om geld te verdienen door producten aan te bevelen in berichten en kopers naar de e-commerceservice te leiden.

Sommige, maar niet alle coalitieleden – die vorige week begonnen te weigeren zaken te doen met Amazon, inclusief directe sponsoring en het gebruik van de e-commerce titan’s storefront – werden geassocieerd met dat partnerschapsinitiatief.

Terwijl een groep TikTok-makers Amazon oproept om vakbonden in zijn magazijnen te ondersteunen, zegt de e-commercegigant dat werknemer goed b

Terwijl een groep TikTok-makers Amazon oproept om vakbonden in zijn magazijnen te ondersteunen, zegt de e-commercegigant dat het welzijn van werknemers een topprioriteit is en dat het miljarden heeft uitgegeven om dat doel te bereiken.

‘Comfortabel tempo’

De eisen die in deze zaak worden gesteld, zijn die van arbeidsorganisatoren die begin dit jaar een stemming wonnen om de eerste vakbondswinkel te openen in een van de Amerikaanse magazijnen van Amazon.

Amazon is de op één na grootste werkgever in de Verenigde Staten, na de megaketen Walmart, en heeft zich fel verzet tegen pogingen om werknemers te verenigen.

“De gezondheid, veiligheid en het welzijn van onze medewerkers is onze topprioriteit”, zei Amazon-woordvoerder Paul Flanigan in reactie op een AFP-onderzoek.

“We zijn toegewijd om onze medewerkers de middelen te geven die ze nodig hebben om succesvol te zijn, door tijd te creëren voor regelmatige pauzes en een comfortabel werktempo”, voegde hij eraan toe.

Amazon heeft miljarden dollars geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen, technologie en meer om werknemers te beschermen, zei Flanigan.

Joshi verwierp de reactie van Amazon als “boilerplate” en hoopte dat het influencers op sociale media zou inspireren om mee te doen aan de campagne.

TikTok-activisme

Gen-Z for Change-organisatoren redeneerden dat de macht om tientallen miljoenen jonge internetgebruikers te bereiken gepaard gaat met de verantwoordelijkheid om te pleiten voor sociale rechtvaardigheid.

“We voelen ons verplicht omdat we een groot platform hebben en een passie voor aandelen”, zegt de 19-jarige Connor Hesse, contentspecialist bij Gen-Z for Change en maker van TikTok met zo’n 2,3 miljoen abonnees.

Mobiliseren op sociale media voor Amazon-werknemersrechten kan andere bedrijven ertoe aanzetten de arbeidsvoorwaarden te verbeteren om te voorkomen dat ze het doelwit worden van soortgelijke campagnes, betoogde Aly, een TikTok-maker achter het account usa.mom.in.germany.

Gen-Z for Change heeft pro-arbeidscampagnes gericht op koffieketen Starbucks en supermarktgroep Kroger.

TikTok-gebruikers in 2020 namen de eer op zich voor het bedriegen van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump door op te scheppen dat een verkiezingsbijeenkomst in Oklahoma zou overlopen vanwege online ticketverzoeken, alleen om hem een ​​​​publiek onder de capaciteit te laten ontmoeten.


Amazon test TikTok-achtige feed op zijn app, zegt AI-bedrijf


© 2022 AFP

Citaat: TikTok-sterren boycotten Amazon in activisme-push (2022, 24 augustus) opgehaald op 24 augustus 2022 van https://techxplore.com/news/2022-08-tiktok-stars-boycott-amazon.html

Op dit document rust copyright. Afgezien van een eerlijke handel ten behoeve van eigen studie of onderzoek, mag niets worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming. De inhoud wordt uitsluitend ter informatie verstrekt.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in