TikTok Star maakt zich zorgen dat hij een ‘internationaal incident’ veroorzaakte over een immens verontrustende, mogelijk historische ontdekking

0
39


Screengrab via TikTok/Pion Man

Gisteren gonsden sociale media van foto’s met mogelijk historische en culturele betekenis. Sindsdien is de video viraal gegaan, die nu bijna 2 miljoen keer is geliked, het fotoalbum heeft internationale aandacht gekregen en TikToker Evan “Pionman” Kai beweert dat de Chinese ambassade contact met hem heeft opgenomen over het verkrijgen van het album. Kai legde echter eerder uit dat hij en de eigenaar van het album hadden afgesproken om het alleen aan een museum of archief te verkopen.

“Dit is mijn dilemma”, zegt hij via zijn TikTok-video die donderdag laat is gepost, “de Chinese regering wil het. Ik heb vandaag letterlijk met de Chinese ambassade gesproken. Wat ik niet wil doen […] is een internationaal incident veroorzaken, en het lijkt een beetje alsof ik dat per ongeluk heb gedaan. Hij ging verder met te zeggen dat, hoewel hij wil dat zoveel mogelijk mensen deze foto’s bekijken, “waarvoor ik niet wil dat ze worden gebruikt voor een politieke agenda, en dat is wat ik vrees dat er gaat gebeuren.”

Het verhaal van het album is interessant. Kai plaatste oorspronkelijk een video op zijn Pawn Man TikTok-kanaal waarin hij om hulp vroeg bij een intrigerend en mogelijk historisch fotoalbum. Kai, de eigenaar van een pandjeshuis die ook zeldzame en historische memorabilia verzamelt, zei dat een niet nader genoemde klant hem had benaderd over de verkoop van een familiestuk. Terwijl Kai door het fotoalbum bladerde dat blijkbaar uit de late jaren 1930 was, kwam hij talloze diep verontrustende foto’s tegen van een van de meest beruchte misdaden tegen de menselijkheid van de moderne geschiedenis, ‘The Rape of Nanking’.

Op 13 december 1937, zo’n acht jaar voordat de Tweede Wereldoorlog officieel begon, vielen Japanse troepen China binnen, specifiek gericht op de hoofdstad Nanking. Volgens The History Channel, toen de Japanners de controle over Nanking overnamen, vluchtten de Chinese leiders verder landinwaarts naar Hankow. Het was op dit punt dat het binnenvallende leger probeerde heel China te demoraliseren in één brute daad, door onuitsprekelijke gewelddaden te plegen tegen een grotendeels weerloze bevolking.

Als de foto’s inderdaad echt zijn, is het begrijpelijk dat de Chinese regering dat album zou willen hebben vanwege de culturele en historische betekenis voor het land. Kai en zijn cliënt lijken er echter op gebrand dat het album ergens anders heen gaat. “De klant en ik waren het erover eens: een museum is de enige die het krijgt. Het kan me niet schelen hoe rijk je bent of hoeveel je aanbiedt.”

De virale video heeft veel aandacht getrokken en sociale media zijn geboeid door het besproken fotoalbum. Sommigen beweren echter dat hoewel dit geen hoax is, de foto’s zelf niet zo belangrijk zijn als Kai zou denken. “[A]Hoewel het album interessant is, is het geen extreem zeldzaam album met nog zeldzamere foto’s’, zegt Twitter’s Fake History Hunter.

Daarop antwoordde de Pionman: ‘Heb je het hele boek gezien? Nee, dat heb je niet gedaan omdat ik het niet heb gepubliceerd. Lekker leunstoel speurwerk daar.”

Kai van zijn kant zei dat hoewel de jury het nog steeds niet eens is over de authenticiteit van de foto’s, het grotere plaatje is dat het een ongemakkelijk – maar noodzakelijk – gesprek over de geschiedenis heeft uitgelokt.

“Zelfs als blijkt dat deze foto’s niet echt zijn, heeft deze video en wat ik hier heb gedaan, zoveel mensen geleerd wat er is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. Sommige mensen wisten dat niet eens. Ik was geschokt toen ik opmerkingen las, zoals: ‘Wauw, ik heb het nooit geweten.’ Ja, de Japanners waren net zo slecht als de nazi’s.’LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in