TikTok Star, 22, vertelt over leven met psoriasis: ‘Dit is mijn kans’

0
130


Details delen over het leven met een chronische ziekte kan heel moeilijk zijn – en het is niet voor iedereen weggelegd. Maar voor TikTok heeft influencer Rosie Daniels, die meer dan 4,4 miljoen volgers heeft op het videodeelplatform, de tijd genomen om TikTokers te informeren over haar worsteling met psoriasis.

Met betrekking tot de reden waarom ze zich inspant om anderen te vertellen over haar strijd tegen psoriasis, vertelde de roze-haired influencer Yahoo Life: “Dit is mijn kans om zoveel mogelijk te doen om te proberen bekend te maken hoe vaak deze aandoening voorkomt. ” Rosie, die op haar TikTok-pagina post met haar vriend Harry, vervolgde: “We delen veel over ons algemene leven, dus ik dacht duidelijk dat het een belangrijk deel van mijn leven was. Dus ik ga dit online delen.”

Rosie en Harry hebben honderden videoclips gedeeld op hun pagina genaamd @itsrosieandharry, en ondanks dat Rosie rode vlekken op haar huid heeft, behoudt de TikToker haar vertrouwen, is ze open over hoe ze omgaat met de “gewone” ziekte en deelt ze vaak tips met haar volgelingen. Volgens de American Academy of Dermatology hebben ongeveer 7,5 miljoen mensen psoriasis in de Verenigde Staten.

“Ik woonde toen eigenlijk in Australië. Ik begon wat rode vlekken op de achterkant van mijn hoofdhuid te zien,” vertelde Rosie aan Yahoo Life over hoe ze haar symptomen voor het eerst opmerkte toen ze 12 was. “De opflakkeringen op haar hoofdhuid hielden ongeveer zeven jaar aan en begonnen toen verspreiden. Toen ik 19 was, begon ik een paar verschillende psoriasisplekken op mijn buik te krijgen.”

TikTok-ster Rosie Daniels onthult hoe psoriasis haar huid eruit laat zien (Photo Credit: TikTok @itsrosieandharry)

GERELATEERD: Vrouw, 25, poseert in lingerie om haar lichaam te onthullen, bedekt met schilferige korsten, vlekken van psoriasis terwijl haar Instagram-fans haar een ‘inspiratie’ noemen

Ze herinnert zich dat de plekken op haar buik “heel klein waren, letterlijk zo groot als een munt” en er niets van dacht, in de hoop dat ze zouden verdwijnen. De pleisters verergerden echter. “Mijn huid is een beetje helderder geworden dan wat het was, maar ongeveer zes maanden geleden was mijn huid op zijn slechtst en bedekte ongeveer 90% van mijn lichaam”, legde ze uit.

“Ik heb verschillende diëten geprobeerd. Ik heb verschillende supplementen geprobeerd. Ik heb Chinese kruidengeneeskunde geprobeerd. Ik heb duizenden en duizenden ponden uitgegeven om verschillende behandelingen te vinden die voor mij werken en de gezondste zijn, maar ik heb eigenlijk niets gevonden dat mijn huid 100% zuivert.”

Soms zorgt haar psoriasis ervoor dat haar lichaam het gevoel heeft dat het brandt, een soortgelijk gevoel als zonnebrand waardoor ze soms niet kan gaan liggen vanwege de intense pijn. En opflakkeringen van de aandoening kunnen bewegingen zoals bukken om haar schoenen te binden moeilijk maken, omdat haar huid aanvoelt alsof het “uit elkaar wordt gescheurd”.

GERELATEERD: Kim Kardashian deelt foto van ‘pijnlijk maar de moeite waard’ die de behandeling van haar maag strakker maakt na een lelijke, ‘door stress veroorzaakte’ psoriasisuitbarsting in mei

Ondanks dat ze haar verhaal aan miljoenen mensen heeft verteld, houdt Rosie vol dat ze ‘nooit haat heeft gekregen vanwege mijn huid’. Ze prijst haar en Harry’s fans als buitengewoon ondersteunend en voegt eraan toe: “Ik heb zelfs nooit de woorden om uit te leggen hoeveel ik waardeer hoe ondersteunend iedereen online jegens mij is geweest.”

TikTok-ster Rosie Daniels is dankbaar dat haar vriend kan helpen tijdens haar strijd met psoriasis (Photo Credit: TikTok @itsrosieandharry)

Psoriasis begrijpen

Psoriasis is een huidaandoening waarbij rode, jeukende plekken op de huid ontstaan. Het is een chronische ziekte, wat betekent dat er geen genezing voor is. Gelukkig kunnen de symptomen vaak worden beheerd met verschillende behandelingen en, voor sommigen, zelfs aanpassingen van de levensstijl. De ziekte is zeldzaam; slechts ongeveer 3,2% van de Amerikaanse bevolking heeft het, volgens de American Academy of Dermatology. Toch zijn er de afgelopen jaren grote ontwikkelingen geweest als het gaat om de behandeling van psoriasis.

“Psoriasis is een chronische, auto-immuun huidaandoening waarbij je rode, schilferige plekken op de huid hebt”, vertelt Dr. Saakshi Khattri, dermatoloog/reumatoloog bij Mount Sinai Health System, aan SurvivorNet. “Het is een chronische aandoening, die kan eb en vloed. Je kunt goede en slechte dagen hebben.”

Dr. Saakshi merkt op dat hoewel iedereen psoriasis kan ontwikkelen, de ziekte vaker voorkomt bij mensen tussen de 30 en 50 jaar. Onderzoekers geloven dat genetica, evenals omgevingsfactoren, een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van psoriasis.

Leren leven met psoriasis Open je om stress en schaamte te overwinnen

Dr. George Han, dermatoloog bij Northwell Health/Lenox Hill Hospital, vertelt SurvivorNet dat psoriasis ook verband houdt met veel interne comorbiditeiten. “De meest voor de hand liggende is artritis psoriatica, een inflammatoire artritis die, indien onbehandeld, slopend is … evenals een aantal andere comorbiditeiten waar we steeds meer over leren, zoals inflammatoire darmaandoeningen, metabool syndroom. Er zijn dus veel verschillende verbanden, ook met psychiatrische comorbiditeiten.”

Wat zijn de symptomen van psoriasis?

Psoriasis is vaak asymptomatisch, dus mensen die de ziekte hebben, zullen niet te maken krijgen met constante uitbraken.

“Sommige patiënten melden jeuk” [or a] branderig gevoel, maar dat is niet de norm. Het kan zeker gebeuren”, legt Dr. Khattri uit. “Als je psoriasis in het genitale gebied hebt, kan het ongemakkelijk aanvoelen, alleen maar omdat het in een zeer gevoelig deel van het lichaam zit. Maar voor het grootste deel is het meestal asymptomatisch.”

Systemische behandelingsopties voor psoriasis Doeltriggers in het lichaam om symptomen te verlichten

Dr. Han zegt dat hij veel patiënten met jeuk ziet. “Het is interessant, want als je naar de oudere dermatologieboeken kijkt, was er het idee dat psoriasis niet hoort te jeuken. En dus maakten ze dit onderscheid tussen de jeukende uitslag, die eczeem dermatitis is, en psoriasis, die verondersteld wordt niet te jeuken, “zegt Dr. Han. “Maar als je het aan patiënten vraagt ​​en in sommige literatuur nu, meer dan 80, 90% van de patiënten heeft jeuk geassocieerd met psoriasis.”

Symptomen die verband houden met de ziekte zijn onder meer:

  • Rode plekken op de huid bedekt met zilverachtige schubben
  • Kleine schalingsvlekken
  • Droge, gebarsten huid die kan gaan bloeden of jeuken
  • Jeuk, branderig gevoel of pijn
  • Verdikte of geribbelde nagels
  • Gezwollen of stijve gewrichten

Dr. Khattri stelt voor om naar een dermatoloog te gaan als je rode, schilferige plekken op het lichaam opmerkt, zodat een arts een juiste diagnose kan stellen. Psoriasispleisters kunnen verschillen in hoe ze op de huid verschijnen. De ziekte kan zich voordoen als slechts een paar plekken met roosachtige schilfers of als uitslag die grote delen van het lichaam bedekken. De meest getroffen gebieden zijn de onderrug, ellebogen, knieën, benen, voetzolen, hoofdhuid, gezicht en handpalmen.

Volgens Dr. Han kunnen de meeste soorten psoriasis klinisch worden gediagnosticeerd, wat betekent dat de arts psoriasis op zicht kan vaststellen. Bij meer atypische vormen van psoriasis kan een biopsie nodig zijn.

Wat is psoriasis? De verschillende soorten en symptomen van deze zeldzame huidaandoening begrijpen

Bijdragen: SurvivorNet Staff

Lees meer over het strenge medische beoordelingsproces van SurvivorNet.


Danielle Cinone is een schrijver bij SurvivorNet. Lees verder

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in