TikTok staat vol met video’s over dronken rijden. Zijn ze echt? – Rollende steen

0
102


Wie is de meest onderdrukten in de huidige samenleving? Mensen van kleur die geconfronteerd worden met politiegeweld en massale opsluiting? LGBTQ-groepen belasterd als seksuele roofdieren? Vrouwen hun recht op reproductieve gezondheidszorg ontzegd? Alle overtuigende antwoorden en alle kwesties die voortdurende pleitbezorging waard zijn. Maar via sociale media kun je ook morele steun vinden voor een demografie die de meesten van ons niet als echte slachtoffers van vooroordelen beschouwen: dronken chauffeurs.

Of, zoals de memes het hebben, ‘drankcruisers’, van wie wordt gezegd dat ze onterecht worden vervolgd vanwege hun destructieve gedrag. In de subcultuur “Bende Alcohol” worden zware drinkers – vooral degenen die achter het stuur kruipen als ze er een paar te veel hebben gehad – onterecht veroordeeld voor hun levensstijl door geheelonthouders, die duidelijk in de zak zitten van speciale interesses zoals “Big Water ’ en ‘Grote nuchter’. Statistieken worden omgedraaid om de gevaren van rijden onder invloed te minimaliseren: als 30 procent van de dodelijke verkeersongevallen betrekking heeft op automobilisten met een alcoholpromillage van 0,08 of hoger, betekent dat de andere 70 procent wordt veroorzaakt door nuchtere bestuurders. Zelfs de basisterminologie van stoornissen kan worden afgedaan als ‘problematisch’.

Op TikTok hebben video’s met de hashtag #boozecruise in totaal 64 miljoen views. Een deel van die clips bevat de feestboten die de uitdrukking normaal gesproken in je hoofd zou oproepen, maar veel van het materiaal verheerlijkt dronken chauffeurs als ‘alfa’, roept op tot een einde aan de DUI-wetten en wekt macabere fantasieën op over het rammen van gezinsminibusjes na het neerhalen van een dozijn schoten van tequila. Gang Alcohol TikToks die beweren dat drankcruisers tegenwoordig worden onderdrukt, zorgen voor grote betrokkenheidscijfers.

Dezelfde gezichtspunten zijn te vinden op speciale meme-pagina’s. Op de subreddit r/gangalcohol vind je berichten die klagen over politie die je overhaalt voor nuchterheidscontroles.

Op een internet vol ironie, zou je dit spul kunnen lezen als edgy satire – Shitposting 101. Kies een serieus onderwerp en zet de tegendraadse, aanstootgevende positie erop, soms uitgedrukt in “wakkere” taal, om de normies te ontregelen of gewoon voor het plezier om mee te doen aan een grap. Dit verklaart ongetwijfeld veel van de memes en in-groepsreferenties. In TikTok-opmerkingen zullen makers af en toe duidelijk maken dat ze rijden onder invloed niet goedkeuren. Onder een clip met 1,3 miljoen views, met het onderschrift “Ik (Gods dronken chauffeur) op een missie om op zondaars te jagen (families in minibusjes)”, schrijft een gebruiker: “Het is grappig en alles behalve ik heb het gevoel dat de mensen deze aint cappin posten.” De man die de video maakte, antwoordt: “Persoonlijk drink ik helemaal niet, dus ik moest gewoon op de trend springen.”

Nog andere trotse drankcruisers zouden nooit toegeven dat dit hele gedoe een grap is. In plaats daarvan koesteren ze een zekere dubbelzinnigheid, niet helemaal oprecht, noch volledig luchthartig. In privéberichten vertelt G., een 26-jarige man die om anonimiteit vroeg om eerlijk te kunnen spreken, me dat de hij heeft gemaakt deels een reactie is op hun “demonisering” van zoemende chauffeurs.

“Weinigen zouden hetzelfde reageren op iemand die aankondigt dat ze af en toe sms’en tijdens het rijden, zoals ze zouden toegeven aan af en toe een drankcruise, terwijl er statistisch gezien niet veel verschil is in extra gevaar”, zegt G., “hetzelfde met pijnstillers, moe zijn, enz.”

Hoewel de memes, geeft hij toe, overdreven zijn, gelooft hij dat “veel van de argumenten geworteld zijn in kernen van waarheid, en ik zou meer in het algemeen een systeem steunen dat bestuurders verantwoordelijk houdt voor de gevolgen van hun acties in plaats van hun keuze om te drinken. ” G. zegt dat hij zelf niet is aangeklaagd voor een DUI of DWI, hoewel hij “één potentiële close call” heeft gehad en “eraf is gekomen met een waarschuwing voor te hard rijden”.

De sociale-mediaplatforms zijn op zijn best lukraak in het modereren van deze met drank doordrenkte berichten. Hier en daar is een TikTok-video waarin de deugden van dronken rijden worden verheerlijkt, getagd met een generieke waarschuwing: “Deelnemen aan deze activiteit kan ertoe leiden dat u of anderen gewond raken.” Een eerdere versie van Instagram’s populaire Gang Alcohol-pagina werd vorig jaar door Meta verwijderd tijdens een massale zuivering, dus het is niet duidelijk welke communityrichtlijnen deze mogelijk heeft geschonden. Er is altijd de mogelijkheid dat het sentiment van de drankcruiser kan worden geïnterpreteerd als het promoten of aanmoedigen van zelfbeschadiging, wat niet is toegestaan ​​in de app.

Niet dat dit iemand lijkt af te schrikken. Inderdaad, meer dan een paar video’s en berichten verwijzen naar “de ontembare menselijke geest” van de dronken bestuurder, die zijn eigen aard niet kan weerstaan.

Voor het geval het gezegd moet worden: grijp alsjeblieft niet naar je autosleutels nadat je een koffer Bud Light hebt opgeborgen. Je hoopt dat niemand het echt eens is met opmerkingen als “dronken crashers moeten stoppen om ons dronken chauffeurs een slechte naam te geven”, maar sommige mensen zullen altijd roekeloos zijn en zichzelf onoverwinnelijk denken. Er is een goede komedie te maken over onze meest destructieve neigingen – misschien kunnen we het daarbij laten. Weet je waar ik op ga proosten? Overnachten op de bank van je vriend en met een kater naar huis rijden.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in