TikTok staat vol met riskante geldtips. Deze 5 kunnen u in juridische problemen brengen

0
13


Volgens Gen Z is Google uit en TikTok is in.

Gen Z verkiest naar verluidt TikTok boven Google om antwoorden te zoeken op alledaagse vragen. De app voor sociale media maakt het gemakkelijk om leuke video’s te vinden met tips en advies voor zo ongeveer alles, inclusief geld.

Momenteel wendt naar verluidt meer dan een derde van de Gen Zers zich tot TikTok voor financieel advies. Hoewel het geweldig is om te zien dat meer jonge mensen geldadvies zoeken, is het probleem dat sommige van de tips die worden aangeboden op financiële TikTok-accounts mogelijk niet nauwkeurig zijn.

En sommige kunnen zelfs leiden tot juridische problemen.

We spraken met een advocaat en een kredietadviseur die uit de eerste hand hebben gezien wat er kan gebeuren als mensen luisteren naar slecht geld advies op TikTok. Hier zijn de “FinToks” die u in de problemen kunnen brengen – en hoe u slecht financieel advies op sociale media kunt herkennen en vermijden.

De duivel zit in de details

Michelle Creeden en David A. Gelinas werken voor het National Legal Center, waar ze mensen helpen die te maken hebben met krediet- en schuldenkwesties. Creeden is een advocaat met een vergunning als advocaat in New Hampshire en heeft ervaring met consumenten- en debiteurenrechten. Gelinas heeft meer dan 20 jaar ervaring in kredietadvies, non-profit schuldbeheer en schuldafhandeling.

Beiden hebben klanten geholpen die de pech hebben gehad om het verkeerde financiële advies op TikTok op te volgen.

“Er zijn genoeg mensen die je dingen gaan leren die ze niet helemaal begrijpen,” zei Creeden. “Ik zie veel klanten die me links zullen brengen of sturen … en het is echt gewoon verschrikkelijk advies van iemand die misschien een beetje informatie had – ‘net genoeg om gevaarlijk te zijn’, zo noem ik het. ”

Volgens Gelinas hebben FinTokers de neiging om veel algemene informatie te geven. Dergelijk advies houdt geen rekening met het risiconiveau voor de kijker of hoe nijpend hun financiële situatie kan zijn. Het kan ook enkele belangrijke details overslaan.

“Het kan gemakkelijk iemand in de problemen brengen”, zei hij.

Zo zag een klant van Creeden TikToks over de sneeuwbalmethode voor schuldaflossing. Het is een populaire strategie om creditcardschulden kwijt te raken, waarbij wordt voorgesteld om eerst de kaarten met de laagste saldi af te betalen om jezelf gemotiveerd te houden.


Hier is slechts één voorbeeld van een TikTok van @thecreditbrothers over de sneeuwbalmethode:

@thecreditbrothers

De eenvoudigste manier om uw creditcardschuld af te betalen: de schuldsneeuwbalmethode

♬ origineel geluid – Credit Brothers


De maker heeft niets verkeerds gezegd, en dit schuldaflossingsstrategie werkt voor veel mensen. @thecreditbrothers vergeet echter, net als vele anderen op FinTok, dat je ook al je andere schulden moet blijven betalen.

“Niet iedereen realiseert zich dat,” zei Creeden. “Als je een stukje informatie of advies opvolgt zonder het hele schema echt te begrijpen, kan dat echt problemen veroorzaken. Dus ik had [a client] die besloten om het advies op te volgen om het kleinste saldo eerst te betalen. En dus stopte ze met het betalen van haar belastingen en haar studieleningen.”

Dit zorgde direct voor problemen. Als gevolg hiervan moest de persoon die gewoon de sneeuwbalmethode probeerde, de diensten van Creeden inroepen.


Dezelfde maker, @thecreditbrothers, heeft nog een ander advies gegeven dat heel gebruikelijk is op het platform over het omgaan met schulden:

@thecreditbrothers Heeft u ooit een incassobureau betaald? #credithacks#creditrepair#credittips#debtcollector#debtcollection♬ origineel geluid – Credit Brothers

Een andere klant van Creeden besloot het te proberen.

“Ze hadden geen plan om met de schuld om te gaan of het risico te minimaliseren”, zei Creeden. “Toen kwamen ze naar ons nadat ze waren aangeklaagd voor meerdere schulden. En ze hadden gewoon geen plan. Niets.”

De klant van Creeden vond een plan niet nodig. Ze volgden gewoon krediet advies op TikTok leek dat eenvoudig genoeg. Volgens Creeden werd het advies echter gegeven zonder enige uitleg over de risico’s en resulteerde in een beslaglegging die Creeden moest helpen bestrijden.

TikTok, waar iedereen advocaat is

Het kan nog gevaarlijker worden als TikTokers advies geven dat zich op legaal terrein begeeft.


Deze TikTok van @ksmithcredit heeft het bijvoorbeeld over de termijn die je hebt om te reageren op een incassozaak:

@ksmithcredit Dit is het eerste wat je moet doen.. #credit#collections#lawsuit#gotserved♬ origineel geluid – Kenneth Smith Jr

De responsvensters verschillen echter per staat en de genoemde risico’s zijn niet in alle staten van toepassing. In Texas, South Carolina en enkele andere staten wordt bijvoorbeeld geen beslag gelegd op de lonen voor incassozaken.

“Mensen bang maken om in alle situaties antwoorden in te dienen, heeft geen zin en kan geld kosten”, zei Creeden. “De indieningskosten kunnen hoog zijn – $ 400 in sommige rechtbanken.”


Deze TikTok van @thedisputeher stelt voor dat je je geldige adressen uit je Experian-kredietrapport verwijdert:

@thedisputeher Met deze krediethack kun je negatieve accounts van je krediet halen #experianbackdoor#creditrepairhacks#creditrepair#pushinp🅿️♬ pushin P (feat. Young Thug) – Gunna & Future

Het idee is dat het kredietbureau ook de negatieve rekeningen die bij die adressen horen, verwijdert. Kredietbureaus zullen de informatie die juist is echter niet verwijderen. En zelfs als deze “hack” werkt, loopt u het risico de positieve informatie die aan de verwijderde adressen is gekoppeld, ook te verliezen. Dus het opvolgen van dit advies kan nog steeds eindigen uw credit score schaden.


TikTok-maker @epiccreditscore biedt juridisch advies in alle staten, ondanks dat staten verschillende wetten hebben.

@epiccreditscore#lawsuit#olddebt#debt#served#court#creditrepair♬ origineel geluid – Jla

In deze TikTok stelt de maker voor om de “verjaringstermijn”-verdediging (verwijzend naar de tijdsperiode die een bedrijf heeft om juridische stappen tegen je te ondernemen) te gebruiken als een incassobureau je aanklaagt. Deze algemene juridische tactiek is een algemeen advies op TikTok, maar het is ook misleidend.

“Het is waar dat [statute of limitations] is een belangrijk aspect, “zei Gelinas. “[But] dat is niet altijd zo eenvoudig.” Volgens hem is het best een zaak dat een officier van justitie de zaak beoordeelt, omdat het vaak erg ingewikkeld kan zijn.

“Ik adviseer mensen buiten het gebied waar ik kan oefenen niet”, zei Creeden. “Als mensen die geen advocaat zijn het in alle staten doen, is de kans groter dat ze de verkeerde informatie geven.”

De gevolgen, zei ze, kunnen ernstig zijn en van invloed zijn op uw loon en kredietwaardigheid.

‘Wees heel kritisch’

Betekent dit dat je nooit naar TikTok en social media moet komen voor financieel advies? Niet noodzakelijk.

Zowel Creeden als Gelinas zijn het erover eens dat er voordelen zijn aan het doorbladeren van geldtips op FinTok. Creeden erkent dat ze graag TikTok gebruikt en vindt sommige FinTokers ongelooflijk positief en nuttig: @journeycreditacceptanceis bijvoorbeeld iemand die ze volgt en waardeert.


@journeycreditacceptance Truth About Credit Karma #BbStyleFearlessly#MACChallengeAccepted#GetTheWChallenge#finance#fyp#fypシ#creditscore#credit#finance#moneytok#foryou#creditreport#mortgage#auto#autoloan#bank#creditrepair♬ origineel geluid – Journey To Credit Acceptance

Bovendien was geldadvies vóór de tijd van financiële beïnvloeders niet zo toegankelijk.

“Mijn generatie wist niet veel over krediet of schulden of… hoe te investeren,” zei Creeden. ‘Weet je, dat zijn dingen die we op school helemaal niet hebben besproken.’

Tegenwoordig brengen sociale media daar verandering in. Jongeren kunnen met deze onderwerpen vertrouwd raken door simpelweg te scrollen op TikTok. Ze kunnen belangrijke financiële termen leren en inzicht krijgen in de basisprincipes van geld. Het enige wat ze hoeven te doen om hun portemonnee veilig te houden, is waakzaam blijven.

Er is geen officiële entiteit die TikTok in de gaten houdt om te controleren of makers geldig financieel advies geven. Het Consumer Financial Protection Bureau gaat niet achter FinTokers aan die onjuiste informatie biedt. Het is aan jou om te kiezen welk advies je vertrouwt.

Gelinas beveelt aan om “zeer ijverig… en zeer veeleisend” te zijn. Als je geldadvies op TikTok vindt dat je wilt proberen, verifieer het dan met meerdere bronnen. Duik in om het onderwerp volledig te onderzoeken voordat u stappen onderneemt. Het is ook een goed idee om de maker van dichterbij te bekijken. Zijn zij een erkend expert ter zake? Welke referenties hebben ze om het te bewijzen?

Onthoud dat persoonlijke financiën ook altijd zijn persoonlijk. Wat voor anderen werkt, is misschien niet van toepassing in uw situatie, vooral als u financiële problemen ondervindt. Als u zich in een crisis bevindt, kunt u het beste contact opnemen met een professional voor hulp. Je zou niet (of in ieder geval niet) naar TikTok moeten gaan voor medisch advies over een ernstig gezondheidsprobleem. Het is slim om op dezelfde manier met uw financiële gezondheid om te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in