TikTok staat vol met (en hergebruikt) oude internetmemes

0
36


Stuur deze e-mail door naar tien van je contacten of verwacht ’s ochtends een onaangename verrassing. Reblog dit bericht voor middernacht en je ontvangt goed nieuws. Deel de geldkat en je zult rijk zijn. We zijn allemaal het slachtoffer van het industriële maliënkoldercomplex uit de jaren 2000.

En hoewel we misschien denken dat we tegenwoordig veilig zijn voor bijgelovige berichten met de komst van spamfilters en privacytools, heeft TikTok (een app die zowel de vloek van ons bestaan ​​als de liefde van ons leven is) eenvoudigweg de volgende golf van maliënkolder berichten. Is het een teken van achteruitgang, of gewoon een andere manier waarop TikTok-gebruikers de oude internetcultuur een nieuwe bestemming geven?

ZIE OOK:

De echte betekenis achter de krab-emoji is donkerder dan je denkt

TikTok’s voorkeursvorm van maliënkolder is positiever dan de griezelig dreigende “reblog or you’ll die”-berichten van tien jaar geleden. In plaats daarvan uploaden gebruikers video’s van zichzelf met meditatieve muziek of virale geluiden erachter, bewerend dat de audio geluk en voorspoed brengt. Gebruikers schrijven bijschriften als “Dit geluid is eigenlijk geen grap! Ik verdien nu meer geld dan ik ooit heb gezien en mijn leven is gr8!” of gewoon: “Niet overslaan.” Ze laten misschien iets heel cools zien dat hen is overkomen, zoals het kopen van een nieuwe laptop en een hint naar het effect van het geluid. Sommigen geven er niet eens om of je het geluid op je openbare profiel plaatst, en moedigen gebruikers aan om het geluid of de video eenvoudig op te slaan in hun favorietenmap of de video in hun concepten te bewaren (dit helpt natuurlijk nog steeds de oorspronkelijke maker om weergaven te krijgen , betrokkenheid en prioriteren van hun inhoud in het algoritme van TikTok).

Vanwege de unieke duetfunctie van TikTok kunnen deze gebruikers weken of maanden later terugkeren naar hun berichten met ontzagwekkende updates, die gebruikers aanmoedigen om de geluiden te blijven gebruiken of hun video’s leuk te vinden. Het is een duidelijk nieuwe vorm van maliënkolder, maar ruikt nog steeds naar die oude e-mails en Tumblr-berichten achter het scherm.

Dit soort vernieuwing gebeurt ook op een groot aantal andere manieren in de app.

Vervloekte TikTok-mashups – zoals de Mickey Mouse Clubhouse / Adele-crossover, de bijzonder schokkende mashup van “You’ve Got a Friend in Me” en WAP, of zelfs meme-remixen zoals “Chrissy, wake up!” – zijn een schitterend overblijfsel van Internet Past, een beroep op de gemengde meesterwerken van liedjes die decennia geleden een groot deel van de startpagina van YouTube vormden.

Terwijl de opkomst van hiphop een revolutie teweegbracht in de praktijk van het op creatieve manieren mixen van instrumentals en songteksten, wordt de eerste “vervloekte” song-mashup vaak toegeschreven aan The Evolution Control Committee, een experimentele muziekgroep die zichzelf nu een “mash-up band” noemt. “. In 1994 bracht de groep een gemengde versie van Public Enemy-teksten uit, bovenop instrumentals van Herb Alpert en de Tijuana Brass. YouTube-mememakers haken in op de trend, en vandaag verschijnen, door de magie van TikTok, bijna dagelijks vervloekte song-mashups en gaan viraal.

TikTok zet niet alleen de trend voort, het brengt ook oude namen terug in het online remixspel. De nachtelijke opkomst van TikTok’s “maïskind” bracht een nu immens populair lied van maïskippen voort, dat lijnen van TikTok samenvoegt met een leuke, op synth gebaseerde beat en elektronische harmonieën. De jingle is gemaakt door @Schmoyoho, een project en origineel YouTube-kanaal gemaakt door de muziekgroep The Gregory Brothers. TikTok-gebruiker @RubyRoseu zag dat het dezelfde man was achter andere klassieke meme-remixes zoals de nummers “Double Rainbow”, “Oh My Dayum” en “Bed Intruder”. Schmoyoho zit ook achter de Stranger Things-remix die je FYP waarschijnlijk maandenlang heeft overgenomen.

Andere interneticonen, niet alleen muziekmakers en beroemdheden, vinden ook fans op de app. Door gebruik te maken van trends die gebruikers aanmoedigen om zichzelf te posten in vroegere tijdperken of toen ze nog kinderen waren, maken veel oude Vine-iconen zichzelf bekend aan TikTok in een heropleving van hun oude 6-seconden-claims to fame.

Internethistorici (lees: oudere TikTok-gebruikers die toevallig op jonge leeftijd chronisch online waren) wijzen ook op de herhaling van internetverhalen door de app, zoals de nevenschikking van een TikTok-gebruiker die viraal gaat om te leren wat de woordenboekdefinitie van “slay” is naast de oude Vine van een jong meisje dat hetzelfde doet (“Ik beloof dat ik NIET dood!”).

Wat is dat citaat ook alweer? “Wie zich het verleden niet kan herinneren, is gedoemd het te herhalen.”

Het lijkt redelijk om te zeggen dat veel hiervan het product zou kunnen zijn van Tumblr’s greep op de cultuur en het internetlexicon van de jaren 2000, inclusief TikTok’s revitalisering van fandom-interesses zoals fanfic en edit-making, de liefde voor een out-of-context en enigszins surrealistische meme of ineenkrimpende media zoals Disney’s Cars of Dreamwork’s Shrek, of zelfs de manier waarop het jargon van sociale rechtvaardigheid wordt gebruikt (ten goede en ten kwade) onder jonge internetactivisten. Zijn rol als Tumblr 2.0 is gewoon een beetje logisch.

Als een app, die lang geleden zijn muzikaal dansende en zingende oorsprong verwierp om de rol van favoriete internetontmoetingsplek op zich te nemen, heeft TikTok ook veel Gen Z-gebruikers verschoven naar de romantisering van Millenium- (en Tumblr-) esthetiek, van mode naar technologie. De app is over het algemeen overspoeld met een overweldigend verlangen naar nostalgie uit de kindertijd. Als ze lage jeans en matte oogschaduw terugbrengen, waarom dan niet ook maliënkolder en memes terugbrengen?

Voor oudere gebruikers die er waren in de dagen van Charlie the Unicorn, LOLCats en de verschuiving naar (en de dood) van Vine, kan het een beetje vervelend zijn om verheerlijkte maliënkolder, verrassende bekende remixen en gewoon opnieuw geposte cringe-memes te zien op hun FYP. Maar is dat niet het natuurlijke cyclische proces van internet? Als deze vroege internettaal niet wordt hergebruikt in elke nieuwe app voor sociale media, hoe zal deze vroege internettaal dan voortleven?

In de talloze toepassingen van de app kan het zijn dat de belangrijkste bijdrage het behouden en herverdelen van de internetkennis van vorige generaties is, een digitaal gesprek tussen gebruikers van alle generaties over hoe humor is verschoven en hoe het hetzelfde is gebleven. (En ook het universele succes van een goede beat of milde dreiging.)LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in