TikTok ‘Slugging’-trend laat mensen hun gezicht insmeren met vet

0
84


Door Alan Mozes HealthDay Reporter

(Gezondheidsdag)

DINSDAG 13 september 2022 (HealthDay News) – Naakt of niet? Dat is de vraag voor miljoenen TikTok-gebruikers, die zich tot de socialemediagigant wenden voor tips en informatie over wat neerkomt op een doe-het-zelf huidverzorgingsfenomeen.

Slugging houdt in dat een soort afdichtingsmiddel – zoals vaseline of een andere op aardolie gebaseerde zalf – op de huid wordt gesmeerd.

Wat is daar het probleem mee? Nieuw onderzoek waarschuwt dat de meeste TikTok-berichten gericht op het verminderen van rimpels medisch onbetrouwbaar zijn, waarbij de voordelen worden gehyped terwijl de risico’s worden gebagatelliseerd.

Het doel van slugging, verklaarde hoofdauteur Kyla Pagani, is “om de huidbarrière te hydrateren en te versterken”, voor degenen die vechten tegen uitdroging, irritatie of ontsteking.

Het idee is medisch gezien niet ondeugdelijk, benadrukte Pagani, die haar onderzoek deed terwijl ze student was aan de afdeling Dermatologie van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston.

“Ik heb sommige dermatologen er zeer positief over horen spreken, meestal voor het aanpakken van eczeem op de handen,” voegde ze eraan toe. “Het heeft zeker voordelen.”

Maar het heeft ook potentiële nadelen, zei Pagani, zoals het vergroten van de kans op acne. En aangezien sociale-mediasites zoals TikTok zo’n “sterke invloed op de jongere bevolking” uitoefenen, wilden zij en haar collega’s zien of de meer dan 1 miljard gebruikers van dat platform waarschijnlijk een volledig beeld zouden krijgen van wat slugging werkelijk inhoudt.

Om dat te doen, analyseerde het onderzoeksteam de inhoud die te vinden is in de top 49 Engelstalige TikTok-video’s over slugging. Toen het onderzoek werd gestart, hadden die berichten samen meer dan 26,5 miljoen views en bijna 3,3 miljoen “likes” verzameld.

Maar uiteindelijk werd slechts 37% van de video’s door onderzoekers als educatief geclassificeerd. Dat betekende dat ze een redelijk volledige bespreking gaven van zowel de potentiële voordelen van slugging – zoals een gladdere en meer gehydrateerde huid – als de potentiële nadelen, waaronder het blokkeren van huidporiën en acne.

De postende bronnen deden er veel toe. Het team ontdekte bijvoorbeeld dat bijna 88% van de video’s die door zorgverleners werden geüpload, leerzaam en evenwichtig waren. Maar dat cijfer kelderde tot slechts ongeveer 43% voor berichten die werden gedeeld door ‘beïnvloeders’ die gericht waren op schoonheid.

Over het algemeen ontdekten de auteurs van het onderzoek dat ongeveer 6 op de 10 berichten alleen de voordelen van slugging benadrukten, terwijl slechts 2 op de 10 mogelijke risico’s noemde.

“Wat we vonden was niet per se verkeerde informatie, maar vaak een gebrek aan informatie”, zei Pagani. “Vaak werd er gewoon geen rekening gehouden met risico’s.”

Naast een verhoogd risico op acne in het gezicht bij patiënten die vatbaar zijn voor acne, zei Pagani dat er ook het risico bestaat dat plaatselijke huidmedicatie die vóór het sluggen wordt aangebracht, in wezen vast komt te zitten onder petroleumzalven en daarom mogelijk dieper wordt geabsorbeerd – en voor langere tijd — dan oorspronkelijk de bedoeling was.

“Nu is slugging een van de relatief ongevaarlijke dingen die op TikTok te vinden zijn”, erkende Pagani. “Maar zelfs in het geval van meestal goedaardige schoonheidstrends, is de hoop dat kijkers nauwkeurige informatie zullen krijgen van betrouwbare bronnen, informatie ondersteund door wetenschap op basis van gegevens en onderzoek. Omdat andere trends of schoonheidsproducten zeker potentieel schadelijker kunnen zijn dan zoiets als slurpen.”

Het is die bredere kwestie die Kelly Garrett, directeur van de School of Communication aan de Ohio State University, zorgen baart.

“Het is geen wonder dat mensen uiteindelijk op zoek gaan naar gezondheidsinformatie in deze digitale ruimtes”, zegt Garrett, die erop wees dat sociale media vertrouwd en gebruiksvriendelijk zijn en een krachtige manier kunnen zijn om onderzoek te doen.

En medische professionals zijn niet de enige leveranciers van nuttige gezondheidsinformatie. “Iemand die bijvoorbeeld met een kankerdiagnose leeft, kan ook belangrijke inzichten hebben”, zei Garrett.

Maar het probleem, merkte hij op, is dat “op sociale media de doelen van de makers van inhoud niet altijd duidelijk zijn.

“Posts van zorgverleners zijn vaak bedoeld om te informeren, maar andere makers zijn misschien meer geïnteresseerd in het bieden van entertainment, het overtuigen van consumenten om iets te kopen of gewoon om verkeer naar hun inhoud te genereren,” zei Garrett. “Consumenten die de doelen van de makers verkeerd begrijpen, kunnen ook misleid worden over de inhoud.”

Dit alles betekent dat het van cruciaal belang is dat gebruikers van sociale media zich bewust zijn van de risico’s bij het online zoeken naar gezondheidsinformatie, zei Garrett, die niet betrokken was bij het onderzoek.

“Informatiegeletterdheid” is waar het allemaal om draait, merkte hij op, wat betekent dat degenen die zich tot sociale media wenden voor gezondheidsinformatie, weten dat ze onderscheid moeten maken “tussen degenen die te goeder trouw proberen anderen te helpen bij het navigeren door complexe gezondheidsproblemen en degenen die meer bezorgd over het krijgen van aandacht dan over gelijk hebben.”

BRONNEN: Kyla Pagani, BS, student geneeskunde, Universiteit van Massachusetts TH Chan School of Medicine, North Worcester; Kelly Garrett, PhD, directeur, School of Communication, Ohio State University, Columbus; Klinieken in Dermatologie, 9 augustus 2022

Copyright © 2022 Gezondheidsdag. Alle rechten voorbehouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in