TikTok Sleuth gaat viraal en koppelt tapijt verkeerd aan 2019-verdwijning

0
112


  • TikToker Sean Austin suggereerde dat hij bewijs had gevonden dat verband hield met een verdwijning in 2019.
  • De video werd bijna zes miljoen keer bekeken, maar de politie zegt dat hij ongelijk had.
  • Het belicht een voortdurende controverse rond makers van true-crime sociale media.

Een TikTok-speurder kreeg bijna 5,9 miljoen views met een bericht waarin hij ten onrechte suggereerde dat hij mogelijk bewijs had gevonden dat verband hield met de verdwijning van een vrouw – en het belicht een aanhoudend probleem met amateur-speurneuzen.

In de video die op 12 september werd gepost, zei TikToker Sean Austin dat hij duikers een rivier in de buurt van Farmington, Connecticut, instuurde om een ​​bevlekt tapijt op te halen. Hij zei dat zijn team eerder iets ‘duisters’ had gevonden waarvan hij speculeerde dat het verband zou kunnen houden met de verdwijning en vermoedelijke moord op Jennifer Dulos, een moeder van vijf kinderen die in mei 2019 als vermist werd opgegeven in New Canaan, Connecticut.

Hij ging door met het livestreamen van het ophalen van het tapijt op zijn YouTube-kanaal, waar de video meer dan 14.000 keer bekeken werd.

Maar volgens de staatspolitie van Connecticut, die de Farmington Police assisteerde bij het testen van het tapijt nadat het was ontdekt, had het tapijt geen verband met de zaak Dulos.

“Na enkele uren onderzoek hebben rechercheurs verschillende grote, onregelmatige bruinrode vlekken op het tapijt getest en een vermoedelijke test wees uit dat het geen bloed was. Detectives hebben geen bewijs gevonden dat het tapijt verband houdt met een strafzaak”, zei CSP in een verklaring. uitspraak.

De verklaring ging verder met de opmerking dat “tapijten worden gebruikt om kajaks te lanceren en op te halen en om de vegetatie op deze locatie van de Farmington-rivier laag te houden.”

Austin, die meer dan 227.000 TikTok-volgers heeft, omschrijft zichzelf als een demonoloog en paranormaal onderzoeker. Hij vertelde Connecticut Insider dat hij het kleed had gevonden nadat een ‘geestendoos’ hem had gezegd ‘naar de rivier te gaan’.

Jennifer Dulos

Jennifer Dulos wordt verondersteld dood te zijn nadat ze meer dan drie jaar geleden verdween.

New Canaan Police Department


Austin is een van een aantal TikTokers die het platform gebruiken om misdaden te demonstreren en te onderzoeken. Dergelijke video’s kunnen enorm populair zijn – de hashtag #truecrime heeft meer dan 15 miljard views gekregen terwijl #truecrimetiktok er meer dan vier miljard heeft – maar toch worden ze vaak beschuldigd van uitbuiting of het verspreiden van verkeerde informatie.

Met name de verdwijning van van life influencer Gabby Petito in september 2021 werd een TikTok-sensatie, met liefhebbers van echte misdaad die talloze video’s maakten om te onderzoeken wat er met haar was gebeurd en op zoek waren naar aanwijzingen om de politie te helpen haar te lokaliseren. De hashtag #gabbypetito heeft meer dan 2 miljard views.

Dergelijke makers kregen ook te maken met terugslag. Alison Foreman van Mashable schreef: “De toename van echte misdaad in het digitale tijdperk heeft geleid tot een broedplaats voor amateurdetectives en burgerwachten”, waardoor het voor de politie moeilijker zou kunnen worden om hun werk te doen. Echte misdaad op sociale media heeft ook de neiging om het ‘Missing White Woman Syndrome’ te versterken, waarin de verhalen over misdaden tegen blanke vrouwen worden versterkt, terwijl misdaden tegen gekleurde vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de media.

#truecrime op TikTok

True crime-video’s op TikTok zijn enorm populair.

TikTok


De laatste jaren stellen steeds meer mensen vraagtekens bij de ethiek van het nemen van echte misdaden en deze om te zetten in entertainment op tv of sociale media.

Het lichaam van Jennifer Dulos is nooit gevonden, maar de autoriteiten gaan uit van haar dood en beschuldigden haar man Fotis Dulos van moord op haar in januari 2020. Hij stierf later die maand door zelfmoord, meldde de lokale krant Stanford Advocate.

Fotis’ vriendin Michelle Troconis is beschuldigd van samenzwering tot moord, manipulatie van bewijsmateriaal en het belemmeren van vervolging, en zijn vriend en advocaat Kent Mawhinney wordt ook beschuldigd van samenzwering, volgens CBS News. Beiden hebben alle aanklachten ontkend en pleiten onschuldig, en wachten op hun proces.

Austin reageerde niet onmiddellijk op het verzoek van Insider om commentaar.

Bekijk hier de berichtgeving van Insider’s Digital Culture-team voor meer van dit soort verhalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in