TikTok Sensation, 9, viert zes maanden in remissie voor sarcoom

0
74


De 9-jarige Maelynn Gerdsen heeft op zo’n jonge leeftijd heel wat meegemaakt. De ster op de sociale media, bekend als ‘Mae’, versloeg zes maanden geleden een zeldzaam type sarcoom en heeft nu miljoenen views op TikTok van fans die haar triomfantelijke verhaal volgen.

Mae’s reis begon nadat er een ongeluk was gebeurd met een medestudent in haar gymles.

“De kleine jongen had haar in het gezicht geschopt en het zwol een paar dagen op”, vertelde Mae’s moeder Kelli Howell aan FOX26 Houston. “Toen dacht ik dat het een normale blessure was, maar toen ging de gevoeligheid niet weg. Ik had zoiets van, ‘dit klopt niet, er is iets mis’, dus ik dacht dat het misschien een abces of een infectie in haar tanden was.’

Kelli boekte een afspraak met een tandarts, daarna stapten ze over naar een kaakchirurg. “Hij vertelde ons dat het een cyste was en dat we ons er ongeveer een maand geen zorgen over hoefden te maken,” zei Kelli.

‘Het deed helemaal geen pijn,’ zei Mae, die uitlegde hoe ze nul symptomen had ervaren. Desalniettemin leek er iets absoluut niet goed te zijn, en ze kwamen terecht bij een kinderoncoloog die in staat was om het type ziekte aan te wijzen dat ze had. Het was alveolair rabdomyosarcoom, “wat een vorm van kanker is die voortkomt uit de zachte weefsels of spieren.”

Gerelateerd: Waarschuwingsborden! De top tien symptomen van kinderkanker die gemist kunnen worden

Ironisch genoeg heeft het incident in haar gymles uiteindelijk haar leven gered. Haar zorgteam zei dat als het niet voor die schop in het gezicht was geweest, ze het misschien niet hadden ontdekt totdat het veel geavanceerder was.

De impact van een diagnose van kanker bij kinderen op het hele gezin

De tumor zat echter op een lastige plek in haar kaakbot en kon daarom niet operatief worden verwijderd.

“Toen ik voor het eerst de diagnose kreeg en hoorde dat ik kanker had, dacht ik dat het supergemakkelijk zou zijn omdat ik er geen idee van had,” zei Mae. ‘Ik wist niet wat het betekende. Ik wist er niets van, dus ik dacht dat het gewoon een, twee zou worden, maar ik had het mis.”

Ze danken hun geloof en de steun van sociale media om hen er doorheen te helpen. Het vinden van hoopvolle verhalen van gezinnen die te maken hadden met kinderkanker bood troost.

@kelukalou

LAATSTE CHEMO 267/267 dagen! #maelynnsfightsong #cancersucks #cancerfighter #fyp #ex #coparent #exhusband #exwife #divorce #hospital #trend #dance #viral

♬ Titel – Meghan Trainor

Mae’s Rhabdomyosarcoom-gevecht

Rhabdomyosarcoom is een zeldzame vorm van kanker die bestaat uit cellen die zich normaal tot skeletspieren ontwikkelen. Rhabdomyosarcoom kan ook worden gevonden in organen, zoals de blaas. Deze kanker is zeer zeldzaam, met slechts 400-500 gevallen die per jaar worden gediagnosticeerd. Deze kanker wordt het vaakst gevonden bij kinderen zoals Mae en bij tieners.

Volgens de American Cancer Society: “De enige bekende risicofactoren voor rabdomyosarcoom (RMS) – leeftijd, geslacht en bepaalde erfelijke aandoeningen – kunnen niet worden gewijzigd. Er zijn geen bewezen levensstijlgerelateerde of omgevingsgerelateerde oorzaken van RMS, dus op dit moment is er geen bekende manier om je tegen deze vormen van kanker te beschermen.”

Gerelateerd: One Tough Cookie-veerkrachtige 8-jarige die sarcoom overwon, verkoopt meer dan 32.000 dozen Girl Scout-koekjes om record te breken

Mae’s kanker werd behandeld met 43 weken chemotherapie en bestraling.

“Ik wist niet wat het betekende, want ik zat nog in de tweede klas en ik wist niets van medische zaken,” zei Mae over haar diagnose. “Ik dacht dat het gewoon iets was dat twee weken zou duren, en dan zou ik klaar zijn. Maar ik had het zeker mis.”

{video-ID=5F3nSTJo]

Niet de chemotherapie van uw ouders: nieuwe oplossingen voor misselijkheid, haaruitval en andere bijwerkingen van chemotherapie

Mae heeft het geluk een moeder te hebben die aandrong op een juiste diagnose na haar ongeluk in de gymles. Het is zo belangrijk om aan te dringen op een diagnose en afdoende antwoorden te krijgen.

Bijdragen door Anne McCarthy

Lees meer over het strenge medische beoordelingsproces van SurvivorNet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in