TikTok reageert op de nieuwe ‘relatable influencer’-esthetiek van Kylie Jenner

0
119


Alle producten op Glossy Pop zijn onafhankelijk geselecteerd door onze redactie. Wanneer u echter iets koopt via onze winkellinks, kunnen we een aangesloten commissie verdienen.

In de gouden dagen van Instagram, herinner ik me dat ik me de enige persoon voelde die geen soort marmeren tafel had om mijn designerzonnebril, lippenbalsem en, ik weet het niet, een croissant perfect op te plaatsen. Niemand sprak over de uren die besteed waren aan het ordenen van de items, of het feit dat het marmer misschien gewoon een vierkante plaat van Home Depot was – ik weet dat dit waar was voor een schoonheidsbedrijf waar ik destijds voor werkte.

Op TikTok is de mal echter op. Op de app wordt veel tijd besteed aan het praten over de app zelf. Ironisch genoeg is het allemaal nogal ‘meta’.

Alleen al in de afgelopen weken moest Mikayla Nogueira reageren op kritiek van fans die haar boos beschuldigden van het plaatsen van make-updemonstraties tijdens het filmen met een schoonheidsfilter op. Maar een luidere commotie kwam uit een recente TikTok-post van Kylie Jenner. In een bericht van 26 augustus stapt Jenner in haar auto en laat dan onmiddellijk haar telefoon vallen en roept uit: “Oh shit!” en nam even de tijd om zichzelf te herinneren. “Dit is beter. … Ik ben gewoon … in mijn auto. … Ik heb net vier nieuwe lipblush-tinten laten vallen, “zegt ze, voordat ze er een uitprobeerde. Het posten van TikToks over schoonheidsproducten uit de auto is een heel normaal, “normaal meisje” ding om te doen. Jenner’s post heeft 2 miljoen likes en een overvloed aan reacties die de authenticiteit, of het gebrek daaraan, betwisten. Voorbeelden zijn: “Dat was de meest opzettelijke val die ik ooit heb gezien”, en “POV … haar hele team dat buiten haar auto staat terwijl ze filmt.”

Creator @CocoMocoe (835.000 volgers), die ervoor kiest om alleen haar internetnaam te gebruiken en overdag in de sociale afdeling van een mediabedrijf werkt, maakte een reactievideo waarin ze schetste hoe Jenners virale video zou kunnen spreken tot de veranderende getijden van sociale media.

Daarin zei ze: “Ik denk eigenlijk niet dat deze video zo met voorbedachten rade was als mensen denken, want als je naar haar TikTok kijkt, heeft ze een paar video’s in de auto gepost. … De reden dat ze in de auto filmen is omdat ze andere makers zien … die super viraal gaan met video’s die in hun auto zijn gefilmd omdat het voor de kijker authentieker aanvoelt. … Je hebt zo’n haast om ze te vertellen hoe goed een product is dat je niet eens kon wachten om thuis te komen om het te filmen. Terwijl je in het gouden tijdperk van YouTube echt in een hele mooie kamer moest zijn. Er moesten studiolampen zijn of gewoon veel aandacht voor je achtergrond om serieus genomen te worden.”

In wezen, stelt Mocoe, is dit gewoon Jenner die zich aanpast aan de nieuwe esthetiek van sociale media en doet zoals een schoonheidsbeïnvloeder van 2022 zou doen, in plaats van een van, laten we zeggen, 2016. In feite zei ze, de rauwe, echte, in- de moment-heid van TikTok is nog niet eens over zijn hoogtepunt heen. “Ik denk dat autovideo’s nog rauwer zullen zijn, uiteindelijk met mensen die livestreams vanuit hun auto streamen,” zei ze.

Samantha Tannor (@samanthatannor, 24.000 volgers) maakt TikToks die ze beschrijft als “Als E! News en The Wall Street Journal kregen een baby.” Ze creëert een breed scala aan TikToks, over alles, van de wegen van vrouwelijke ondernemers tot succes tot manieren waarop TikTok “de manier verandert waarop beroemdheden content verspreiden”.

“TikTok verandert de cultuur rond hoe we delen en wat we delen op internet”, zei Tannor.

Met het “Kylie-moment is er een enorme, tektonische verschuiving geweest van hoe we zien dat iemand informatie deelt”, zei ze. “Met Instagram was het perfect samengesteld. … Nu, op TikTok, als iemand zo’n afbeelding ziet, heeft hij er eigenlijk een afkeer van; ze zeggen: ‘Dit is niet wat ik wil zien, want het is niet authentiek. Het mist originaliteit en ik kan er niets mee.’ En zo heb je ook de opkomst van de ‘relatable influencer’ gezien, die op Instagram niet bestond of extreem niche was.”

Dit, zei Tannor, sluit aan bij het feit dat TikTok voor jongeren de favoriete zoekmachine wordt. “Dagelijkse mensen die de kracht van hun mobiele telefoon hebben, zeggen: ‘Ik ben iemand die mijn dagelijks leven leidt, maar omdat ik TikTok heb, kan ik nu mijn ervaring vastleggen, het daar plaatsen zodat anderen het kunnen zien. , zet de clips op een interessante manier in elkaar, voeg tekst toe, voeg muziek toe … en nu draag ik bij aan wat iedereen om me heen kan waarnemen en wat ze zelf kunnen ontdekken.’”

Dana Patterson (244,00 volgers op TikTok) maakte ook een TikTok die reageerde op Jenner’s autovideo.

“Eén ding dat we over de Kardashians moeten zeggen, is dat ze weten hoe ze buzz moeten creëren. Het zijn echt marketinggenieën. Het afgelopen decennium bevonden we ons in een Instagram-tijdperk … dus alles is super hyper samengesteld – en de Kardashians waren een onderdeel van het inluiden van dat tijdperk … Maar vanuit marketingperspectief zijn de dingen enorm veranderd”, zegt Patterson, uitleggen dat wat het goed doet op TikTok inhoud is die echt “kwetsbaar, organisch, eerlijk en herkenbaar” is. Ze vervolgt: “Het is echt interessant om te zien hoe Kris Jenner haar kleine magie toepast bij het draaien [the family] een nieuw tijdperk in. … Je kunt me niet vertellen dat dit geen copy-paste is van wat een typische schoonheid TikToker van dag tot dag doet,.”

Het lijkt erop dat, bijna twee decennia in de wurggreep die sociale media op ons leven hebben, we nog steeds worstelen om de grens te bepalen tussen hoe gepolijst en ongepolijst we willen zijn. Mocoe verwees naar de verhuizing van het 60-foto-diepe-album op Facebook naar de opkomst van BeReal in de zomer van 2022. “Ik weet zeker dat het gaat slingeren” [back] weer,” zei ze.

Collab van de week: Something Navy x Superga

Na een recente merkvernieuwing heeft Something Navy een samenwerking geïntroduceerd met Superga, het populaire Italiaanse sneakerbedrijf. Het omvat drie stijlen – wit leer, lichtroze corduroy en een herfst olijfgroen corduroy – die allemaal verkrijgbaar zijn in maten voor dames en kinderen. Shop hem hier.

TikTok heeft dorst naar Jerry Seinfeld in Kith

Onderstaande spreekt voor zich.

Binnen onze dekking

Susan Miller werkt samen met Brandshare voor beautyboxen met een astrologisch thema

Launchmetrics x Glossy Research: Fenty Beauty en Rare Beauty onder de 5 meest hippe beautymerken van beroemdheden

Exclusief: Grace Jones gaat samenwerken met Boy Smells

Lees lijst

Gigi Hadid vertelt alles over haar nieuwe kledingmerk, Guest in Residence

Kourtney Kardashian lanceert een nieuw merk genaamd “Lemme”

De stijlerfenis van koningin Elizabeth II

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in