TikTok Parent ByteDance zet bezienswaardigheden op Spotify met uitbreiding voor muziekstreaming

0
13


TikTok-moeder ByteDance Ltd. is in gesprek met muzieklabels over het wereldwijd uitbreiden van zijn muziekstreamingservice om te concurreren met marktleiders, waaronder Spotify Technology ZA,

volgens mensen die bekend zijn met de discussies.

Er blijven aanzienlijke hindernissen in de onderhandelingen, zeiden de mensen, maar ByteDance wil dat de service uiteindelijk wordt geïntegreerd in TikTok en moet dienen als een belangrijk platform voor het verspreiden van muziek over de hele wereld.

ByteDance heeft de afgelopen maanden gesproken over de lancering van zijn Resso-muziekstreamingservice, die momenteel alleen beschikbaar is in India, Indonesië en Brazilië, in meer dan een dozijn extra markten, volgens sommige mensen. De VS zouden geen deel uitmaken van deze volgende uitbreidingsfase, maar ByteDance heeft gezegd dat het wil dat de service wereldwijd beschikbaar is, zodat gebruikers nummers kunnen ontdekken in de korte video-app en zich vervolgens gemakkelijk kunnen abonneren op muziek, zeiden ze.

ByteDance is in onderhandeling met een muziekbedrijf dat al enkele jaren in een stroomversnelling zit, dankzij de groei van streaming en het vaststellen van standaardtarieven voor muzieklicenties.

De gesprekken waren soms gespannen over onenigheid over hoe de promotionele voordelen van TikTok voor de labels te waarderen, zeiden de mensen.

Omdat het enorm populair is geworden, vooral onder jongeren, heeft TikTok veel nummers geholpen om megahits te worden door viraal te gaan. TikTok groeide tijdens pandemische lockdowns en veel Billboard Hot 100-hits kregen hun start of een boost van trending op de service.

“Heat Waves” van Glass Animals, dat vijf weken op nummer 1 stond en onlangs het record voor de meeste weken op de hitlijst evenaarde, vond aanvankelijk zijn publiek op TikTok. Het nummer dat de plaat deelt – The Weeknd’s “Blinding Lights” – was ook erg populair op TikTok.

De uitbreiding van ByteDance op het gebied van muziekstreaming zou een middel zijn om zijn grote gebruikersbestand binnen zijn ecosysteem te houden. Hoewel een abonnement een andere bron van inkomsten zou opleveren, is een uitdaging van de muziekstreamingbusiness hoeveel wordt uitbetaald aan labels. Marktleider Spotify is uitgebreid met podcasts en audioboeken in een poging om de marges te verbeteren.

Apple Music en alfabet Inc.’s

YouTube heeft ook grote muziekstreamingbedrijven die strijden om gebruikers. YouTube neigt ook naar korte video’s en spreekt een vergelijkbaar publiek aan als TikTok, een jongere demografie die eraan gewend is geraakt om niet te betalen voor dergelijke inhoud, inclusief muziek.

De omzet van ByteDance blijft groeien, met bijna 80% tot $ 61,7 miljard in 2021, maar dat geldt ook voor de kosten van het bedrijf omdat het zich richt op groei. De verkoopkosten van het Chinese bedrijf bedroegen $ 27,4 miljard voor 2021, een stijging van 79% ten opzichte van het voorgaande jaar, meldde The Wall Street Journal eerder deze maand.

Om zijn muziekstreamingdienst uit te breiden, moet het Chinese internetbedrijf afspraken maken met alle grote muzieklabels. Muziekmanagers hebben al hun bezorgdheid geuit aan ByteDance over hoe moeilijk het is om via Resso geld te verdienen in de drie markten waarin het zich vandaag de dag bevindt, zeiden mensen die bekend waren met die discussies. Sony Groep Corps

Sony Music Group heeft onlangs zijn overeenkomst met Resso in alle drie de landen laten vervallen, waardoor de muziekbibliotheek van het bedrijf uit de app is gehaald.

Net als het “freemium” -model dat is ontwikkeld door Spotify, biedt Resso een gratis, door advertenties ondersteunde laag en een on-demand abonnementsniveau. Terwijl artiesten en labels minder worden betaald voor streams op Spotify’s advertentie-ondersteunde laag dan op zijn abonnementsservice, heeft de muziekindustrie het gebruik van de gratis laag door de streaminggigant toegejuicht als een effectieve trechter naar abonnementen.

Maar heel weinig gebruikers betalen voor Resso. Sommige mensen zeiden bijvoorbeeld dat de conversieratio van gratis naar betaalde abonnees voor Resso in de lage enkelvoudige percentages lag. Hoewel bekend is dat de markten van Resso moeilijk te converteren zijn, zeiden die mensen, is dat vergelijkbaar met bijna 45% van de Spotify-gebruikers wereldwijd die overschakelen van de gratis service naar betalen.

Gerelateerde video: “Authentieke” sociale media-apps zoals BeReal, Locket en LiveIn laten het internet bruisen. Dalvin Brown van WSJ bekijkt of ze de winst kunnen genereren om te concurreren met meer gevestigde sociale media zoals Instagram, TikTok en Facebook. Illustratie: Elizabeth Smelov

In sommige markten, zoals Indonesië, heeft Resso geëxperimenteerd met verschillende bedrijfsmodellen, bijvoorbeeld door gebruikers een periode gratis te laten luisteren als ze een videoadvertentie bekijken, aldus mensen die bekend zijn met de kwestie. Leidinggevenden van muzieklabels zijn niet tegen dergelijke regelingen, maar ze willen ervoor zorgen dat ze een onderhandelde verlaging van de inkomsten krijgen, zeiden de mensen. Resso frustreerde ook labelpartners omdat de gratis service niet onderscheidde van het betaalde abonnement, dus er was geen prikkel voor consumenten om te upgraden, zeiden de mensen.

De belangrijkste houders van muziekrechten hebben hun catalogi in licentie gegeven aan TikTok in kortetermijndeals, zodat gebruikers fragmenten van nummers aan hun video’s kunnen toevoegen. Maar die deals zijn bijna afgelopen voordat er nieuwe worden bereikt, omdat muziekmanagers beweren dat ByteDance aarzelde om te betalen wat volgens de labels gevestigde markttarieven zijn. Die licenties, die specifiek zijn voor video in korte vorm, staan ​​los van het type licentie dat vereist is voor een volledige muziekstreamingservice.

Terwijl ByteDance werkt aan het uitbreiden van de markten van Resso, is het bedrijf ook aan het kijken naar en werken aan manieren waarop Resso kan worden geïntegreerd in de TikTok-app, volgens mensen die bekend zijn met de zaak. Een dergelijke integratie zou het makkelijker maken voor artiesten die zichzelf op TikTok vermarkten om meer geld te verdienen met streaming.

Schrijf naar Jessica Toonkel op jessica.toonkel@wsj.com, Anne Steele op anne.steele@wsj.com en Salvador Rodriguez op salvador.rodriguez@wsj.com

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alle rechten voorbehouden. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in