TikTok paranormaal begaafden en de commodificatie van ontkenning

0
60


Het TikTok-algoritme is angstaanjagend. Na mijn laatste breuk werd mijn “For You” -pagina een eindeloze feed met inhoud voor verdrietige meisjes. Van losgeslagen Jimmy Neutron-memes tot vrouwen die prachtige, hartverscheurende ballads zongen over hun liefdesverdriet, alles was droevig en deprimerend en over relatiebreuken. Ergens onderweg begonnen de TikTok-helderzienden op te duiken. In het begin was het onschuldig: gewoon een tarotlezing die heel vaag een voormalige romantische partner beschrijft en me vervolgens vertelde dat alles goed zou komen. Mijn recente breuk verwoestte me, dus ik klampte me vast aan ontkenning, in de hoop dat hij op een dag terug zou komen. Ik besloot om met de clip om te gaan, denkend dat deze willekeurige tarot-lezing misschien precies was wat ik nodig had. Misschien zou alles goed komen. Wat is het ergste dat met één druk op de knop kan komen?

Ik realiseerde me niet wat een enorme fout ik zojuist had gemaakt. Vanwege die unieke like werd mijn “For You”-pagina plotseling overspoeld met zelfverklaarde paranormaal begaafden. Wat begon met onschuldige tarot-lezingen, werd een constante stroom van “vind ik leuk, volg en deel” om mijn diepgewortelde wens te claimen waar de paranormaal begaafde vaag op zou zinspelen. Op mijn “For You”-pagina zouden vrouwen zeven van de 12 sterrenbeelden opsommen en de helft van het alfabet als initialen vermelden. Het meest specifieke dat ik ze ooit heb zien krijgen, was toen ze de persoon beschreven als donkerharig en lichtogig – alsof dat niet de helft van de bevolking is. Dan zouden ze beweren dat deze persoon aan me denkt en als ik interactie heb met de video, zouden ze binnen een paar dagen contact met me opnemen.

Voor elk rationeel persoon lijkt dit duidelijk nep. Helaas was ik niet erg rationeel na mijn breuk. Ik werd overvallen door verdriet. Ik kon niet eten of slapen. Ik zou elke dag uren huilen, denkend dat ik niets was zonder mijn ex, dat ik nooit meer vreugde zou voelen. Achteraf gezien klinkt het melodramatisch en overemotioneel, maar op dat moment was mijn pijn allesoverheersend en echt. Het enige dat mijn pijn verlichtte, was de hoop dat hij op een dag bij me terug zou komen. Ik was zo wanhopig geworden om ervoor te zorgen dat alles geen pijn meer deed, dat ik me met een knokige greep vastklampte aan de ontkenning.

Ontkenning was mijn thuis geworden en deze TikTok-paranormaal begaafden wisten hoe ze dat moesten verhandelen voor invloed. Ze wisten precies hoe ze de pijn van mensen moesten uitbuiten om te profiteren van het makersfonds. Een dom klein deel van mij geloofde echt dat als ik genoeg interactie had, mijn ex me zou bellen om me te vertellen hoeveel hij me miste, dat we weer samen zouden kunnen zijn. Realistisch gezien wist ik dat daar absoluut geen kans op was. De omstandigheden van onze breuk waren rommelig en giftig. Geen van ons zou ooit contact opnemen met de ander. Maar ontkenning was comfortabel. Dus ik bleef liken, delen en volgen. Het aantal mensen dat ik volgde steeg van 98 naar 152.

En ik was niet de enige die mijn ontkenning voedde via TikTok-paranormaal begaafden. Hun commentaarsecties stonden vol met wanhopige, gekwetste mensen. Mensen die rouwen om verloren liefdes en gemiste connecties. Op dezelfde manier waarop de helderzienden me voor de gek hielden, werd aan zoveel anderen valse hoop beloofd dat het weer goed zou komen. Ik denk dat het deze opmerkingen waren die ervoor zorgden dat ik uit mijn periode van ontkenning brak. Deze mensen hadden zoveel pijn en deze makers profiteerden ervan. Ze waren echt gekwetst en ze geloofden echt dat deze video’s hun leven konden verbeteren. Ze geloofden dat als ze genoeg zouden liken, volgen en delen, alles weer goed zou komen. Ik voelde me misselijk en walgde ervan om te zien hoe deze paranormaal begaafden zoveel pijn in een eeuwige cyclus van bedrog stopten. Er is iets zo fel verkeerd en grof aan het misleiden van mensen voor macht.

Mijn breuk was pijnlijk en ontkenning tijdens een breuk is volkomen natuurlijk. Maar ik geloof echt dat mijn ontkenning en de daaropvolgende rouwperiode werden verergerd door deze TikTok-paranormaal begaafden. Ze valideerden mijn waanideeën en ze blijven de waanideeën valideren van alle mensen met een gebroken hart. Ze weerhouden ons van genezing.

Zes maanden na mijn breuk verschijnen deze video’s nog steeds op mijn “Voor jou” -pagina, maar nu weet ik dat ik op “niet geïnteresseerd” moet tikken in plaats van interactie. Ik ben niet helemaal genezen, maar ik weet nu beter. Helderzienden van TikTok zullen mijn leven niet meer goed maken – alleen ik kan dat. Elke dag kies ik ervoor om de verleiding van ontkenning te negeren en ervoor te kiezen om te genezen, zelfs als het pijnlijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in