TikTok-ouder ByteDance ziet verliezen toenemen in push voor groei

0
13


TikTok-moeder ByteDance Ltd. zag zijn operationele verliezen vorig jaar meer dan verdrievoudigen tot meer dan $ 7 miljard, omdat het zwaar besteedde om zijn verzengende groei voort te zetten, volgens een financieel rapport dat werd gedeeld met werknemers en dat een zeldzame blik biedt in de streng bewaakte financiën van het particuliere bedrijf.

ByteDance produceerde ook een bedrijfswinst in het eerste kwartaal van 2022, zo bleek uit het rapport, wat aangeeft dat een van ’s werelds meest waardevolle startups een hoek zou kunnen omslaan na jaren van grote verliezen.

Als een privébedrijf gevestigd in Peking, heeft ByteDance haar financiën nauwlettend bewaakt en de resultaten niet openbaar gemaakt. Het rapport, dat in augustus naar de werknemers is verzonden en dat de volledige jaren voor 2020 en 2021 en het eerste kwartaal van 2022 bestrijkt, biedt een van de meest gedetailleerde overzichten van hoe het presteert en hoe het de toekomst plant.

MUSK-TWITTER OKT. 17 PROCES STOPGEZET DOOR RECHTER, GEEFT TESLA CEO MEER TIJD OM DEAL VAN $44B TE VERZEKEREN

Het rapport laat zien dat een bedrijf zijn inkomsten snel verhoogt, een enorme oorlogskist aan contanten en andere investeringen opbouwt, maar met nettoresultaten die worden gebukt onder tientallen miljarden dollars aan niet-gerealiseerde marktverliezen op converteerbare effecten.

TikTok-logo

BESTAND: TikTok-logo wordt weergegeven op een smartphone in deze afbeelding, gemaakt op 6 januari 2020. (REUTERS/Dado Ruvic/Bestandsfoto / Reuters-foto’s)

HUIDIGE, VOORMALIGE SOCIALE MEDIA UITVOEREN NATIONALE VEILIGHEIDSKWESTIES TIJDENS SENAATHOORZITTING

Een niet-gerealiseerd verlies doet zich voor wanneer de marktwaarde van een effect daalt, ook al is het actief niet verkocht.

Grotendeels vanwege de boekhoudkundige verwerking van die effecten, nam het nettoverlies van ByteDance volgens het rapport met meer dan 87% toe tot $ 84,9 miljard in 2021.

De omzet van ByteDance blijft groeien, met bijna 80% tot $ 61,7 miljard in 2021, maar dat geldt ook voor de kosten van het bedrijf omdat het zich richt op groei. De verkoopkosten van het Chinese bedrijf bedroegen $ 27,4 miljard voor 2021, een stijging van 79% ten opzichte van het voorgaande jaar. Een van de factoren die de snelle omzetgroei compenseerde: $ 14,6 miljard aan uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling, $ 19,2 miljard aan verkoop- en marketingkosten en $ 75,6 miljard aan marktwaardeveranderingen op een reeks converteerbare effecten. Dat was ruim 76% meer dan in 2020.

ByteDance Ltd., de Chinese eigenaar van de populaire korte-video-app TikTok, heeft eerder dit jaar zijn voornemen om offshore op de lijst te zetten voor onbepaalde tijd opgeschort nadat overheidsfunctionarissen het bedrijf hadden gezegd zich te concentreren op het aanpakken van gegevensbeveiligingsrisico’s.

De operationele verliezen van het bedrijf in 2021 bedroegen in totaal $ 7,15 miljard, een stijging van $ 2,14 miljard in 2020, aldus het rapport.

Een woordvoerster van ByteDance weigerde commentaar te geven.

TikTok

In deze foto-illustratie wordt de TikTok-app weergegeven op een Apple iPhone op 7 augustus 2020 in Washington, DC. Donderdagavond ondertekende president Donald Trump een uitvoerend bevel dat alle transacties tussen het moederbedrijf van TikTok, Byt ., verbiedt (Drew Angerer/Getty Images / Getty Images)

KLIK HIER OM MEER TE LEZEN OVER FOX BUSINESS

Hoewel TikTok verreweg het meest spraakmakende product van het bedrijf in de VS is, voert ByteDance ook apps uit die worden gebruikt door honderden miljoenen mensen in China, waaronder de korte video-app Douyin en Jinri Toutiao, of Today’s Headlines. Het rapport dat door The Wall Street Journal wordt bekeken, geeft geen inzicht in de relatieve prestaties van de eenheden van het bedrijf.

De omzet bereikte bijna $ 18,3 miljard voor de eerste drie maanden van 2022, een stijging van bijna 54% in vergelijking met een jaar eerder. ByteDance liet zien dat het zijn uitgaven begon te beheersen, met een nettoverlies voor de periode van $ 4,7 miljard, een daling van bijna 84% ten opzichte van $ 29,1 miljard een jaar eerder.

De afname van de nettoverliezen in het eerste kwartaal van 2022 zou kunnen weerspiegelen dat ByteDance zijn waardering aanpast, aangezien Chinese internetbedrijven zijn getroffen door het harde optreden van de overheid tegen de technische industrie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in