TikTok ontving $ 4,3 miljoen voor advertenties voor gewichtsverlies: klokkenluiders

0
46


Volgens klokkenluiders zijn gebruikers boos dat de sociale media-gigant TikTok naar verluidt miljoenen zou hebben ontvangen in ruil voor dieetcultuur-advertenties op het platform.

Het platform voor het delen van video’s zou naar verluidt $ 4,3 miljoen hebben geaccepteerd van het zogenaamde wellnessbedrijf Kilo Group, meldt Media Matters.

Advertenties gemaakt door het Litouwse conglomeraat leken onbereikbare doelen voor gewichtsverlies te promoten, voornamelijk via de twee grootste dochterondernemingen, ColonBroom en Beyond Body, die naar verluidt consumenten snelle oplossingen voor gewichtsverlies beloofden, zoals een platte buik en totale lichaamstransformaties, volgens waakhonden.

Gegevens van Pathmatics zeiden dat TikTok tussen 1 november 2022 en 7 januari 2023 $ 4,3 miljoen heeft uitgegeven, meldde Media Matters, jaren nadat de app zijn advertentierichtlijnen had gewijzigd.

In 2020 beperkte TikTok advertentiecampagnes voor diëten en gewichtsverlies, door te stellen dat de inhoud niet kon “beloven dat het product alleen, zonder dieet of lichaamsbeweging kan leiden tot gewichtsverlies of gewichtstoename”, en evenmin de prestaties van het product kon overdrijven of garanderen bepaalde resultaten. Het bedrijf verbood ook inhoud die misbruik maakt van de “onzekerheden” van gebruikers om zich te conformeren aan bepaalde schoonheidsidealen of -normen.

“We introduceren een nieuw advertentiebeleid dat advertenties voor vasten-apps en supplementen voor gewichtsverlies verbiedt en de beperkingen verscherpt op advertenties die een schadelijk of negatief lichaamsbeeld promoten”, zei Tara Wadhwa, veiligheidsbeleidsmanager voor TikTok, in een verklaring uit 2020.

“Dit soort advertenties ondersteunt niet de positieve, inclusieve en veilige ervaring waar we naar streven op TikTok”, voegde ze eraan toe.

De Post heeft contact opgenomen met TikTok en Kilo Group voor commentaar.


Vrouw in spiegel die zichzelf bekijkt
Critici hebben de app eerder bekritiseerd vanwege het promoten van magere videomakers en het verbannen van anderen.
Getty-afbeeldingen

Body positive pleitbezorger en TikToker Nikki Garza vertelde The Post dat ze niet gelooft dat een social media-platform een ​​”veilige ruimte kan zijn voor de dieetcultuur”, vanwege de prevalentie ervan in de samenleving.

“Deze platforms zijn hier voor geld”, zei de maker van Atlanta openhartig.

“Ik heb weinig tot geen vertrouwen in welk platform dan ook [of safe space] ze beloven hun makers te beschermen tegen allerlei onheilspellende dingen, zoals dieetcultuur, ‘voegde de 28-jarige eraan toe, en zei dat het aan consumenten is om te modereren wat ze op hun feeds zien.

“Uiteindelijk denk ik niet dat iemand het beste met ons voor heeft, helaas.”


TikTok-verklaring
In 2020 beloofde TikTok zijn lichaamspositieve gebruikers en makers op het platform beter te eren door hun richtlijnen aan te passen.
TikTok

ColonBroom, een poeder dat psylliumschil bevat, prijst zijn product aan als de alles-en-één oplossing voor een opgeblazen buik. Op de startpagina van de website beweert het bedrijf dat de broek van de gebruikers “niet meer te strak” zal zitten, met het poeder als de “nieuwe en effectieve manier om constipatie te verlichten, gewicht te verliezen en je lichaam te reinigen.”

Maar psylliumschilpoeder – hoewel geweldig voor het spijsverteringskanaal – is niet bepaald een hoofdrolspeler bij het afvallen. Hoewel het de consument een vol gevoel kan geven, bleek uit een onderzoek uit 2020 dat het ingrediënt alleen het lichaamsgewicht of de body mass index niet significant verlaagde.

Ondertussen belooft Beyond Body, een gepersonaliseerd dieetboek, gewichtsverlies met behulp van stapsgewijze instructies. Hoewel het beweert de relatie van de consument met voedsel en zichzelf te verbeteren, zit de inhoud vol met termen en ideologieën over het negatieve lichaamsbeeld.

Naast de blog van het merk die demonstreert dat het afvallen van lijners ‘mislukt’ en de ogenschijnlijk ultieme oplossing biedt, zijn hun advertenties niet beter.

Volgens screenshots van hun TikTok-advertenties door Media Matters klagen mensen in de clips dat ze geen “platte” buik hebben, terwijl anderen een totale lichaamstransformatie beloven in slechts 28 dagen.


ColonBroom advertentie
ColonBroom, een van de dochterondernemingen van Kilo Group, prijst het poeder van het merk als de manier om ‘lichaamsdoelen’ te bereiken.
ColonBroom/Tiktok

Hoewel de dieetproducten niet de eerste in hun soort zijn – en ook niet de laatste zullen zijn wat betreft de markt voor gewichtsverlies van $ 72,6 miljard – doen ze griezelig denken aan de Flat Tummy Tea-dagen. Aangeprezen door mensen als Kim Kardashian en haar zussen, groeiden detox-thee en eetlustonderdrukkende lolly’s in het afgelopen decennium in populariteit toen gebruikers van sociale media werden geconfronteerd met een aanval van door beroemdheden gesteunde wellness-rages.

Nadat experts het geroezemoes als stier hadden bestempeld, richtte Instagram zich op de nepadvertenties in een aangepast beleid, namelijk door berichten die de dieetremedies promoten, te beperken. Volgens de advertentierichtlijnen van de app is inhoud voor gewichtsverlies niet beschikbaar voor gebruikers onder de 18 jaar en dankzij de filterfunctie kunnen ‘Grammers alle dieetpraatjes blokkeren’.


Voorbij het lichaam
Garza zei dat ze geen vertrouwen heeft in welk platform dan ook – laat staan ​​TikTok – om de belangen van gebruikers voor ogen te houden.
#BeyondBody/Tiktok

Het spervuur ​​van TikTok-dieetadvertenties komt kort nadat een studie van de Universiteit van Vermont beweerde dat het platform gewichtsverlies “verheerlijkt”.

Studieleider Dr. Lizzy Pope, universitair hoofddocent bij de afdeling Voedings- en voedingswetenschappen van de universiteit, vertelde The Post in november dat de hoeveelheid inhoud die gewichtsverlies of dunne idealen promoot, “alomtegenwoordig” was. De geanalyseerde inhoud, voegde ze eraan toe, zorgde ervoor dat gewichtsverlies er “gemakkelijk” uitzag, en beloofde snelle manieren om kilo’s kwijt te raken.

“Er was veel subliminale boodschap over hoe lichamen en voedsel eruit zouden moeten zien om te voldoen aan het dunne ideaal,” zei ze. “Zoveel van de video’s spraken over het proberen een bepaalde lichaamsvorm te bereiken die geïmpliceerd was, of gewoon absoluut dun.”


TikTok-advertentie voor ColonBroom
Hoewel het duidelijk is dat sommige van de opscheppers van ColonBroom een ​​actieve levensstijl leiden, prijzen ze het poeder aan als een van de belangrijkste componenten van hun lichaamsbouw.
ColonBroom/Tiktok

Terwijl de zoekopdracht naar “thinspo” op TikTok gebruikers naar bronnen voor eetstoornissen leidt, brengt de hashtag “weightloss” gebruikers naar een pagina die overspoeld wordt met clips van gebruikers die voor en na lichamen pronken. De hashtag is 74,5 miljard keer bekeken omdat video’s die het lichaam controleren de overhand hebben op het platform.

Het Media Matters-rapport is het laatste in een hele reeks kritiek op de sociale media-gigant, die werd bekritiseerd omdat hij “fatfobisch” was en eerder de voorkeur gaf aan slankheid.

De verbeterde richtlijnen van de app in 2020 kwamen een paar maanden nadat de Intercept meldde dat het socialemediaplatform gebruikers censureerde met functies die ze als ‘lelijk’ beschouwden.

Destijds adviseerden interne richtlijnen video-auditors clips te markeren met TikTokers die ‘mollig’ en ‘zwaarlijvig’ leken, of met ’te veel rimpels’ en ‘gezichtsmisvormingen’.

Makers van inhoud die zichzelf beschreven als mensen met grotere lichamen beweerden dat hun video’s onterecht waren verwijderd door de moderators van de app. De gebruikers zeiden dat het platform schendingen van de communityrichtlijnen noemde als reden waarom hun clips werden gemarkeerd, ondanks het ontbreken van zichtbare schendingen.


Meisje maakt een TikTok
Experts hebben beweerd dat het platform gewichtsverlies “verheerlijkt”, wat zij als potentieel gevaarlijk beschouwen.
Getty-afbeeldingen

TikTokers vermoedde dat er vanwege hun grotere lichamen meer “huidoppervlak” is en dat de AI daarom mogelijk naaktheid of seksuele inhoud detecteert, ondanks dat die er niet is. Hun kleinere tegenhangers daarentegen konden probleemloos pronken met hun dunne lichaam in een bikini, wat tot woede leidde onder de body positivity-gemeenschap.

“Mensen met een grotere maat zijn groter, dus er is meer huid te zien, maar dat is gewoon omdat we groter zijn”, vertelde Garza eerder aan The Post in 2020. “Het is niet dat we iets meer seksueels laten zien.”


Beyond Body-advertentie
Beyond Body prijst hun 28-daagse fitness- en gezondheidsplan aan als een zekere manier om af te vallen.
BeyondBody/Tiktok

Ondanks dat TikTok zijn richtlijnen aanpast en de inhoud over dieetcultuur beperkt, waarschuwt het Better Business Bureau consumenten om op te passen voor online diëten, door te zeggen dat veel ervan “gewoon te mooi zijn om waar te zijn”.

“Er wordt reclame gemaakt voor lichaamspakkingen, actuele crèmes, voedingssupplementen, pillen, poeders, huidpleisters en zelfs oorbellen om ongewenst vet snel te ‘smelten, doorspoelen’, ‘verbranden’ of ‘op te lossen’”, luidt hun waarschuwingspagina. de advertenties gebruiken meestal voor en na snaps om mensen te overtuigen dat ze werken.

“De trieste waarheid is dat de advertenties misleidend zijn en dat de producten geen vet wegsmelten of je een sixpack geven”, vervolgden ze. “In feite bevatten veel ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.”

De beschuldigingen van Media Matters over TikTok komen nu het platform onder de loep wordt genomen vanwege beveiligingsproblemen.

De CEO van de app, Shou Zi Chew, zal later dit jaar voor het Congres getuigen, aangezien overheidsfunctionarissen wetsvoorstellen indienen om de app te verbieden. Het nieuws komt omdat meerdere universiteiten het gebruik van het platform op hun campussen verbieden.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in