TikTok ontkent plannen voor een advertentiegestuurd gaming-tabblad omdat het werkt om de gaming-community te omarmen

0
8


TikTok wil dat merken en marketeers alles weten over zijn levendige gaminggemeenschap, maar hoe het platform het precies zal aanbieden aan adverteerders valt nog te bezien. Meldingen van een speciaal gaming-tabblad op TikTok zijn volgens bedrijfsvertegenwoordigers sterk overdreven.

TikTok’s “Made Me Play It” -evenement op 2 november leidde tot een vlaag van anticipatie binnen de game-industrie, waarbij sommige waarnemers voorspelden dat TikTok’s zogenaamde “eerste wereldwijde gaming-evenement” een recent rapport van de Financial Times zou bevestigen dat het bedrijf op de cusp van de lancering van een advertentie-gedreven gaming-tabblad.

Het langverwachte gamingkanaal werd echter niet genoemd op het evenement. In plaats daarvan richtte het zich op de groeiende rol van TikTok als knooppunt van online gaming-gemeenschapsactiviteiten, waarbij de sterke punten van het platform als een potentieel marketingkanaal voor gaming werden benadrukt. TikTok ontkende dat het momenteel plannen heeft om een ​​gaming-tab binnen het platform te introduceren in een verklaring aan Digiday na het evenement.

Het is begrijpelijk dat TikTok enigszins terughoudend is geweest met zijn plannen om gaming op het platform te brengen. Het verbeteren van TikTok’s gaming-aanbod kan leiden tot wrijving met Apple, met beleid dat App Store-apps verbiedt om bundels van mobiele games op te nemen. De introductie van games zou TikTok ook in directe concurrentie brengen met een horde toegewijde mobiele game-ontwikkelaars.

Tot op zekere hoogte is de kat echter al uit de zak. TikTok geeft gebruikers al in-app toegang tot verschillende HTML5 ‘minigames’ en uitgevers zoals Zynga ontwikkelen al exclusieve games voor het platform, zoals ‘Disco Loco 3D’. TikTok voorzag Digiday van een volledige lijst van ontwikkelaars met games die momenteel beschikbaar zijn op het platform: het zijn Zynga, Lotum, FRVR, Nitro, Voodoo, Aim Lab, Matchingham Games, Famobi, Phantom Bird Studio, Playable Factory, Gamelancer en Gismart.

Als TikTok een vergelijkbaar pad volgt als Netflix terwijl het zijn intrede doet in gaming, is het misschien slechts een kwestie van tijd voordat het videoplatform zijn eigen games begint te ontwikkelen. “We zijn een entertainmentbedrijf; we zijn geen sociaal netwerk’, zegt Assaf Sagy, hoofd gaming en global business solutions van TikTok. “Je komt op TikTok en de inhoud die je ziet is uniek voor jou. Gamen is op dit moment puur entertainment.”

De intrede van TikTok in gaming betekent een erkenning dat gaming en streaming video steeds meer strijden om de aandacht van een geconsolideerd publiek met digitale inhoud. Het zou niet het eerste platform zijn dat deze verschuiving in het gedrag van het publiek zou herkennen; in 2019 maakte Netflix-CEO Reed Hastings een inmiddels beruchte uitspraak dat “Fortnite”, en niet andere streamingplatforms, de grootste rivaal van zijn bedrijf was.

Maar hoewel TikTok een ongelooflijk actief en nog steeds groeiend gebruikersbestand heeft – meer dan 1 miljard maandelijkse actieve gebruikers sinds vorig jaar – blijft het achter bij Netflix op één gebied dat cruciaal zou kunnen zijn voor de gamingdromen van beide bedrijven: originele inhoud. De populairste games en game-ervaringen van Netflix, zoals ‘Stranger Things 3: The Game’ en ‘Black Mirror: Bandersnatch’, zijn ontworpen rond de intellectuele eigendommen van het platform. Zonder een origineel eigen IP-adres zou TikTok ergens anders moeten zoeken om games te ontwikkelen die zijn gebruikersbestand misschien aantrekkelijk vindt.

“Het zal via partners moeten komen”, voorspelde Michael Baggs, strategiedirecteur van het socialemediabureau The Social Element. “En dat biedt zowel kansen als risico’s, want als de inhoud er niet is, vooral bij de lancering, kan het mislukken.”

Inkomsten genereren is een ander potentieel plakkerig gebied voor TikTok, aangezien het zich uitbreidt naar gaming. Netflix verdient geen inkomsten met zijn games via traditionele methoden zoals advertenties of in-app-aankopen, maar zijn games breiden de fandom van zijn eigen IP’s uit en kunnen gamers ertoe aanzetten zich op de service te abonneren. TikTok heeft niet zo’n behoefte om nieuwe abonnees binnen te halen, wat betekent dat alle games die het produceert waarschijnlijk moeten vertrouwen op de bovengenoemde traditionele methoden voor het genereren van inkomsten.

Sagy erkende de noodzaak van effectieve inkomsten genereren, maar weigerde meer details te geven over TikTok’s specifieke plannen om in-app-games om te zetten in een inkomstenstroom.

“Dit is een product dat we aan het testen en herhalen zijn; Het is duidelijk dat game-uitgevers die inhoud creëren, vormen van inkomsten genereren nodig hebben, en dat erkennen we als bedrijf. De manier waarop we dit zien, maakt deel uit van een grotere strategie van partnerschap, “zei hij. “Bij contentbedrijven publiceren uitgevers niet alleen, ze creëren ook content en zoeken naar platforms om die content te verspreiden en een nieuw publiek te bereiken. TikTok heeft meer dan een miljard gebruikers en het is een zeer wereldwijd bedrijf, dus dit is een strategie voor hen om die doelgroepen te bereiken.”

Uiteindelijk kan de huidige afwachtende benadering van TikTok een verstandige manier zijn voor het bedrijf om zijn tenen in de gamingmarkt te dompelen. Door simpelweg gamemakers aan te moedigen om het platform te gebruiken, heeft TikTok zijn bredere niet-gamingpubliek kennis laten maken met de kracht van games, volgens Sagy, die een TikTok Marketing Science Global Entertainment-studie uit 2021 citeerde. door het strategie- en inzichtenbedrijf Material dat ontdekte dat 75 procent van de TikTok-gamers nieuwe gamecontent op het platform ontdekte.

Of TikTok nu meer middelen investeert in game-ontwikkeling, het evenement van woensdag maakte duidelijk dat zowel traditionele als mobiele game-ontwikkelaars dol zijn op het groeiende gamingpubliek van het platform. De 30 minuten durende presentatie omvatte sprekers van bedrijven als Electronic Arts, 2K en Netease, die allemaal erg enthousiast leken over de toekomst van TikTok in gaming. Het virtuele evenement werd georganiseerd door VBunny, een maker van TikTok-games met meer dan 2 miljoen volgers, en bevatte een groot aantal verwijzingen naar de gaming-gemeenschap, waaronder op Pokémon geïnspireerde animaties, handgetekende avatars voor de luidsprekers en een vrolijke 8-bits soundtrack.

“We willen niet alleen het gesprek voeren over de gaming-kant van TikTok”, zei Julia Victor, EA’s hoofd van het merk voor The Sims, tijdens het evenement. “Er is eigenlijk geen gaming-kant van TikTok – er is een culturele kant van TikTok, en we willen in dat gesprek zijn, en onze spelers zijn er al.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in