TikTok ontkent beveiligingsinbreuk na bewering dat het is gehackt

0
91


TikTok ontkent de bewering dat het te maken heeft gehad met een enorm datalek, hoewel er nog steeds gespeculeerd wordt.

Socialmediagigant TikTok heeft de beweringen ontkend dat zijn gebruikers gevaar lopen nadat een vermeende datalek heeft plaatsgevonden. Ondanks de ontkenning is het nog niet bekend of de gebruikersbasis van het bedrijf kwetsbaar is.

TikTok sluit claims van een enorme datalek af

Er gaan online geruchten over een mogelijk datalek dat meer dan 1 miljard gebruikers in gevaar zou kunnen brengen. Hoewel TikTok de claims heeft ontkend, controleren cybersecurity-experts en andere geïnteresseerde partijen het bewijs om te zien of er daadwerkelijk een inbreuk heeft plaatsgevonden.

Op 2 september 2022 beweerde een hackergroep met de naam “AgainstTheWest” op een hackforum dat ze TikTok hadden gehackt. Kort daarna begonnen cyberbeveiligingsbedrijven zich uit te spreken over de mogelijke inbreuk, waarbij BeeHive CyberSecurity op Twitter verklaarde dat er de komende dagen “uitval” van zou kunnen zijn.

In een gesprek met Forbes zei een TikTok-woordvoerder:

“TikTok geeft prioriteit aan de privacy en beveiliging van de gegevens van onze gebruikers. Ons beveiligingsteam heeft deze claims onderzocht en geen bewijs gevonden van een beveiligingsinbreuk.”

Microsoft beweert een TikTok-kwetsbaarheid te hebben gevonden

Enkele dagen voor de vermeende TikTok-inbreuk verklaarde Microsoft in een Microsoft Security-blogpost dat het een kwetsbaarheid in de Android-versie van de app had gevonden die “zou kunnen leiden tot het met één klik kapen van accounts”. Een dergelijke kwetsbaarheid zou het voor een hacker heel gemakkelijk maken om het account van een bepaalde TikTok-gebruiker te compromitteren.

Een woordvoerder vertelde Bloomberg UK echter dat dit door Microsoft gevonden beveiligingslek totaal niets te maken heeft met TikTok.

Claims van een WeChat-hack zijn ook opgedoken

In het eerste bericht dat is geüpload door AgainstTheWest op Breach Forums, werden ook screenshots van een vermeend WeChat-datalek gepubliceerd. Hoewel WeChat in de meeste landen niet zo bekend is, is het ongelooflijk populair in China. Het is zelfs de meest populaire sociale media-outlet in het land. Het platform heeft meer dan 1,2 miljard gebruikers, waarvan de meeste in China.


Net als bij TikTok is het nog niet bekend of de WeChat-inbreuk daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, en zelfs beveiligingsexperts kunnen het niet eens worden over wat er is gebeurd.

TikTok-gebruikers worden dringend verzocht hun account te beveiligen

Terwijl geruchten over deze vermeende TikTok-inbreuk blijven circuleren, dringen cyberbeveiligingsbedrijven er bij gebruikers op aan om zowel hun wachtwoorden te wijzigen als tweefactorauthenticatie in te stellen op hun TikTok-accounts.

Dergelijke maatregelen kunnen ervoor zorgen dat het account en de gevoelige informatie van een bepaalde gebruiker worden beschermd tegen nieuwsgierige blikken. Of deze vermeende hack wel of niet heeft plaatsgevonden, zou in de loop van de tijd duidelijk moeten worden, maar voorlopig lijkt het erop dat TikTok vasthoudt aan zijn bewering dat er “geen bewijs is van een beveiligingsinbreuk”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in