TikTok onder vuur vanwege video’s waarin Russische huurlingen worden verheerlijkt die vechten in Oekraïne

0
23


Bezoekers in militaire camouflage staan ​​op 4 november in Sint-Petersburg bij de ingang van het ‘PMC Wagner Centre’, dat banden heeft met de oprichter van de Wagner Private Military Group (PMC) Yevgeny Prigozhin.OLGA MALTSEVA/AFP/Getty Images

TikTok wordt beschuldigd van het helpen verheerlijken van Russische huurlingen die in Oekraïne vechten door toe te staan ​​dat video’s van hun heldendaden op zijn platform worden geplaatst, wat kennelijk in strijd is met zijn richtlijnen.

Een studie van NewsGuard, een in New York gevestigde groep die de geloofwaardigheid van nieuws beoordeelt en verkeerde informatie volgt, vond honderden video’s op TikTok met afbeeldingen van leden van de Wagner Group, een Russisch privéleger dat samen met het Russische leger in Oekraïne heeft gevochten. De video’s zijn samen meer dan een miljard keer bekeken.

Op de ene is te zien hoe een Wagner-huurling een verlaten burgerauto in brand steekt. Een ander toont een huurling die poseert voor een brandend gebouw.

Sommige van de video’s lijken de dood te tonen van de voormalige Wagner-huurling Yevgeny Nuzhin, die naar verluidt werd geëxecuteerd nadat hij van kant was gewisseld om Oekraïne te steunen, zo bleek uit de studie.

Andere Wagner-video’s bevatten wat lijkt op een fragment van een executie in 2017 in Syrië, waarbij een deserteur van het Syrische leger werd gedood met een voorhamer. Eén zo’n video is meer dan een miljoen keer bekeken op TikTok.

In zijn rapport zegt NewsGuard dat de video van de executie in 2017 herhaaldelijk is gebruikt sinds Rusland Oekraïne binnenviel “als een symbool van Wagners meedogenloosheid en wreedheid in de strijd”.

Het algoritme van TikTok lijkt gebruikers in Canada naar inhoud te leiden met daarin de Russische huurlingengroep. Een zoektocht naar Wagner op het platform levert onmiddellijk een video op van een schijnbare Wagner-huurling in een gebombardeerd gebouw dat danst op een Russisch lied in gevechtskleding en een bivakmuts. De video heeft 1,1 miljoen likes gekregen.

TikTok, dat eigendom is van het Chinese bedrijf ByteDance, heeft veel van de Wagner-video’s verwijderd. Maar één werd volgens NewsGuard minstens 900.000 keer bekeken voordat het socialemediaplatform het verwijderde.

De communityrichtlijnen van TikTok verbieden inhoud die “extreem geweld promoot, normaliseert of verheerlijkt”. Het bedrijf verbiedt ook inhoud die aanzet tot geweld of haat tegen mensen vanwege hun nationale afkomst.

“Er is geen plaats voor haatdragende of gewelddadige inhoud op ons platform”, zei Danielle Morgan, een TikTok-woordvoerster. in een verklaring. Ze voegde eraan toe dat het bedrijf “actie zal ondernemen” op inhoud die in strijd is met haar beleid.

Video’s die vanaf dinsdag nog op het platform stonden mannen die lijken op Wagner Group-soldaten in gevechtsuitrusting die door Oekraïne rijden in tanks versierd met het Russische “Z” -symbool. Ze worden getoond met geweren, raketwerpers en andere wapens. In veel video’s dansen ze op liedjes met teksten die geweld tegen Oekraïners verheerlijken.

Sommige video’s zijn gepost met Russische hashtags. Video’s die zijn geplaatst onder de Engelse hashtags #wagnergroup en #pmcwagnergroup zijn meer dan 60 miljoen keer bekeken.

Volgens het rapport is Wagner Group eigendom van Yevgeny Prigozhin. De Russische oligarch en bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin heeft erkend dat hij de organisatie heeft opgericht.

Veel van de video’s spelen zich af tegen rock- of drum-and-bass-soundtracks. Soldaten worden getoond met bivakmutsen en uniformen met de schedelinsignes van de huursoldaten. Sommigen geven “V voor overwinning” -tekens. Op een video is te zien hoe de groep gevangenen rekruteert in een Russische gevangenis.

Alex Neve, een senior fellow aan de graduate school of public and international affairs van de Universiteit van Ottawa en voormalig secretaris-generaal van Amnesty International Canada, zei dat TikTok de verspreiding van dergelijke video’s niet zou moeten toestaan.

“Het is een schandalige schending van de mensenrechtenverantwoordelijkheden van TikTok om berichten te verspreiden die direct of indirect de gruwelijke gewelddaden van de Wagner Group verheerlijken, inclusief executies”, zei Neve.

“De dag kan komen dat TikTok’s promotie van Wagner’s gewelddaden uiteindelijk wordt gekoppeld aan het rekruteren van individuen die vervolgens weer gruwelijke misdaden begaan. Het moet nu worden afgesloten, voordat dat gebeurt.”

NewsGuard vond meer dan 500 muziekvideo’s die geen gewelddadige handelingen verbeelden, maar geweld tegen Oekraïners lijken goed te keuren terwijl ze reclame maken voor de huurlingen.

“Rusland voert een oorlog op twee fronten: de militaire invasie van Oekraïne en de desinformatieoorlog die de open internetplatforms gebruikt om valse verhalen te verspreiden die de invasie rechtvaardigen, en nu om video’s te promoten om zijn huurlingen te rekruteren”, aldus Gordon Crovitz, CEO van NewsGuard. . “Alle platforms moeten hun gebruikers beter waarschuwen over wie hen het nieuws in hun producten geeft.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in