TikTok niet aansprakelijk voor dood 10-jarig meisje dat ‘Blackout Challenge’ probeerde

0
12


TikTok is niet aansprakelijk voor de dood van een 10-jarig meisje dat naar een zogenaamde Blackout Challenge-video keek die mensen aanmoedigde zichzelf te stikken, oordeelde een rechter.

De Amerikaanse districtsrechter Paul Diamond in Philadelphia zei dat een federale wet het platform voor het delen van video’s beschermde tegen aansprakelijkheid bij de dood van Nylah Anderson, zelfs als de app van het bedrijf haar de video aanraadde.

De Blackout Challenge moedigt kijkers aan om zichzelf te filmen terwijl ze stikken tot het punt waarop ze flauwvallen. Versies van de uitdaging zijn op verschillende platforms geplaatst en worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van meerdere kinderen. Andere rechtszaken wegens onrechtmatige dood tegen TikTok over de uitdaging zijn in behandeling bij federale rechtbanken in Oakland en Los Angeles.

Anderson werd in december 2021 hangend aan een tasriem gevonden in een kast van haar huis in Pennsylvania, volgens rechtbankverslagen. Haar moeder klaagde TikTok aan en beweerde dat het de video had aanbevolen aan het meisje op haar ‘For You-pagina’.

In een acht pagina’s tellende uitspraak op dinsdag zei Diamond dat zelfs als de app de video aan het meisje had aanbevolen, TikTok niet kan worden aangeklaagd. Het promoten van een video aan een gebruiker is “precies de activiteit” die wordt beschermd tegen aansprakelijkheid op grond van artikel 230 van de federale Communications Decency Act, schreef hij. “De wijsheid van het verlenen van een dergelijke immuniteit is iets dat goed is opgepakt door het Congres, niet door de rechtbanken”, voegde hij eraan toe.

Het Congres voegde Sectie 230 toe aan de wet van 1996 in een poging om te voorkomen dat aanbieders van online content bedolven worden onder bergen rechtszaken op basis van de content die door gebruikers op hun platforms is geplaatst.

Een advocaat van de Andersons zei dat de familie het niet eens was met de interpretatie van Sectie 230 door de rechter.

“De federale Communications Decency Act was nooit bedoeld om sociale-mediabedrijven toe te staan ​​gevaarlijke inhoud naar kinderen te sturen, en de Andersons zullen blijven pleiten voor de bescherming van onze kinderen tegen een industrie die de jeugd uitbuit in naam van winst”, zei Jeffrey Goodman.

De zaak is Anderson v. TikTok Inc., 22-cv-01849, US District Court, Eastern District of Pennsylvania (Philadelphia).

Schrijf je in voor de Fortune-functies e-maillijst zodat u onze belangrijkste functies, exclusieve interviews en onderzoeken niet mist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in