TikTok-muziekremixen en mashups veranderen de manier waarop nummers worden gepromoot

0
58


  • TikTok-gebruikers vinden steeds vaker nieuwe muziek via remixen en mashups van nummers.
  • Het heeft artiesten en labels ertoe gebracht om versnelde en vertraagde versies van nummers te omarmen als promotiemiddelen.
  • De stortvloed aan door gebruikers geüploade nummers kan artiesten nieuwe mogelijkheden bieden om met fans in contact te komen.

Half augustus kwam de sombere ballad van muziekartiest Sam Smith uit 2014, “I’m Not The Only One”, bijna tien jaar na de release opnieuw in de top 200 van Spotify.

Zoals met veel andere muziektrends in 2022, is de heropleving van het nummer terug te voeren op TikTok. Tristan Olson, een 20-jarige student en muziekproducent, uploadde op 12 augustus een versnelde versie van de track die viraal ging en verscheen in meer dan 289.000 video’s op de app (de officiële versie van Smith is in ongeveer 12.000 video’s ter vergelijking).

Smith plaatste een TikTok om de heropleving van het nummer te vieren met behulp van Olson’s remix, en de artiest en zijn platenlabel Universal Music Group (UMG) hebben de rechten vrijgemaakt voor Olson’s “I’m Not The Only One (Sped Up)” -versie om te verschijnen op streaming-apps zoals Spotify.

“Deze kinderen hoorden Sam Smith waarschijnlijk voor het eerst in hun leven toen ze de versie van Tristan hoorden”, zegt Nima Nasseri, de A&R-lead van het muziekstrategie- en tactiekteam van UMG, wiens afdeling makers als Olson inhuurt om aan remixes te werken. “Als Tristan een remix maakt, brengen we die op de markt. We brengen hem uit. Het helpt alleen maar om de hoofdversie nog meer te laten ontbranden.”

TikTok heeft de afgelopen jaren zijn rol als koning-maker in de muziek versterkt. Nummers die viraal gaan in de app, ongeacht wanneer ze voor het eerst zijn uitgebracht, komen vaak in de Billboard 100 of Spotify Viral 50 terecht. Artiesten, platenlabels en muziekmarketeers overspoelen TikTok met nummers en huren influencers in om nummers in video’s op te nemen , of het plaatsen van video-uitdagingen om te proberen een nummer in de inhoudsontdekkingsengine van TikTok te voeren. Sommige artiesten zeggen dat ze uitgeput zijn door de inhoudseisen van de app. Maar de buitensporige invloed van TikTok op het ontdekken van muziek maakt het grotendeels niet over te slaan voor artiesten en hun teams.

Het korte videoformaat van de app heeft ook de manier waarop liedjes worden ervaren veranderd. Veel gebruikers horen nu eerst een nummer in een fragment van 15 seconden in plaats van naar een volledig nummer te luisteren. Een TikToker kan een nummer tegenkomen dat is versneld, vertraagd, gelaagd met een klapnummer of gepureerd met een ander nummer. Het fenomeen is zo gewoon geworden dat platenlabels remix- en mashup-artiesten opnemen in hun strategieën voor het uitbrengen van nummers en toestemming krijgen van rechthebbenden om gewijzigde versies van nummers te uploaden naar streaming-apps zoals Spotify en Apple Music.

“Ik heb mashups gezien sinds het allereerste begin dat ik op TikTok ben”, zegt William Carney, een kunstenaar en maker van TikTok die verschillende virale mashups op het platform heeft gemaakt. “Het landschap is nu veel meer verzadigd van een markt. Er zijn veel mensen die het doen.”

Marketeers omarmen TikTok-remixen en mashups

Zoals met elke trend op sociale media, passen muziekmarketeers hun strategieën aan om afgestemd te blijven op het publiek van TikTok.

Marketeers en platenlabels geven nu regelmatig opdracht aan muziekproducenten om aangepaste versies van nummers te maken om nummers te promoten.

“Eerder dit jaar begonnen we liedjes te zien versplinteren, wat betekent dat we veel geluiden uit de audiobibliotheek zagen opstijgen en viraal gingen, en dan zouden we meerdere remixes of bewerkte versies of klapnummers of versnelde versies naast elkaar zien opstijgen,” zei Johnny Cloherty, CEO van het muziekmarketingbureau Songfluencer.

TikTok-muziektalent kan volgens Cloherty tussen de $ 500 en $ 5.000 verdienen om een ​​geremixte versie van een nummer te produceren.

Jacob Sutherland, een muzikant en TikTok-maker met ongeveer 390.000 volgers, zei dat hij tussen de $ 500 en $ 1.000 rekent voor een mashup, afhankelijk van het budget van een campagne en of de commissaris een artiest of een fan is. Trevor Hutchens, een muziekartiest die optreedt onder de artiestennaam Veggi en 1,3 miljoen TikTok-volgers heeft, zei dat zijn tarief tussen $ 2.000 en $ 4.000 ligt voor een opdracht in opdracht.

Afgezien van geldelijke compensatie, kan het laten viraal gaan van een nummer TikTok-talent helpen om hun publiek buiten de app te laten groeien.

“Door de mashups in het algemeen te doen, ontstaat er verkeer dat sommige mensen zal laten zien, niet iedereen, maar in ieder geval een goede som van hen, dat ik ook een artiest ben en dat ik deze originele dingen doe”, zei Hutchens, die ongeveer 380.000 maandelijkse luisteraars op Spotify.

Hoe artiesten zich aanpassen aan de piek in remixen op TikTok

Hoewel TikTok-remixen voor makers geld kunnen opleveren, wordt het grootste deel van de remixes en mashups die in de app verschijnen gratis gedaan.

En hoewel ongeoorloofd gebruik van nummers op TikTok een steeds gespannener onderwerp is geworden, willen labels graag profiteren van het momentum van een ongevraagde remix of mashup als het de potentie heeft om streams voor een artiest te stimuleren.

Toen bijvoorbeeld eerder dit jaar een versnelde versie van Sofia Reyes’ nummer “1, 2, 3” uit 2018 begon op te stijgen in Azië, kwam Reyes’ label Warner Music Latina in actie om de vlammen aan te wakkeren.

“Toen het begin juni viraal ging, begonnen we een positieve correlatie te zien met streaminggegevens”, zegt Cesar Toirac, associate director marketingservices bij Warner Music Latina. “Het nummer kwam op in de Spotify-hitlijsten. Het kwam op in de Apple Music-hitlijsten. Steeds meer mensen waren de plaat aan het Shazamen.”

Terwijl andere gebruikers nieuwe versies van “1, 2, 3” op TikTok uploadden, inclusief een vertraagd nummer, sprong Reyes in op de trend en plaatste een video met de versnelde versie van haar nummer, dat al meer dan 6 jaar is gebruikt. miljoen video’s op TikTok tot nu toe.

Sofia Reyes treedt op tijdens Univision's Premio Lo Nuestro a la Música Latina in Miami, Florida op 19 februari 2022.

Sofia Reyes treedt op tijdens Univision’s Premio Lo Nuestro a la Música Latina in Miami, Florida op 19 februari 2022.

John Parra/Getty Images voor Univision.


“Het is ongelooflijk om te zien hoe creatief mensen worden met platen,” zei Toirac. “Het laat een nieuwe dimensie van het lied toe om in de wereld te leven.”

Niet alle artiesten waren echter meteen aan boord om hun tracks te laten remixen.

“In het begin was het om mensen op te leiden, omdat artiesten erg veel waarde hechten aan remixen en hun Spotify-profiel en hoe het eruitziet”, zegt Nasseri van UMG.

Maar nadat een handvol nummers een enorme opleving beleefden in de nasleep van TikTok-remixen, waaronder een vertraagde versie van “Heat Waves” van Glass Animals en een versnelde versie van Demi Lovato’s “Cool for the Summer”, die nu allebei tientallen van miljoenen streams op Spotify, zien veel artiesten de waarde in aangepaste tracks.

“Vroeger haalde je een stel club-dj’s om je platen te remixen, zodat je een beroep kon doen op de drum-and-bass-markt, op de technomarkt en op de undergroundmarkt,” zei Nasseri. “Je wilt dat je record wordt ontdekt in ruimtes waar het normaal niet zou worden ontdekt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in