TikTok-moeder koopt voor € 3 miljard aan aandelen terug terwijl IPO-plannen vastlopen – The Irish Times

0
106


TikTok-eigenaar ByteDance biedt aan om maar liefst $ 3 miljard (€ 3 miljard) eigen aandelen terug te kopen van investeerders tegen een waardering van ongeveer $ 300 miljard, waardoor bestaande geldschieters een manier krijgen om geld te verdienen nadat plannen voor een beursgang tot stilstand zijn gekomen.

Het in Peking gevestigde bedrijf, dat zijn uitbreidingsplannen voor Dublin heeft vertraagd, heeft de aandeelhouders vrijdag via e-mail op de hoogte gesteld van het plan. De aangeboden prijs per aandeel van iets minder dan $ 177 gaf het bedrijf een impliciete waardering van $ 300 miljard, schreef het bedrijf in de memo. Het zei ook dat het zijn bestaande aandelenincentiveplan met nog eens 10 jaar verlengt.

ByteDance is uitgegroeid tot ’s werelds meest waardevolle start-up wat betreft het succes van apps als TikTok en zijn Chinese tegenhanger Douyin, maar het zit klem tussen het harde optreden van Peking tegen internetbedrijven thuis en de verdenkingen van Washington over de diensten in de VS. Deze week kwam TikTok-chef Vanessa Pappas onder vernietigende druk om Amerikaanse gebruikersgegevens van Chinese beoordelingen te verzegelen tijdens hoorzittingen in de Senaat.

TikTok is al verboden door de regering van India, na een grensgeschil in 2020 dat de betrekkingen met China verzuurde. Dat dwong de dienst uit wat zijn grootste markt was geweest qua aantal gebruikers, met 200 miljoen vaste kijkers.

ByteDance overweegt al jaren om TikTok openbaar te maken, een stap die zowel investeerders zou kunnen belonen als enige politieke druk zou kunnen verlichten nu het bedrijf zich afscheidt van zijn Chinese moedermaatschappij. Het overwoog een afzonderlijke beursgang voor Douyin en zijn Chinese activiteiten in Hong Kong. Maar beide debuten zijn herhaaldelijk uitgesteld omdat Peking de internetreuzen strenger onder de loep neemt en, meer recentelijk, een scherpe daling van technologieaandelen.

De waardering van ByteDance steeg tot meer dan $ 400 miljard in de particuliere handel, maar dat cijfer daalde tot onder de $ 300 miljard, meldde Bloomberg News in juli. Het bedrijf vertelde vorige maand aan zijn 110.000 wereldwijde werknemers dat het de prijs van zijn aandelenopties met 20 procent zal verlagen, als compensatie om werknemers te behouden tijdens een bredere golf van ontslagen in de Chinese internetsector.

Hoewel het huidige bod van $ 300 miljard lager is dan de piekwaardering van ByteDance, belooft het nog steeds een opmerkelijk rendement voor vroege investeerders in het tien jaar oude bedrijf, waaronder Sequoia Capital en Susquehanna International Group. Het harde optreden van Peking heeft de waarde van technologiebedrijven in China gehamerd, waarbij op een gegeven moment meer dan $ 1 biljoen aan waarde is weggevaagd van beursgenoteerde giganten zoals Alibaba.

Zhang Yiming, de oprichter van ByteDance, is vorig jaar afgetreden als voorzitter en chief executive officer, een van de vele miljardairs die na het toezicht door de regelgevende instanties uit spraakmakende posities stapten.

Tijdens een virtueel gemeentehuis in augustus zei het management van ByteDance dat het bedrijf volgens de aanwezigen geen actueel plan of tijdschema heeft voor een beursdebuut. Leidinggevenden zeiden ook dat het bedrijf voorzichtig moest uitbreiden en middelen moest concentreren op belangrijke groeimotoren, waaronder TikTok, e-commerce en de Slack-achtige werk-app Lark.

Het harde beleid van Peking heeft ertoe geleid dat ByteDance het afgelopen jaar de meeste van zijn online onderwijsactiviteiten heeft stopgezet en zijn venture-investeringstak heeft ontbonden. Ondertussen heeft Washington’s hernieuwde onderzoek naar hoe TikTok Amerikaanse gebruikersgegevens beschermt, geleid tot een recordbedrag van $ 2 miljoen aan lobbyuitgaven door ByteDance in het tweede kwartaal. — Bloomberg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in