‘TikTok-man’ die NSW COVID-gevallen ‘voorspelde’ leert lot voor controversiële toespraak

0
12


De TikTok-komiek die beroemd werd door de dagelijkse COVID-19-zaaktotalen van NSW te “voorspellen”, is een veroordeling bespaard gebleven omdat hij mensen aanmoedigde om pandemische beperkingen te overtreden.
Jon-Bernard Kairouz, 25, noemde zichzelf de “première van het volk” en zei “alles wat we willen is vrijheid” met behulp van een megafoon op .
Terwijl zijn advocaat de toespraak van 45 seconden had gecast als de handelingen van een komiek die “komische dingen zei” om zichzelf te promoten, zag magistraat Emma Manea de grappige kant niet in.
“Het komt niet – door zijn gedrag en de woorden die hij zegt – over als een grap”, zei ze woensdag in het Downing Centre Local Court in Sydney.
Zijn houding en gebruik van het woord ‘wij’ voor de naar schatting 3500 mensen tellende menigte passen in de definitie van bemoedigend, vond mevrouw Manea.

‘Als hij de menigte niet aanmoedigt, wat is dan zijn doel?’

Een man in pak en stropdas die voor microfoons spreekt.

Jon-Bernard Kairouz verlaat woensdag de rechtbank. Bron: AAP / Luke Costin

Ze vond de Belmore-man schuldig aan het aanmoedigen van mensen om de pandemische beperking op mensen die zich buitenshuis verzamelen, te overtreden.

Met twee schuldige pleidooien voor lagere COVID-19-aanklachten, veroordeelde mevrouw Manea hem tot een tweejarige obligatie voor goed gedrag zonder een veroordeling op te nemen.
Kairouz is in beroep gegaan tegen de schuldbekentenis op de aanmoedigingsaanklacht. De zaak komt op 2 maart aan de orde in de rechtbank van Sydney.
In 2021 scoorde de heer Kairouz een sprong in volgers op na het correct rapporteren van de dagelijkse COVID-19-telling van NSW, uren voordat het officieel werd gemeld.
De heer Kairouz zei destijds dat hij geen interne overheidsbron had, maar de cijfers wiskundig voorspelde.

De rechtbank oordeelde woensdag dat de online-entertainer oprecht spijt had, goede vooruitzichten had op rehabilitatie en een goed karakter had zonder criminele geschiedenis.

Mevrouw Mane zei dat de heer Kairouz al gestraft was als gevolg van zijn overtreding, door middel van “wrede racistische opmerkingen” die een “uiterst triest testament” waren voor de samenleving.
Een persoon wenste dat de heer Kairouz COVID-19 zou krijgen en zou sterven, terwijl een ander hem een ​​”vuile f***ing Arabier” noemde en hem zei “terug te gaan naar je verdomde land of zelfmoord te plegen, we doneren ik wil je hier niet”.
Een veroordeling opleggen zou een verdere straf zijn die verder gaat dan wat hij al had geleden, zei ze, terwijl ze meneer Kairouz waarschuwde om niet nog een fout te maken.

“Het tweesnijdend zwaard van roem is (a) een zeer ongepaste, onaanvaardbare en afschuwelijke reactie van de sociale media op hem”, zei mevrouw Manea.

Zijn advocaat had de rechtbank eerder verteld dat de afgestudeerde bedrijfskundige en boekhouder die als creatief producent voor een gokbureau werkt, door roem was meegesleept toen hij sprak tijdens het protest.
Nadat hij was aangeklaagd, sprak Kairouz zich publiekelijk uit tegen het overtreden van de lockdown-beperkingen, zei zijn advocaat Daniel Grippi.
“De heer Kairouz heeft er alles aan gedaan om aan te tonen dat hij de ernst van wat hij deed begrijpt”, zei de heer Grippi.

De obligatie, die bekend staat als een voorwaardelijke vrijgavebevel, loopt af in november 2024.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in