TikTok-makers roepen bedrijven op ‘krimp’

0
105


Hunter Jarratt was een frequente koper van Quaker’s appel-haverrepen – totdat hij zich realiseerde dat de grootte van zijn favoriete snack kleiner is geworden, hoewel de verpakking er hetzelfde uitziet.

Jager Jarratt

Hunter Jarratt was een frequente koper van Quaker’s havermoutrepen – totdat hij zich realiseerde dat de grootte van zijn favoriete snack kleiner werd, hoewel de verpakking er hetzelfde uitzag.

In zijn TikTok-video wees hij erop dat een oude reep 26 gram woog en normaal $ 1,90 kost. Maar een haverreep kost nu “ruim $ 2”, 24 gram, beweerde hij.

Dat betekent dat elke gram in de reep van 26 gram $ 0,073 kost, terwijl het volgens de berekeningen van CNBC iets meer kost – minstens $ 0,083 per gram – voor de kleinere reep van 24 gram.

“Wat het wel heeft – is meer lucht,” zei hij ironisch.

Dat is het moment waarop Jarratt “krimp” op het werk realiseerde – waarbij sommige bedrijven de inhoud van hun verpakking verminderen zonder de stickerprijs te verhogen, en daardoor consumenten meer in rekening brengen.

PepsiCo – eigenaar van Quaker en andere bekende namen, zoals dranken als Gatorade en Lipton Tea, evenals Lays-chips – reageerde niet op het verzoek van CNBC om commentaar.

Niet alleen geven consumenten meer uit aan alledaagse goederen, ze krijgen ook minder dan vroeger – en jonge mensen zoals Jarratt zijn niet gelukkig.

Net als Jarratt gaan velen nu naar TikTok om bedrijven te bellen die de omvang van producten hebben verkleind.

Volgens het socialemediaplatform waren er donderdag meer dan 261 miljoen views van korte video’s met betrekking tot “shrinkflatie” op TikTok.

Het is al moeilijk genoeg om de stijgende kosten van levensonderhoud bij te houden, en wanneer bedrijven beginnen met het verkleinen van hun artikelen, wordt het nog erger.

Claudia Valladares

Financieel adviseur

In juli verhoogde PepsiCo zijn omzetvooruitzichten voor het jaar, aangezien inflatie de prijzen opdreef en consumenten meer betaalden voor zijn producten.

De wereldwijde voedsel- en drankgigant verwachtte dat de kosten in de tweede helft van het jaar nog hoger zouden stijgen en zei destijds dat het van plan is om de productgroottes te blijven verkleinen en andere manieren te gebruiken om stijgende kosten te beheersen.

Welke impact heeft krimp op jongeren en zijn er manieren om dit te overwinnen? CNBC Make It komt erachter.

Waarom vindt er ‘krimp’ plaats?

Voor Krishnan Kara, 23, waren het Cadbury’s chocoladerepen.

“Vroeger waren ze 200 g voor £ 2 en zijn nu 180 g voor £ 2. Een daling van 10% in grootte, maar de prijs is nog steeds hetzelfde”, zei de digitale marketeer uit Londen.

“Ik was geïrriteerd… In plaats van de prijzen van goederen openlijk te verhogen met inflatie, kozen deze grote merken ervoor om de hoeveelheid product minder te maken.”

In een e-mailreactie aan CNBC Make It zei een woordvoerder van Mondelez International dat “aanzienlijk hogere productiekosten” het veel duurder hebben gemaakt om zijn goederen te produceren.

Mondelez International is eigenaar van Cadbury en andere snacks zoals Oreo, Ritz en Toblerone.

“We begrijpen dat consumenten ook te maken hebben met stijgende kosten, daarom proberen we de kosten op te vangen waar we kunnen”, zei Mondelez International, zonder verder uit te werken.

Inflatie en dervingsflatie hebben echt een enorme impact op de boodschappen en het bedrijfsresultaat van zowat iedereen.

De woordvoerder voegde eraan toe dat het de eerste keer sinds 2012 is dat de grootte van middelgrote Cadbury Dairy Milk-repen is verkleind.

Drew Lee, 31, erkende dat het voor bedrijven net zo belangrijk is als altijd om “te doen wat ze moeten doen om hun winstniveau op peil te houden”.

“Als consument hou ik niet van” [shrinkflation]. Maar ik snap waarom bedrijven het doen. Iedereen moet geld verdienen”, zei de industrieel ingenieur.

Eten ‘duurt niet zo lang’

Toch blijven personen met wie CNBC Make It sprak onvermurwbaar dat derving van krimp de consumenten zal schaden.

“Inflatie en krimp hebben echt een enorme impact op de boodschappen en de winst van zowat iedereen”, zegt Lee.

Lee voegde eraan toe dat hij merkte dat er sprake was van krimp omdat hij zijn verpakte havermout van het huismerk Good & Gather van Target meestal in een andere opslagcontainer schonk.

“Ik merkte dat het niet de hele container volliep zoals normaal. Als ik de havermout niet in een andere container had gegoten, zou ik dit zeker niet hebben opgemerkt”, zei hij.

CNBC Make It nam contact op met Target voor commentaar en een woordvoerder zei dat het bedrijf sinds de release in 2020 geen wijzigingen heeft aangebracht in de verpakking of het product van havermout.

“Krimpflatie is een poging om klanten te laten denken dat ze dezelfde prijs betalen voor een artikel, terwijl ze in werkelijkheid een hogere prijs per eenheid betalen voor dat artikel”, hield Lee, de ingenieur, vol.

Claudia Valladares, een financieel adviseur, zei dat dervingsflatie een reden tot zorg is, vooral voor “personen met een krap budget”.

“Het is al moeilijk genoeg om de stijgende kosten van levensonderhoud bij te houden, en wanneer bedrijven beginnen met het verkleinen van hun artikelen, wordt het nog erger.”

Of ik kies voor alternatieve producten of ik moet helaas meer geld uitgeven aan eten … dat is op de lange termijn alleen maar meer schulden.

Jager Jarratt

@invasievespeciesguy

Jarratt was het daarmee eens en zei dat dat voedsel “niet zo lang houdbaar is” nu de inflatie en de dervingsflatie intenser zijn geworden.

“Ik ben een universiteitsstudent met studieleningen … ik heb een toegewezen hoeveelheid geld voor voedsel”, voegde de 22-jarige eraan toe.

“Of ik kies voor alternatieve producten of ik moet helaas meer geld uitgeven aan eten… dat zorgt op de lange termijn alleen maar voor meer schulden.”

Dit is wat je kunt doen

Jarratts persoonlijke ervaringen met stijgende kosten van levensonderhoud en krimp hebben hem ertoe aangezet om een ​​TikTok-video te maken – hoewel hij toegaf dat het niet zijn “gebruikelijke inhoud” is als milieu-onderwijzer.

“Het is moeilijk om echt een gewetensvolle consument te zijn in de supermarkt als de meeste producten slechts in handen zijn van een handvol bedrijven. Maar als je een verandering opmerkt, is het belangrijk om je uit te spreken,” zei hij.

“Mensen beginnen het zeker te snappen. Een kleine pakketwijziging zal niemand voor de gek houden.”

Behalve het creëren van bewustzijn, is dit wat sommigen doen om rond te komen:

1. Let goed op prijzen en hoeveelheden

Het is nu belangrijker dan ooit om op prijzen te letten en vergelijkingen tussen winkels te maken bij het doen van boodschappen, zei Lee.

“Je zou hier en daar een dollar kunnen weggooien, wat op den duur een enorme impact zal hebben.”

Kara voegde toe dat hij nu meer aandacht besteedt aan de prijs per gram voedingsmiddelen.

“Iets ziet er misschien goedkoper uit, maar de prijs per gram is hoger dan hetzelfde product dat duurder is”, benadrukte hij.

2. Geen schande in ‘no-name’

Een andere manier om dervingsflatie aan te pakken, is door uw loyaliteit aan bepaalde merken op te geven.

Jarratt zei dat wanneer hij merkt dat een artikel is gekrompen, hij zou overschakelen naar een ander merk.

“In plaats van bijvoorbeeld Quaker’s haverrepen te kopen, zou ik liever Nature Valley-repen van General Mills kopen, waardoor ik tenminste nog steeds het gevoel heb dat ik iets heb gegeten,” zei hij.

“Misschien koop ik ook een ‘no-name’ merk mueslireep die goedkoper is dan andere merken, en toch enigszins vullend als tussendoortje.

Hij merkte op dat kleinere, minder bekende bedrijven hun prijzen weliswaar hebben verhoogd, maar dat de afmetingen van de producten hetzelfde lijken te zijn gebleven.

“Ik zou van dat soort bedrijven kopen, en waar mogelijk en betaalbaar ook van lokale bedrijven.”

3. Overweeg om in bulk in te kopen

Valladares, de financieel adviseur, zei dat als je in bulk koopt, je meestal ‘korting krijgt op de totale aankoop’.

“Dit komt omdat retailers weten dat ze een grotere hoeveelheid van het product zullen verkopen en bereid zijn om een ​​prijsverlaging te geven”, legt ze uit.

“Het stelt u ook in staat om te profiteren van schaalvoordelen – de kosten per eenheid van het product nemen af ​​naarmate de hoeveelheid toeneemt.”

Het is altijd een goed idee om de prijs per eenheid te vergelijken voordat u uw aankoop doet.

Claudia Valladares

Financieel adviseur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in