TikTok-maker verandert fictieve heldinnen in esthetiek

0
110


Vraag je je ooit af hoe de fictieve kinderen uit je jeugd zich als twintiger zouden kleden in onze spookachtige moderne tijd? Gelukkig voor jou staat de 24-jarige Meredith Schmidt er al op.

Op TikTok heeft Schmidt een reeks video’s geplaatst die diep ingaan op de ingebeelde volwassen esthetiek van geliefde jeugdpersonages. In juni uploadde ze haar eerste video, “Hoe Eloise zou kleden als ze in de twintig was”, en die heeft al meer dan 189.000 views en meer dan 37.000 likes. Na een voorproefje van viraliteit, maakte ze er een reguliere serie van. “Ik heb altijd van Eloise gehouden sinds ik een klein meisje was”, vertelt Schmidt aan Mashable. “Ik herinner me dat ik een paar jaar geleden dacht dat ik haar outfit leuk vond, en dat zit een beetje in mijn achterhoofd. Toen scrolde ik gewoon op Pinterest, en ik merkte dat sommige dingen die ik onlangs had vastgemaakt me aan haar deden denken [style] als een kind, maar een soort van een meer volwassen versie.”

ZIE OOK:

TikTok’s versie van de fotodump vindt schoonheid in het alledaagse

In haar serie “hoe personages zich zouden kleden in de twintig” beschrijft Schmidt de stijl van het personage in een paar woorden, en laat vervolgens een verscheidenheid aan outfits zien die afkomstig zijn van Pinterest en waar dat personage ze zou dragen, zoals een stomerij of een zaterdag nacht cocktailparty. Tot nu toe heeft Schmidt Junie B. Jones, Madeline, Fancy Nancy en de Parker-tweeling gecoverd uit: De ouderval. Ze houdt een lijst bij met toekomstige personages in haar Notities-app en neemt vaak aanbevelingen uit haar opmerkingensectie. Om de details goed te krijgen, luistert ze naar meeleesvideo’s op YouTube om de personages op te frissen. Haar video’s hebben zelfs verschillende copycats geïnspireerd, wat de digitale marker is van een succesvolle trend.

Het is echter niet zo dat we nog geen variaties van deze trend hebben gezien. Tijdens het bewind van Polyvore van 2007 tot 2018 maakten gebruikers collages en outfitsets voor allerlei fictieve personages, beroemdheden en situaties. Er was ook de korte “Disney-prinsessen opnieuw uitgevonden als millennials’-rage in 2018. Maar de video’s van Schmidt zijn uniek omdat het duidelijk producten zijn van TikTok, een app die geobsedeerd is door “It”-meisjes en esthetiek.

Hoewel de meeste personages in de video’s van Schmidt oorspronkelijk niet als populaire meisjes in hun eigen verhalen werden geschreven – ze waren voor het grootste deel allemaal verwarde, pittige kleine freaks – heeft de TikTokker ze opnieuw bedacht als de ultieme “It”-meisjes door ze benijdenswaardige kledingkasten en ambitieuze levensstijlen te geven. Ze zijn effectief veranderd in influencers.

Toch zijn de meeste van deze personages geschreven om ons te leren dat het oké was om een ​​raar gremlin-meisje te zijn. Ze waren een gids voor meisjes die het gevoel hadden dat ze er niet altijd bij hoorden. Vanaf het moment dat ik kon lezen tot halverwege de middelbare school, keek ik naar fictie om erachter te komen hoe ik een persoon moest zijn. Je twintigerjaren zijn een vergelijkbare periode van groei en identiteitsonderzoek, en het is geruststellend om de personages die je verafgoodde te zien opgroeien als iemand van jouw leeftijd. Toen Schmidts Junie B. Jones-video op mijn FYP verscheen, volgde ik onmiddellijk haar Pinterest-bord gewijd aan door Junie B. Jones geïnspireerde outfits. Ik kocht zelfs een trui die lijkt op die van Schmidt op haar TikTok.

“Ik heb gemerkt dat mensen de laatste tijd echt hebben geïnvesteerd in hun jeugdpassies, dus ik denk dat mensen graag de personages zien waar ze als kind van hielden en hoe ze zich nog steeds tot hen kunnen verhouden en zich ze nu kunnen voorstellen”, zegt Schmidt.

De serie maakt deel uit van een grotere trend waarin pijlers van het meisje worden hergebruikt voor internetvoer. Tussen de Amerikaanse meisjespop heropleving en de Kleine Miss memes, fictieve jonge vrouwen staan ​​altijd bovenaan het internet en stuwen de cultuur vooruit. Meest recent hebben meme-accounts van American Girl Doll de American Girl Dolls naar de moderne tijd gebracht door zich voor te stellen wat elk personage zou denken over de hedendaagse popcultuur en politiek.

Schmidts video’s maken ook gebruik van de groeiende fascinatie op internet voor esthetiek als persoonlijkheidskenmerken. Tot nu toe heeft ze verschillende iconische jeugdpersonages omgetoverd tot esthetiek door video’s te plaatsen zoals ‘Eloise geïnspireerde bedden’ en ‘De huisstijl van volwassen Madeline’. Met de leiding van Schmidt zou je je hele leven kunnen bouwen rond de ingebeelde esthetiek van een heldin uit een hoofdstukboek.

De reacties op Schmidts originele Eloise-video luidden: “Eloise core!!! Wist niet dat ik het nodig had totdat ik het had,” (door “-core” toe te voegen aan het einde van iets verandert het in een esthetische, dwz cottagecore) en ” Mijn doel in het leven is om net zo chic te zijn als Eloise.”

Op TikTok verschijnt elke week een nieuwe “esthetiek”. Vorig jaar was het donkere academische wereld; nu is iedereen geobsedeerd door de met fuschia doordrenkte Barbiecore. Op internet is je esthetiek een combinatie van je identiteit, je persoonlijke stijl en je interessegebieden. Esthetiek moedigt jonge vrouwen aan om hun leven op te bouwen rond een gemakkelijk leesbare (en verkoopbare) samenhangende visie. Als je een bepaalde esthetiek nastreeft, heb je de taak om constant je leven (en feeds) te beheren.

TikTok-makers zoals Schmidt plaatsen video’s van hun hyperspecifieke esthetische vondsten en andere inspirerende inhoud om in te spelen op een grotere trend. “In eenvoudige bewoordingen helpt esthetiek bij het vormen van identiteit”, zegt Schmidt. Maar het is vermoeiend om de trend van esthetiek bij te houden en voor je eigen te zorgen. In plaats van je beste Madeline-geïnspireerde in Parijs te leven, ben je gedwongen om te blijven zoeken naar je volgende identiteitsbevestigende aankoop.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in