TikTok maakt duidelijk dat Europese gegevens toegankelijk zijn voor in China gevestigde werknemers

0
77Washington
CNN Zakelijk

TikTok heeft dinsdag zijn privacybeleid voor Europese gebruikers bijgewerkt en expliciete onthullingen toegevoegd dat persoonlijke gegevens van de app door werknemers in China kunnen worden bekeken.

De update sluit aan bij wat TikTok-leidinggevenden publiekelijk hebben gezegd. Maar de toevoeging weerspiegelt de intense controle die TikTok heeft ondergaan over zijn internationale gegevensstromen.

De aankondiging, waarvan TikTok zei dat het bedoeld was om meer transparantie te bieden, is van toepassing op gebruikers in de Europese Economische Ruimte, het VK en Zwitserland – niet de Verenigde Staten, hoewel TikTok zei dat het de gegevens van Europese gebruikers in de VS en Singapore opslaat.

Naast China kunnen TikTok-gegevens worden verwerkt door werknemers in onder meer Brazilië, Canada, Israël, Japan, Maleisië, de Filippijnen, Singapore, Zuid-Korea en de VS, aldus het bedrijf. Toegang tot Europese gebruikersgegevens, voegde TikTok eraan toe, is toegestaan ​​voor “bepaalde werknemers binnen onze bedrijfsgroep” en is “gebaseerd op een aangetoonde behoefte om hun werk te doen”.

TikTok zei ook dat de toegang van die werknemers wordt beheerst door “robuuste beveiligingscontroles” en plaatsvindt “door middel van methoden die worden erkend onder de AVG”, de kenmerkende privacywet van de Europese Unie.

“Om een ​​wereldwijd platform te exploiteren dat is ontworpen voor het delen van vrolijke inhoud, vertrouwen we op een wereldwijd personeelsbestand om ervoor te zorgen dat de TikTok-ervaring van onze gemeenschap consistent, plezierig en veilig is”, schreef Elaine Fox, TikTok’s hoofd privacy in Europa, in de aankondiging van het bedrijf. .

Amerikaanse beleidsmakers zijn steeds luider geworden over de bezorgdheid dat de Chinese overheid TikTok of haar moederbedrijf, ByteDance, onder druk zou kunnen zetten om persoonlijke gegevens van gebruikers te overhandigen onder de nationale veiligheidswetten van het land.

Te midden van die angsten heeft TikTok maandenlang met de federale regering onderhandeld over een mogelijke nationale veiligheidsovereenkomst waardoor het in de Verenigde Staten kan blijven opereren. TikTok heeft ook Amerikaanse gebruikersgegevens gemigreerd van eigen servers in de VS en Singapore naar cloudgebaseerde servers die worden gehost door Oracle.

Maar dat heeft de kritiek niet getemperd dat gebruikersgegevens nog steeds toegankelijk zijn voor in China gevestigde personen die onderworpen zijn aan de veiligheidswetten van dat land, een praktijk die TikTok niet zou stoppen en verder zou worden benadrukt met de Europese beleidsupdate van dinsdag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in